Gündem Hikmet Sami Türk'e saldırı girişimi

Hikmet Sami Türk'e saldırı girişimi

29.04.2009 - 11:16 | Son Güncellenme:

Eski bakanlardan Hikmet Sami Türk'e, Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde saldırı girişiminde bulunan bir kişi etkisiz hale getirildi... Bilkent'te ikinci bir saldırgan daha yakalandı. Saldırganın erkek olduğu bildirildi.

Hikmet Sami Türke saldırı girişimi

Hikmet Sami Türk saldırı sonrası yaptığı açıklamada, "Bir süredir tehditler alıyordum" dedi.

Haberin Devamı

Ankara Valisi Kemal Önal, "Canlı bomba ihtimali yüksek" diye konuştu.

Üniversitenin merkez kampüsündeki Hukuk Fakültesi'ndeki olay saat 10.45 sıralarında meydana geldi.

"Anayasa Hukuku" dersi için B-113 sınıfına giren Hikmet Sami Türk'ün ardından gelen ve kendisini öğrenci gibi gösteren bir kız üzerindeki "bombalı düzeneği" patlatmak istedi.

Küçük çapta bir patlamanın yaşandığı olayda, Türk'ün korumaları, saldırgana derhal müdahale ederek etkisiz hale getirdi. Fakülte binasındakiler dışarı çıkarıldı ve üniversitenin güvenlik görevlileri ve jandarma ekipleri bölgeye geldi.

Yetkililer, Hikmet Sami Türk ile sınıftakilerin saldırı girişiminden sağ salim atlattığını bildirdiler.

Bu arada, "canlı bomba" olduğu öne sürülen saldırganın üzerinde bulunan iki ayrı fünye sisteminin etkisiz hale getirildiği öğrenildi. Saldırganın hastanede tedavi altına alındığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

TÜRK'TEN İLK DEĞERLENDİRME: "SUİKAST GİRİŞİMİ"

Türk, olayı değerlendirirken, "Derse girerken, ya üzerime atlamak şeklinde ya da arkamdan bombayı atmak şeklinde bir suikast girişimi" dedi.

Türk, tam derse girerken arkasından yaklaşan bir kişinin bombanın fünyesini çektiğini ve bir patlama olduğunu söyledi. Olaya önce korumalarının müdahale ettiğini, sonra da olay yerine jandarma ve polis ekiplerinin geldiğini kaydeden Türk, "Sanıyorum kendisi hafif yaralı. Ambulans da burada bekliyor" diye konuştu.

Hikmet Sami Türk, saldırganı görüp görmediği konusunda, "Ben görmedim, arkamdaymış. Ben döndüğüm zaman yüzükoyun yerde yatıyordu. Bir metre arkamdaydı. Ben salona girdim, arkadan bomba patladı. Anladığım kadarıyla derse girerken, ya üzerime atlamak şeklinde ya da arkamdan bombayı atmak şeklinde bir suikast. Vaktiyle buna benzer bir şeyi ben bakanlığım döneminde, Kartal Cezaevi'ni basın mensuplarına gezdireceğim sırasında yaşamıştım. Orada da gazeteci kılığında bir bayan üzerinde yine bomba düzenekleri ve canlı bomba olarak üzerime atlayacaktı. Ama o zaman polis son anda fark etti ve etkisiz hale getirdi. Yani patlatamamıştı. Şimdi ise bir düzenek patladı ama bana herhangi bir şey olmadı. Ben salona girdikten sonra, tam kapı girişinde patlamış oldu. Teknik bakımdan tam bilemiyorum. Polisler inceliyor" dedi.

BİR KİŞİ DAHA YAKALANDI
Eski bakanlardan Hikmet Sami Türk’e yönelik bombalı saldırı girişimi olayıyla bağlantısı olduğu belirlenen bir kişi yakalandı.
Alınan bilgiye göre, Bilkent Üniversitesi’ndeki olayın ardından, saldırgan D.A. ile bağlantısı olduğu belirlenen bir kişi, Ankara’daki özel bir
firmaya ait terminalde gözaltına alındı. Saldırganla birlikte olduğu kaydedilen S.O.Y. adındaki bu kişi, sorgulanmak üzere Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne götürüldü.

