Gündemİlişkiniz ne kadar güvenli

İlişkiniz ne kadar güvenli

03.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kadına yönelik şiddete karşı çalışmalarını sürdüren KızBaşına Platformu, ilişkiniz ne kadar güvenli testi ile flört şiddetine dikkat çekiyor.

İlişkiniz ne kadar güvenli

Meltem Günay - Türkiye’de her üç kişiden birinin flört şiddetine maruz kaldığını ama ilişkiler içinde şiddetin bir anda insanların karşısına çıkmayan zamanla inşa edilen hareketler olduğu için insanların flört şiddetine maruz bırakıldıklarını fark edemediklerini belirten KızBaşına Platformu Koordinatörü Ceren Erol, özellikle 13-23 yaş arasında sıklıkla ortaya çıkan flört dikkat çekmek için Güvenli İlişti Testi’ni oluşturduklarını anlattı. Şu ana kadar 50 bin kişi tarafından testin yapıldığını dile getiren Erol, “Ne yazık ki hala etkilerine devam eden ataerkil toplumda oluşan dinamikleri bu testin sonucunda da görüyoruz. Genellikle aynı ilişki içerisinde bulunan bir kadın bir erkek partner testi çözdüğünde kadının test sonucu güvensiz ilişki çıkarken, erkeğin sonucu güvenli ilişki çıkabiliyor. Bunun sebebi de aslında ilişkilerde daha çok baskının, kıskanmanın ve şiddete meyilli hareketlerin erkek tarafından uygulanması” dedi.

Haberin Devamı

Yıllardır süregelen ataerkil toplumda yetişen insanlar olarak toplumda, ailede ve yakın çevrede görülen ‘normalize edilen’ ilişkinin insanların kendi partner ilişkilerinde de uyguladığını anlatan Erol, “Başta kendi ilişkilerimizi sorgulayarak sonrasında da yavaş yavaş etrafımızdaki insanlara farkındalık kazandırmaya çalışarak bu değişimi etrafımıza yaymamız gerekiyor. Güvensiz ilişkiler içerdiği şiddet ile çok ciddi manipülasyon, tehdit ve kişinin kendi özgüvenini kıracak hareketler içeriyor. Karşı taraftan gelen “bu dünyada bir tek ben seni önemsiyorum”, “benden ayrılırsan intihar ederim”, “seni sevdiğim için kıskanıyorum” gibi cümleler güvensiz ilişkiden çıkmayı daha da zorlaştırıyor. Çünkü bu cümleleri duyduktan sonra ilişkiden çıktığında daha yalnız kalabileceğini ya da başına daha kötü şeylerin gelebileceğini düşünüyorlar. Aslında bu yüzden güvensiz ilişkiler bu şekilde sürmeye devam edebiliyor. Bu nedenle eğer güvensiz bir ilişkinin içerisindeyseniz kendinizi suçlamayın, biliyoruz ki bu ilişkiden çıkmak zorlayıcı bir süreç. Sınırlarınızı ve beklentilerinizi sadece siz belirleyebilirsiniz, güvensiz bir ilişkiden güvenle çıktıktan sonra çok daha mutlu olacaksınız.” diye konuştu. Erol testi çözen bir çok kişiden “testinizi çözdükten sonra ilişkimin güvensiz olduğunu fark ettim, bu farkındalığı kazandırdığınız için teşekkürler” şeklinde geri dönüşler aldıklarını da söyledi.

Haberin Devamı

İşte o sorular

Partnerim, kişisel kararlarımda beni hep destekler.

Partnerim, problemler için, haksız yere, beni suçlamaya meyillidir.

Partnerim beni, benim yüzümden kendine zarar vermekle tehdit eder.

Partnerim yaşadığım sorunlara ilgi gösterir.

Partnerim, arkadaşlarım ve/veya ailem tarafından sevilir.

Partnerim dışarı çıkacağım zaman ondan izin almam gerektiğini düşünür.

Partnerim vaktimin tamamını ona ayırmamı ister ve bu beni rahatsız eder.

Partnerim kişisel planlarıma müdahale etmez.

Partnerim diğer insanlarla kurduğum ilişkilerdeki sınırlarıma güvenir.

Partnerim, mesaj ve aramalarına cevap alamazsa sinirlenir.

Haberin Devamı

Partnerim, beni rahatsız edecek kadar baskıcı olabilir.

Partnerim, dışarı çıkacağım zaman kiminle olacağımı ve nereye gideceğimi baskıcı şekilde sorgular.

Partnerim sözlü iletişimimizde emredici veya saygısızca tavırlardan uzak durur.

Partnerim, beni değersiz ve yetersiz hissettirir.

Partnerim, kıyafet tercihlerimde özgür olmam gerektiğinin farkındadır.

Partnerim, beni gereğinden fazla ve yıkıcı şekilde eleştirir.

