Gündemİnternet dolandırıcılığı tırmanışta!

İnternet dolandırıcılığı tırmanışta!

21.09.2014 - 10:07 | Son Güncellenme:

Emniyet Genel Müdürlüğü, internet üzerinden evlilik vaadiyle dolandırıcılık olaylarına karşı uyardı. Emniyet tespitlerine göre Bulgaristan ve Romanya uyruklu iyi derecede Türkçe konuşan bayanlar, evlenebileceklerini söyleyerek dolandırıcılık olayına karışıyorlar.

İnternet dolandırıcılığı tırmanışta

Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, iyi derecede Türkçe konuşan yabancı uyruklu bayanların sanal alem veya televizyon kanalları vasıtasıyla ulaştıkları Türk erkeklerine Türkiye'ye veya bulundukları ülkeye gelmeyi düşündüğünü, gelmek için paralarının olmadığını, pasaport ve uçak bileti masrafları için yardımcı olmalarını istedikleri belirtildi.

İnternette en yaygın 7 dolandırıcılık yöntemleri; sahte avukatlara dikkat edin, faturanız ödendi yazısına güvenemeyin, şüpheli e-postaları açmayın, sahte iş ilanlarına güvenmeyin, her soruyu yanıtlamayın, sosyal medayada arkadaşlarınıza dikkat edin ve dolandırıcı sitelere dikkat edin.

1. Sahte Avukatlara Dikkat: İnternette dolaşan "Kredi kartı aidat masraflarını geri alın. Geçmişe dönük kapansın veya kapanmasın tüm kredi kartı aidatlarınızı bankadan sizin adınıza tahsil ediyoruz" ilanları ile aslında avukat olmayan ya da sahte avukat isimleri kullananlar vatandaşları yanıltıp bu ilanlara başvuranlara form gönderip 150 TL gibi bir para talep ediyorlar. Parayı dilerseler banka havalesi, kredi kartı ya da kapıda ödemeli tahsil ediyorlar. Avukatlık desteği para tahsil edildikten sonra tamamen kesiliyor. Banka ödemeyi ret ettiği için bundan olumlu bir cevap alınamıyor. Ayrıca başvuru formunda istenilen kişisel bilgilerin ve TC numaralarının ne yapıldığı ise bilinmiyor.

2. 'Faturanız Ödendi' Yazısına Güvenmeyin: Online ödenen faturalar dolandırıcıların iştahını kabarttı. İnternetten cep telefonu ve elektrik faturasını ödeyenler ya da kontör yükleyenler "kontör satın alma, fatura tahsilatı, fatura sorgulama" adıyla bulunan sahte sitelere dikkat. Sahte sitelere kart bilgilerini giren birçok vatandaşın bilgileri ve hesapları dolandırıcıların eline geçti.

3. Şüpheli E-Postalara Dikkat: Kredi kartı kullanan kişilerin e-posta adreslerine gönderilen banka tarafından gönderilmiş görüntüsü verilen e-postalar birçok kişiyi dolandırdı. Bu e-posta'da bankanın yeni bir güvenlik sistemi oluşturduğu, bu nedenle de müşterinin eksik olan kimlik veya kredi kartı bilgilerini e-posta'da belirtilen internet adresine girerek güncellemesi gerektiği ifade ediliyor.Kişiler, maildeki adresi tıkladığında sahte banka sitesine yönlendiriliyor ve internet bankacılığı şifreleri elde ediliyor. Daha sonra ise hesapları boşaltılıyor.

4. Sahte İş İlanlarına Dikkat: İşsiz vatandaşlar e-postalarına gelen gönderilen "İnternette bıraktığınız özgeçmişinizden size ulaştık. Bünyemizde size göre boş pozisyon var." ilanı ile dolandırıldı. Maaş hesabı açmak için vatandaşların hesap ve kart bilgilerini ele geçiren dolandırıcılar hesaplardan para çektikten sonra ortadan kayboldular.