Haberin Devamı

"Öğrencilerime benzemiyor"

Türk, saldırganın öğrenci olup olmadığı konusunda, "Ne olduğunu bilmiyorum. Bir bayan. Benim öğrencilerime benzemiyor. Arkamı döndüğümde yüzükoyun yatıyordu. Yüzünü görmedim ama şişmanca bir bayan. Öğrencilerim arasında öyle birini hatırlamıyorum" dedi.

Saldırganın yaralı olduğunun söylendiğini bildiren Türk, patlama sırasında çevrede hasar meydana gelmediğini, yaralanan da bulunmadığını kaydetti. Türk, olaydan kısa süre sonra fakülte binasının güvenlik gerekçesiyle fakültenin boşaltıldığını ifade etti.
Türk, saldırının neden yapılmış olabileceği konusunda şu değerlendirmeyi yaptı:

Haberin Devamı

"Biliyorsunuz, bana karşı Hayata Dönüş operasyonundan sonra sürekli bir tehdit var. Daha önce de benzeri girişimler oldu ama sonuçsuz kaldı. Bu, en yakına gelip bir düzenek patlattı. Şimdiye kadarkiler o mesafeye yaklaşmadı, yakalanmışlardı. Ama şu anda bende herhangi bir şey yok. Ben iyiyim."

-GÖRGÜ TANIKLARI- 
Bu arada olay sırasında Hukuk Fakültesi’nde olayın meydana geldiği yerin yakınındaki sınıfta derste olan görgü tanıkları ise ders sırasında iki patlama sesi duyduklarını, daha sonra 5 dakika bulundukları yerde kaldıktan sonra rektör Yardımcısı Kürşat Aydoğan’ın "Okulu Boşaltın" sözünü duyduklarını anlattı. O sırada camdan Hikmet Sami Türk’ü gördüklerini ve Türk’ün sağlık durumunun iyi olduğunu kaydeden görgü tanıkları, sınıftan çıktıkları sırada uzun siyah saçlı ve siyah kıyafetli bir kadının Türk’ün korumaları tarafından etkisiz hale getirilerek yere yüzüstü yatırıldığını ve her yeri beyaz bir tozun kapladığını ifade etti

ÜZERİNDE 1 KİLO PATLAYICI VARDI
Ankara Valisi Kemal Önal, eski bakanlardan Hikmet Sami Türk’e yönelik bombalı saldırı girişiminde bulunan teröristin "Canlı
bomba olma ihtimalinin çok fazla" olduğunu söyledi. 

Bir gazetecinin, "büyük şehirlerde 3 PKK’lının eylem yapacağı yönünde emniyet kaynaklarında açıklamalar yapılıyordu. Saldırının bununla ilgisi var mı?" sorusuna, Önal, "Bunlar, tabii, daha sonra ortaya çıkacak konular. Şu anda olaya hakimiz. Hüviyet tespit ediliyor. Gereken inceleme ve soruşturma devam edecek. Bu konudaki bilgiler zaten uzun zamandır geliyordu ve bütün illerimizde olduğu gibi Ankara da büyük teyakkuz halindeydi. Çok ş

Haberin Devamı

ükür korktuğumuz başımıza gelmedi. Polisimizin de sağlık durumu iyi. Terörist de şu anda yaralı. Patlattığı
fünyeden dolayı yaralı durumda" yanıtı verdi. 

Teröristin üzerinde ne kadar patlayıcı bulunduğunun sorulması üzerine de Önal, bu sonuçların kriminal incelemenin ardından ortaya çıkacağını belirterek, "Ancak teröristin üzerinde yaklaşık 1 kilo civarında patlayıcı olduğunu tahmin ediyoruz" dedi. 


Ayrıntıları aktarmaya devam edeceğiz...