Gündemİnternetten alışverişte yeni oyun! Son anda fiyat değiştirirse...

İnternetten alışverişte yeni oyun! Son anda fiyat değiştirirse...

23.12.2021 - 06:40 | Son Güncellenme:

Online alışveriş yapanlar son günlerde satın aldıkları ürünlere kavuşamamaktan dertli! Bunun sebebi ise ürünlerin satıcı tarafından daha kârlı fiyatlara satılmak istenmesi. Kargoya verilmeden satışı iptal edilerek para iadesi yapılan ürünlerle ilgili tüketicinin de yapabileceği şeyler var.

Gülşah Karaman / Milliyet.com.tr - İnternet alışverişlerinde son günlerde yaşanan en büyük sıkıntıların başında, tüketicinin satın aldığı bir ürünün, satıcı tarafından daha yüksek fiyata satılmak istenmesi ya da fiyat artışına bağlı olarak satıştan kaldırılması geliyor. Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Aziz Koçal, tüketiciye sunulan ürün sipariş verildiğinde bir fiyat belirtilmişse, satıcı firmanın bunu asla değiştiremeyeceğine dikkat çekerek, bu gibi durumlarda tüketicinin Ticaret Bakanlığı'na şikâyette bulunabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

'FOTOĞRAFINI ÇEKİP HAVALE DEKONTUYLA BAŞVURUN'

Aziz Koçal, “Kişinin bu durumu kanıtlaması için sitedeki fiyatın fotoğrafını çekip, havale dekontuyla şikâyet etmesi gerekiyor" dedi. Bu tarz durumlarda platformlara da sorumluluk yüklenmeli” diyen Koçal’a göre, bununla ilgili yasal düzenlemeler yapılmalı, platformlara müteselsil sorumluluk verilmeli.

Aziz Koçal, “Ürün taahhüt edilen sürede tüketiciye teslim edilmediyse, tüketici ödediği parayı iade talep edebilir. Bu durumda satıcı 14 gün içinde parayı iade etmek zorundadır. Tüketici satıcı ve sağlayıcı ile yaşadığı veya yaşayacağı sorunların çözümü için tüketici hakem heyetlerine başvuru yapabilir” diye belirtti.

İnternetten alışverişte yeni oyun Son anda fiyat değiştirirse...

‘KÖTÜ NİYETLİ SATICILAR MUTLAKA ŞİKÂYET EDİLMELİ’

Haberin Devamı

Kötü niyetli satıcılar, alışveriş platformuna yapılan şikâyetlere rağmen çoğu zaman satış yapmaya devam ediyor. Peki, bu gibi durumlarda tüketici nasıl bir yol izlemeli? Aziz Koçal, bu gibi firmaların alışveriş platformlarında satışlarının yasaklanması gerektiğini belirterek, “Bazı platformlar şikâyet olan firmalar ile ilgili önlemler alıyor. Bu gibi durumlarda platform yöneticilerine ve Ticaret Bakanlığı'na şikâyette bulunabilirler” açıklamasında bulundu. 

ALIŞVERİŞLERDE BUNLARA DİKKAT!

Öte yandan online alışverişte dikkat edilmesi gerekenleri sıralayan internet güvenliği uzmanı Can Erginkurban, ortak alanlardaki Wi-Fi erişim noktalarının tam olarak güvenli olmadığına dikkat çekti. Erginkurban, ödeme bilgileri gibi hassas verileri içeren herhangi bir işlemin kesinlikle böyle bir internet bağlantısı ile yapılmaması konusunda uyardı. 

İnternetten alışverişte yeni oyun Son anda fiyat değiştirirse...

Evdeki ağın güvenliğinin de ihmal edilmemesini belirten Can Erginkurban, “İlk kurulumdan bu yana yönlendiricinizin güvenlik ayarlarına dokunmadıysanız, bu ayarları doğru şekilde yapılandırmanın tam zamanı olabilir. Ancak yoğunluğunuz ve günlük koşuşturmalarınız arasında farklı yerlerdeyken çevrimiçi alışveriş yapıyor olabilirsiniz. Yine de ortak alanlardaki erişim noktalarını kullanarak çevrimiçi alışveriş yapacağınız zaman bir sanal özel ağ (VPN) kullanın. Bu sayede trafiğinizi koruma altına alabilir ve güvenli bir şekilde alışveriş yapabilirsiniz” diye konuştu.