5. Ödül Kazanmadınız: İnternette dolaşırken karşılarına çıkan anketi yanıtlayıp bir de cep telefonu numaralarını verenler aşırı yüksek cep faturaları ile karşılaştılar. . İnternette arama yaparken sizi başka bir sayfaya yönlendiriliyor ve karşınıza yanıtladığınızda ödül kazanacağınızı belirten bir anket çıkıyorsa sakın bu anketi yanıtlamayın. Anketi yanıtlayan faturalı hat kullanıcıları faturalarının birden arttığından faturasız hat sahipleri ise hesaplarındaki bakiyenin sürekli düşmesini şikayet etti.

6. Facebook'taki Arkadaşlarınıza Dikkat: Facebook kullanıcılarının hesabını ele geçiren dolandırıcılar, arkadaş listesindekilerle normal konuşmaya başlıyor. Daha sonra kişilerden para göndermelerini ya da çeşitli mesaj dolandırıcılıkları ile hesaplarından para çekiyorlar.

7. Dolandırıcı Sitelere Dikkat Edin: Dolandırıcılar internet üzerinde açtıkları başta alışveriş siteleri olmak üzere vatandaşların banka hesapları ve kredi kartı bilgilerini ele geçiriyorlar. Sitelere girip internet üzerinden kredi kartı ile ya da bankacılık işlemi yapmak istenildiği sırada verilen komutlar takip edilerek kart yada banka hesap bilgilerinin girilmesi yeterli oluyor. Bütün bilgiler girildiğinde son tuşa yani enter'e basıldığında karşınıza "error" yazısı çıkarak sistemin hata verdiği uyarısı yapılıyor. O anda hata verdiği sanılan sistem aslında işlem yapanların kart ve banka bilgilerinin dolandırıcıların eline geçmesini sağlıyor ve bilgilere ulaşan dolandırıcılar da amacına ulaşmış oluyor."

İnternet ortamında her geçen gün yeni bir dolandırıcılık yöntemi ortaya çıkıyor. Dolandırıcılar işi daha da ilerletip yeni yöntemler buluyor. Son olarak yabancı uyruklu kızların internette tanıştıkları kişilerle Türkiye'de mal varlığın olduğunu bunu gelip paylaşabileceğini tapo, senet gibi belgelerle güven vererek karşısındaki kişiden maddi destekte bulunmasını istiyor.

İstanbul'da bir kişi, sosyal medya aracılığıyla Romanya Braşov'dan tanıştığı kadının, kendisini dolandırdığı iddiasıyla savcılığa şikayette bulundu. Sevindzhan Marinova adlı yabancı uyruklu kız tarafından dolandırılan kişi ifadesine göre;

"Dürüst insanları aldatmak kadar kolay bir şey yoktur. Birçok özdeyiş gibi bu da kısmen doğrudur. Her gün birçok dürüst insan dolandırıcıların kurbanı oluyor. Dürüst olmak onları korumaya yetmiyor. Dünyanın en zeki kişilerinden bazıları insanlardan para koparmak için planlar tasarlayıp bunları hayata geçiriyor. O kadar iyi tasarlanmış hileler var ki, onlara kanmamak elden değil. Ben kandırıldım 3 Milyar param gitti. Benden sonra başkaları yanmasın." dedi.

Müşteki'nin Savcılığa Verdiği Dilekçe'de İse:

