Gündemİç güvenlik paketi yasalaştı

İç güvenlik paketi yasalaştı

28.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Muhalafet partilerinin büyük tepki gösterdiği ve Meclis’te büyük kavgaların çıkmasına neden olan iç güvenlik paketi, 24 saatlik maratonda Ak Parti’nin “komisyon” taktiğiyle yasalaştı. CHP, iç güvenlik paketini Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacak

İç güvenlik paketi yasalaştı

Toplumsal olaylarda polise silah kullanma dahil geniş yetkiler getiren, muhalafet partilerinin büyük tepki gösterdiği ve Meclis’te büyük kavgaların çıkmasına neden olan iç güvenlik paketi, Ak Parti’nin “komisyon” taktiğiyle yasalaştı. TBMM Genel Kurulu, gündemindeki üç yasa tasarısını 24 saat süreyle görüşerek rekor bir çalışma süresi gerçekleştirdi. Genel Kurul’un, perşembe saat 14.00’te başlayan çalışmaları, cuma saat 14.00’te sona erdi.
16.5 saat sürdü
İç Güvenlik Paketi’ne tepkilerin artarak sürmesi üzerine Ak Parti, tasarının bütün kritik maddelerini içeren 68. maddeden sonraki düzenlemeleri paketten düşürme kararı almıştı. Böylece, itiraz olmayan 63 madde komisyona çekilerek tasarı metninden çıkartıldı. Daha sonra önceden kabul edilen 68 maddenin kabulü için paketin yürütme ve yürürlükten oluşan 2 maddesi Genel Kurul’a getirildi. Böylece iç güvenlik paketi, 67 madde olarak kabul edilip yasalaştı.
İç güvenlik paketinin 16,5 saat süren görüşmelerinde İçişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Ersoy, muhalefetin paketin 63 maddesinin geri çekilmesi, komisyonda görüşülmesinin iç tüzüğe aykırı olduğu konusunda tartışmalar çıktı. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, muhalefetin iddialarına yanıt vererek, görüşmelere kaldığı yerden devam edilmesinin uygun olduğunu söyledi ve usul tartışması açtı.
Yanlışlıkla el kalktı
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, “Bunlar çıkarılmıştır, görüşülemez” şeklindeki bir yaklaşımın kabul edilemeyeceğini ifade etti. HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, itirazlarını sürdürürken tasarı kitapçığını ikiye böldü. Kaplan, “Hükümet, 67. maddede pes etti. Bu faşizm paketine karşı çıkmak, insanlık onuruna sahip çıkmaktır” dedi. Kaplan’ın itirazlarını sürdürmesine bazı Ak Partili milletvekilleri, “yeter” diye tepki gösterdi.
Usul tartışmasının ardından davam eden paketin görüşmelerinde CHP’nin verdiği, “görüşmelerinin devam edilmesine” ilişkin önerge, Ak Partili milletvekillerinin yanlışlıkla el kaldırması üzerine kabul edildi. Ak Parti milletvekillerinin itirazına Yakut, “Genel Kurul’daki el kaldırışa göre kabul edildiği anlaşılmıştır” dedi. Ak Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, Yakut’un, oylamada “kabul edenler” dediğini, “kabul etmeyenler” demediğini, önergenin kabul edilip, edilmediğinin belli olmadığını ve tutanağa işlenmediğini ifade ederek, oylamanın tekrar edilmesi görüşünü savundu.
‘Öztürk’ tartışması
CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, komisyon sırasında oturan İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk’e, “Böyle oturarak seyirci gibi dinleyemezsin. Burası kahve değil, burası TBMM’dir” dedi. Yakut ve Ak Partili milletvekillerinin tepki göstermesi üzerine Öztürk, “Lütfen, burada bizi dinlemek zorundasın. Sen ‘milletin iradesiyle gelmedim’ diye milletin iradesini çiğneyemezsin” sözlerini söyledi.
‘Hukuka darbe’
İç güvenlik paketinin sabaha karşı yapılan yasa oylamasından önce konuşan CHP Gurup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “Hiç kimse endişe etmesin bu yasa 7 Haziran’a kalmadan önümüzdeki hafta CHP tarafından Anayasa Mahkemesi’ne gidecek. Anayasaya, hukuka vurulmuş bu darbe inanıyorum ki Anayasa Mahkemesi’nden dönecektir” dedi.
‘Tekeriniz şişti’
Kürtçe “Günaydın” diyerek gülen Kaplan, şöyle devam etti:
“132 maddeyle geldiniz, 63 maddede döküldünüz. Bir Pirus zaferi kazandığınızı zannediyorsunuz özgürlükleri yok ederek. Çok havalandınız, çok uçtunuz, tekeriniz çok şişti.” Kaplan’ın konuşmasına zaman zaman milletvekilleri güldü. Tasarı Genel Kurul’da 199 kabul, 32 ret oyuyla kabul edilerek, yasalaştı.

Haberin Devamı

Polise 48 saat gözaltı yetkisi

Paketin getirdiği düzenlemeler şöyle:
- Kişinin üstü, eşyası ile aracı kolluk amirinin yazılı, acele hallerde sözlü emriyle yapılabilecek.
- Polis “koruma” amaçlı gözaltı ya da uzaklaştırma kararı verebilecek.
- Polis, molotof, patlayıcı, yanıcı ve benzeri silahlarla saldıran veya saldırıya teşebbüs edenlere karşı, silah kullanabilecek.
- Toplantı veya gösterilerde “havai fişek, molotof ve benzeri el yapımı patlayıcılar, demir bilye ve sapan” taşıyanlar, 2 yıl 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.
- Terör örgütün propagandasına dönüştürülen toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde, kimliklerini gizlemek amacıyla yüzünü tamamen veya kısmen kapatanlara, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.
- Toplumda infial yaratan olaylarda kolluk amirlerince 24 saate kadar, şiddet olaylarının yaygınlaşarak kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasına yol açabilecek toplumsal olaylar sırasında ve toplu olarak işlenen suçlarda 48 saate kadar gözaltına alma kararı verilebilecek.
- Vali, lüzumu halinde, kolluk amir ve memurlarına suç faillerinin bulunması için gereken emirleri verebilecek.

Haberin Devamı

‘Muhalefetin güvenliği bitti’

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, “Muhalefet partilerinin seçim güvenliği bitmiştir. Bütün toplantıları dinlenecek, takip edilecek ve sarayda Cumhurbaşkanı’nın önüne konulacak. Faşizm paketi Meclis’ten çıktı” dedi. İç güvenlik paketinde herhangi bir değişikliğe gidilmediğini belirten Kaplan, kanunun seçim öncesinde getirilmesinin bir nedeninin de muhalefeti susturmak olduğunu savundu.

‘Olağanüstü hal yasası’

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da Ak Parti iktidarının özgürlüklere, hukuk devletine el uzattığını, insanları korkutmak ve sindirmek amacıyla iç güvenlik paketini yasalaştırdığını iddia etti. Ak Parti’nin, görüşmelerde “zorbalık” yaptığını iddia eden Vural, “Bu şekilde keyfi bir olağanüstü hal yasası çıkardılar” dedi. İç güvenlik paketinin 132 oluştuğunu, ancak 62 maddenin, tarafsız bir Bakan’ın önergesiyle geri çekildiğini anlatan Vural, “Bu Bakan’ın olduğu İçişleri Bakanlığı’nda, seçimlerin güvenliği de tehlikededir.” İnternetle ilgili düzenlemeye de değinen Vural, iktidarın, özellikle sosyal medyadaki özgürlükleri kısıtlamak istediğini savundu.