Haberin Devamı

'CİHAZINIZIN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAYIN'

Birçok kişi alışverişin büyük bir kısmını akıllı telefondan yapıyor. Ancak çoğu kişinin akıllı telefonlarını tüm gün ceplerinde gezdirdikleri ve tüm işlerini halledebildikleri cep boyutunda bir bilgisayar olduğunu göz ardı edip, sadece bir telefonmuş gibi kullandıklarına dikkat çeken Can Erginkurban, fotoğraflardan alışveriş için kullanılan elektronik cüzdanlardaki ödeme kartlarına kadar tüm kişisel verilerin akıllı telefonlarda yer aldığı konusunda uyarıda bulundu.

İnternetten alışverişte yeni oyun Son anda fiyat değiştirirse...

Bu nedenle bu cihazların da korunması gerektiğini ifade eden Can Erginkurban, “Birçok güvenilir güvenlik çözümü bulunuyor. Bu güvenlik çözümleri, cihazınızı her türlü kötü amaçlı yazılıma karşı korumanın yanı sıra tehdit aktörlerinin düzenlediği kimlik avı hırsızlığı veya kötü amaçlı bağlantılar göndermek gibi etkinliklerden de sizi koruyor. Ayrıca, biyometrik kilitler ve parola ifadelerinin bir kombinasyonu olarak kilit ekranları ekleyerek cihazının güvenliğini sağlayabilirsiniz” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

‘ÖDEMELERİNİZİ KORUYUN’

Tercih edilen ödeme yöntemlerinin de koruma altına alınmasını gerektiğini vurgulayan Erginkurban, cihazda güvenilir bir güvenlik çözümü kullanılmasını vurgulayıp dolandırıcılara yönelik uyarılarda bulundu.

Erginkurban, “Tam donanımlı çözümler, genellikle ödeme koruması özelliği sunar. Bu özellik bankacılık ve ödeme uygulamalarınız için fazladan bir koruma katmanı sağlar. Bu sayede, kimlik avı kampanyaları veya diğer tehditler ile ödeme bilgilerinizi ele geçirmeye çalışan dolandırıcılardan korunabilirsiniz” dedi.

İnternetten alışverişte yeni oyun Son anda fiyat değiştirirse...

KAMPANYA GÜNLERİNDE ALIŞVERİŞ YAPARKEN DİKKAT!

Alışveriş sezonlarında her türden kampanya yer alır ve alışveriş yapanlar en uygun indirimi yakalamaya çalışır. Yapılan  indirimlerin dolandırıcılar için de fırsat olduğunu söyleyen Can Erginkurban, "Tüketicilerin unutmaması gereken 'Bir şey gerçek olamayacak kadar iyiyse büyük olasılıkla gerçek değildir' kuralıdır" dedi. Bu tarz web siteleri hakkında, “Ödeme verileriniz dahil olmak üzere hassas bilgilerinizi ele geçirmeye çalışabilir veya sizi, cihazınıza kötü amaçlı yazılım indirmeye yönlendirebilir" uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

İnternetten alışverişte yeni oyun Son anda fiyat değiştirirse...

Ayrıca cihazı ve işletim sistemlerini en son güvenlik yamaları ile güncel tutmak, güvenlik özellikleri ve güvenlik yazılımı kullanarak cihazı korumak da çok önemli. Bu noktada Can Erginkurban, güçlü parolalar kullanma ve iki faktörlü kimlik doğrulamasını etkinleştirmeye başvurulmasını da tavsiye etti.

‘SAHTE SİTELER FARKLI İNTERNET ADRESİ KULLANIYOR’

Tüketiciler genellikle alışveriş yaptığı sitenin güvenli olup olmadığı hakkında bilgi sahibi değil. Can Erginkurban, güvenilir bir alışveriş ortamı sunan ve muhtemel sorunları çözmeye yardımcı olabilecek, saygın ve güvenilir e-ticaret sitelerin tercih edilmesinin altını çizdi.

Erginkurban, “Tanınmış bir siteden alışveriş yapsanız bile  tedbiri elden bırakmayın. Dolandırıcılar orijinal emsalleriyle neredeyse aynı görünen sahte web siteleri oluşturabilirler. Bundan sakınmak için gözünüz URL'nin yani adres çubuğunun üzerinde olsun. Sahte siteler, taklit etmeye çalıştıkları resmi sitelerden farklı internet adresleri kullandıkları için kolayca tespit edilebilirler” diye konuştu.

İnternetten alışverişte yeni oyun Son anda fiyat değiştirirse...