''Sevindzhan Marinova adı altında anılan yabancı uyruklu bayan ile 3 hafta önce sevgi.sevgi213@gmail.com ile skype adresinden yazılı ve görüntülü konuşarak tanıştık. Bir süre sohbet ettikten sonra Sevindzhan Marinova adlı kız, kendisinin Bosna Hersekli olduğunu göbek adının Hazal olduğunu İfade etti. Şuanda Romanya Braşov'da teyzesinde kaldığını anne babasını savaşta kaybettiğini ve teyzesinde şiddet gördüğünü ifade etti.Türkiye'de mal varlığının olduğunu iddia eden Sevindzhan Marinova adlı yabancı uyruklu kız Türkiye'ye gelemediğini elinde parasının olmadığını ve bu konuda yardımcı olmasını istedi. Karşılığında mal varlığını bölüşeceğini bana bir iş yeri açacağını ifadde etti. Güven duygusu aşılamak içinde internet üzerinden tapo senedi ve pasaport bilgilerini yolladı. Kendisine güvenimi kazandıktan sonra pasaport ve diğer işlemler için 02/09.2014 ile 04/09/2014 ve 05/09/2014 tarihleri arasında ayrı ayrı bankalar ile Sevindzhan Marinova ismine western üzerinden 3.000.00 TL gönderdim.

Parayı çektikten bir süre sonra mail üzerinden gönderdiği biletle Romanya Bükreş'ten Türkiye'ye gelmek üzere uçağa bindiğini ifade etti. Güvensiz tutum ve davranışlarından dolayı, güven bunalımı yaşadım. Bana gönderdiği tapoyu ve bileti araştırırken sahte olduğunu farkettim. Hava limanındada araştırırken Sevindzhan Marinova adında kimsenin uçağa binmediğini öğrendim. Şu anda kullandığı telefonu açık olmasına rağmen telefonlarıma ve mesajlarıma cevap vermiyor. Elimdeki dekontlarla savcığa başvurdum.

Neticesi itibariyle şüpheli Sevindzhan Marinova adlı yabancı uyruklu kız iyi niyetimi kötüye kullanıp, kendisine karşı olan güven duygularımı çıkarları doğrultusunda kullanarak beni dolandırmıştır. Bu sebeple kendisinden şikayetciyim.

Deliller ve Şüpeheli Kişi Hakkında Bilgi:

Şüpheli: Sevindzhan Marinova
Adres: Romanya Braşov Cad. Pirin No: 20

SEVİNDZHAN MARİNOVA ADLI DOLANDIRICININ RESİMLERİ

İnternet dolandırıcılığı tırmanışta


İnternet dolandırıcılığı tırmanışta


İnternet dolandırıcılığı tırmanışta


Dolandırıcı Sevindzhan Marinova İletişim Bilgileri:

gonul1986@hotmail.com
sevgi.sevgi213@gmail.com
anamarie188@outlook.com

Dolandırıcı Sevindzhan Marinova Tel 1: 0040734195484
Dolandırıcı Sevindzhan Marinova Tel 1: 0040734195484
Dolandırıcı Sevindzhan Marinova Tel 1: 0040734195484

Online dolandırıcılık tırmanışta

Uluslararası şebekelerin internet yoluyla uyguladığı dolandırıcılık yöntemleri oldukça inandırıcı olabiliyor.

Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanı Mürsel Ali Kaplan, vatandaşları internet yoluyla gerçekleştirilen ''ön ödeme dolandırıcılığı'' konusunda uyardı. Kaplan, ''Bu konuda faaliyet gösteren uluslararası şebekeler, Türkiye için de ciddi tehdit haline geldi'' dedi.

MASAK Başkanı Kaplan, yaptığı açıklamada, ''AFF-Advance-Free Fraud ya da 419 dolandırıcılığı'' olarak bilinen ''ön ödeme dolandırıcılığı''nda ciddi bir artış olduğunu söyledi.

Ön ödeme dolandırıcılığında, sahte belgelerle desteklenen maske hikayeler kurgulandığını ve bunları desteklemek amacıyla profesyonel görünümlü web siteleri kullanıldığını kaydeden Kaplan, bu sitelere girildiğinde, maskeyi kuvvetlendirilen her türlü imajın yaratıldığını, buna karşılık bağlantı linklerinde herhangi bir bilgiye ulaşılamadığını, ulaşılsa da sadece tek çağrı merkezi numarasıyla irtibat kurulabildiğini anlattı.