Partnerin cinsel olarak yaşadıklarımızı aileme söylemekle tehdit eder.

İlişki içerisinde kendimi anlaşılmamış hissederim.

Görüşlerim partnerime zıt olsa bile partnerimle rahatlıkla konuşabilirim.

Partnerimin beni bırakma benden ayrılma ihtimaline karşı bazı isteklerimi yeterince açık ifade edemem.

Partnerim benim için en iyisini kendisinin bildiğini savunarak düşüncelerime önem vermez.

Partnerim arkadaş ortamında ben yokmuşum gibi davranır.

Partnerim yakınlarıma ilişkimle ilgili yaşadığım sorunları anlatmamı istemez

Partnerim beni rahatsız edecek kadar kıskanç olabiliyor.

Partnerimin cinsel ihtiyaçlarını karşılamazsam beni terk edeceği hissine kapılırım.

Haberin Devamı

Partnerim benim kendime ait bir hayatım olduğuna saygı duyar.

Partnerim sosyal medyada takipleştiğim kişilere ve beğendiğim gönderilere müdahale eder.

Partnerim beni ve/veya sevdiklerimi tehdit eder

Partnerim beni her an diken üstünde ve gergin hissettirir.

Partnerim sinirlendiğinde sarsmak, sıkıca tutmak, bir şeyler fırlatmak gibi hareketlerde bulunur.

Partnerim bana diğer insanların önünde bağırır ve beni küçük düşürür.

Partnerim cinsel ilişki istemediğim zamanlarda beni ikna etmeye çalışır   veya zorlar.

Partnerim istemediğim halde cinsel bölgelerime dokunur.

Partnerim izin almadan özel eşyalarımı karıştırır.

Partnerim bana küfür/hakaret içerikli söylemlerde bulunur ve bu beni rahatsız eder.

Partnerim arkadaşlıklarım/sosyal ilişkileri konusunda bana kısıtlayıcı davranır.

Partnerim beni hemcinslerimle kıyaslar.

Partnerim benim cinsel isteklerimi görmezden gelir.

Güvenli İlişki Test Puanlaması:

Flört şiddetini tanımlarken yeşil bayrak, sarı bayrak, kırmızı bayrak isimleri verilen ilişkinin şiddet seviyelerini anlamak için kullanılan terimler var. Yeşil bayrak içeren ilişkilerde partnerlerin birbirlerine gayet saygılı ve herhangi bir şiddet türünü uygulamadığı, sarı bayrak içeren ilişkiler direkt olarak tehlikeyi işaret etmese de tehlike haline gelme potansiyeli olan, dikkat edilmesi gereken davranışların bulunduğu, kırmızı bayrak içeren ilişkiler ise partnerlerin kişiye dair herhangi bir unsura açık veya örtülü bir biçimde yapılan baskı kurmaya, özsevgi ve özsaygıyı düşürmeye yönelik saldırganca davranışları içeren tehlikeli bir ilişkiyi temsil etmektedir. Bayrakları temsil eden sorulara verilen cevapların sayısına göre test sonucunda ilişkinin güvenli olup olmadığını anlamış oluyoruz.

Haberin Devamı

Hangisi sizin ilişkiniz

GÜVENSİZ İLİŞKİ: İlişkinde yaşadığın bazı durumların sağlıksız olduğunu fark ediyor olabilirsin. İletişim sorunları, güvensizlik, yalan, eşitsizlik, kararlar konusunda baskı gibi unsurlar gözle görülür hale gelmiş olabilir. Sağlıksız mekanizmalar geliştirmemek adına dikkatli olmalı ve partnerinle sevdiğin/sevmediğin davranışlar hakkında konuşmalısın. Eğer giderek artan tehlikeli davranışlar görürsen bunları görmezden gelme. Küçük ama hızla artan toksik davranışların, şiddet içeren bir ilişkiye zemin hazırladığını hatırlamakta fayda var.

GÜVENLİ İLİŞKİ: Üç kişiden birinin flört şiddetine maruz kaldığı toplumumuzda sen sağlıklı bir ilişki içerisindesin. İlişkinizde sevgi olduğu kadar, saygı, güven, dürüstlük, eşitlik, açık iletişim ve onay da var. Partnerinizle beraberken kendinizi iyi hissediyor, keyifli vakit geçiriyor, onunla olmaktan mutluluk duyuyorsunuz.

ŞİDDET İÇEREN İLİŞKİ: Sağlıksız davranışlar ve uyarıcı durumlarla karşılaşıyorsun. Zarar veren türde iletişim kurma, aşırı kıskançlık, suçlama, yalnızlaştırma gibi davranışlarla karşılaşıyor olman olası. Şiddet içeren bir ilişki içinde olabilirsin. En önemli şeyin kendi güvenliğin olduğunu ve bu güvenliği sağlama sürecinde yalnız mücadele etmek zorunda olmadığını hatırla.