‘SİZİN ADINIZA YENİ BİR HESAP AÇABİLİRLER’

Online alışveriş yaparken kişilerin uğradığı zararın sadece para kaybetmekle sınır kalmadığını söyleyen Can Erginkurban, kullanılan dolandırıcılık yöntemlerini de açıkladı.

Siber suçluların titiz bir çalışma örneği gerçekleştirerek sosyal mühendislik uygulamalarından faydalandığına dikkat çekip, “Bazen eşinizin ve arkadaşlarınızın bazen de anne babalarınızın bilmediği detaylara hâkim olabilecek kadar bilgi toplayabiliyor ve bu bilgileri kendi amaçları için kullanabiliyorlar. Sizin adınıza yeni bir hesap açabildikleri gibi var olan hesabınızı kullanarak yeni tuzaklar kurabiliyorlar” dedi.

İnternetten alışverişte yeni oyun Son anda fiyat değiştirirse...

SİBER SUÇLULARIN SIKÇA BAŞVURDUĞU YÖNTEM: OLTALAMA MESAJLARI

Sık karşılaşılan dolandırıcılık yöntemlerinden biri de, bir kişinin sosyal medya hesap profilini kopyalayarak o kişinin listesindeki kişilere istek göndermek. Sonrasında bu dolandırıcıların elde ettikleri bilgileri kendi amaçları için kullanmaya ve yasal olmayan işleri yapmaya başladıklarını ifade eden Can Erginkurban, “Tüketicileri kandırmaya yönelik ‘oltalama’ mesajları yani phishing saldırıları öteden beri siber suçluların sıkça başvurduğu bir saldırı yöntemi. Tüm dünyada oldukça yaygın. Ancak özellikle ekonomik sıkıntı ve dalgalanmaların olduğu dönemlerde, siber suçlular kişilerin ihtiyaç ve zaaflarından faydalanarak, bu yöntemi daha da fazla tercih etme yoluna giriyorlar” açıklamasını yaptı.

İnternetten alışverişte yeni oyun Son anda fiyat değiştirirse...

Peki, indirimin yoğun olduğu günlerde online alışveriş yaparken en çok nelere dikkat edilmeli?

KREDİ KARTI VEYA SANAL KREDİ KARTI KULLANIN

- Kredi kartı kullanarak yapılan satın alma işlemleri, vadesiz veya tasarruf hesaplarınızda tuttuğunuz paranızı kapsamadığından  daha güvenlidir. Hatta limiti sınırlanmış sanal kredi kartı kullanırsanız, riski minimize etmiş olursunuz.

ALIŞVERİŞİ KENDİ CİHAZLARINIZLA YAPIN

- Bilgisayar, tablet veya telefon, alışverişte kendi cihazınızı kullanın. Cihazın davranışındaki tuhaflıkları ayırt etmek sizin için çok daha kolay olacaktır. Size ait olmayan cihazlardan finansal işlem yapmaktan mümkün olduğunca uzak durun.

İnternetten alışverişte yeni oyun Son anda fiyat değiştirirse...

GÜVENLİK YAZILIMINIZ GÜNCEL OLSUN

- Birden fazla koruyucu katmana sahip, proaktif ve güncel bir internet güvenliği çözümü yükleyin. Tercihen bu çözüm, e-bankacılık ve online ödemeleriniz için de koruma hizmeti sunsun.

ONLİNE ADRES ÇUBUĞUNU HER ZAMAN KONTROL EDİN

- Güvenilir bir alışveriş ortamı sunan ve muhtemel sorunları çözmenize yardımcı olabilecek, saygın ve güvenilir e-ticaret sitelerini tercih edin. Ancak tanınmış bir siteyi gördüğünüzde bile tedbiri elden bırakmayın. Dolandırıcılar orijinal emsalleriyle neredeyse aynı görünen sahte web siteleri oluşturabilirler. Bundan sakınmak için gözünüz URL'nin yani adres çubuğunun üzerinde olsun. Sahte siteler, taklit etmeye çalıştıkları resmi sitelerden farklı internet adresleri kullandıkları için kolayca tespit edilebilirler.

İnternetten alışverişte yeni oyun Son anda fiyat değiştirirse...

SAHTE İNDİRİM FIRSATLARINA KARŞI TEMKİNLİ OLUN

- Gelen kutunuza sahte indirim fırsatlarının gönderilmesi alışılmış bir durumdur. Bu sahte indirim fırsatları, kullanıcıları kredi kartı numaraları gibi kritik bilgileri toplayan sahte web sitelerine yönlendirirler.

KOLAY TAHMİN EDİLEBİLECEK PAROLALAR KULLANMAYIN

- Online bankacılık ve alışveriş sitelerinde kullandığınız parola ve şifreler mümkünse harf ve sayı içersin ve 8 karakterden uzun olsun. Ayrıca aynı şifreyi, başka hesaplarda sakın değerlendirmeyin. Siber suçlu bir şifreyi bulursa, bu şifrenin kullanıldığı başka hesapların kapısını da açmış olur.

İnternetten alışverişte yeni oyun Son anda fiyat değiştirirse...

HALKA AÇIK WI-FI NOKTALARINDA ALIŞVERİŞ YAPMAYIN

- Online alışveriş için çarşı, alışveriş merkezleri ya da başka herhangi bir yerdeki halka açık Wi-Fi noktalarını kullanmayın. Favori e-mağazanıza kişisel bağlantınız yoluyla erişmeniz daha güvenli bir seçenektir.

ALIŞVERİŞTEN SONRA EKSTRELERİNİZİ KONTROL EDİN

- Banka ve kredi kartı hesap bakiyelerini kontrol etmek, özellikle normale göre yoğun alışveriş yapılan dönemlerin ardından her zaman iyidir. Bir tuhaflık varsa, hızlıca müdahale edebilirsiniz.

İnternetten alışverişte yeni oyun Son anda fiyat değiştirirse...

25-45 YAŞ GRUBU DAHA FAZLA ONLINE ALIŞVERİŞ YAPIYOR

Teknoloji kullanımı her yaş grubunda yaygınlaştı, bu nedenle her yaş grubu artık online alışveriş yapıyor. Can Erginkurban, “Yine de kredi kartı sahipliği olan, para kazanan 25-45 yaş grubu daha fazla online alışveriş yapıyor. 45 - 55 yaş grubu da aktif olarak kullanıyor” dedi.

FARKLI BİR ÜRÜN GELİRSE...

Satın alınan ürün tüketiciye ulaşmazsa ya da farklı gelirse, izlemesi gereken yolları açıklayan Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Aziz Koçal, internet aracılığı ile yapılan alışverişlerde ürün tüketiciye teslim edilene kadar tüm sorumluluğun satıcı veya sağlayıcıya ait olduğunu belirtti.

Aziz Koçal, "Tüketicinin teslim almadığı bir üründe sorumluluğu yoktur. Sipariş verilen üründen farklı ürün gelir ise tüketici ürünü iade edip, ya ücretini iade isteyebilir ya da sipariş verdiği ürünü talep eder” bilgisini paylaştı.

İnternetten alışverişte yeni oyun Son anda fiyat değiştirirse...

Ayrıca tüketicinin e-ticaret yolu ile yaptığı alışverişlerde ürün hasarlı olmasa dahi satıcı ve sağlayıcıya cayma bildiriminde bulunmak kaydıyla hiçbir cezai şart ya da bedel ödemeden 14 gün içinde ürünü iade ederek parasını talep edebileceğini ekledi.

'CAYMA HAKKINDA TELEFON İLE YAPILAN BİLDİRİM GEÇERSİZDİR'

Tüketicinin cayma hakkını kullanabilmesi için öncelikle ürünün satın alındığı firmaya (satıcı veya sağlayıcıya) cayma bildiriminde bulunması gerektiğini söyleyen Koçal, “Yapılan bildirim mutlaka kalıcı veri ortamında yazılı olarak yapılmalı. E-posta veya taahhütlü posta yolu ile de yapılabilir. Telefon ile yapılan bildirim geçersizdir” diye belirtti.

İnternetten alışverişte yeni oyun Son anda fiyat değiştirirse...

ONLINE GIDA ALIŞVERİŞİ SIRASINDA BUNLARA DİKKAT!

Online gıda alışverişlerinde siparişin teslim süresine dikkat çeken Aziz Koçal, son tüketim veya tavsiye edilen tüketim tarihleri ile ürün üzerinde açıklamaların okunması konusunda tüketicileri uyardı. Koçal, “Son tüketim veya tavsiye edilen tüketim tarihi geçen ürünler alınmamalı. Alındıysa cayma hakkı kullanılarak iade edilmeli. Ayrıca dondurulmuş gıdalarda ürünün satın alındığı tarih ve saat ile eve getirildiği ya da teslim süresi iyi hesaplanmalı” diye konuştu.