Dünyaİsrail üssüne şok saldırı! İran'ın ürettiği dronlar bir anda havada belirdi, askerler korkudan kaçtı

İsrail üssüne şok saldırı! İran'ın ürettiği dronlar bir anda havada belirdi, askerler korkudan kaçtı

23.06.2024 - 12:35 | Son Güncellenme:

İsrail, bir kez daha Lübnan sınırından kilometrelerce içeriye saldırı düzenledi, ABD ise Orta Doğu'da çıkması beklenen yeni savaşta çoktan tarafını seçti. İran'dan aldığı dronlar ile İsrail'e saldıran Hizbullah ise orduyu adeta çaresiz bıraktı, İsrail askerleri korkudan sadece kaçmakla yetinebildi.

İsrail-Hamas arasında başlayan savaş bütün bölgeye yayıldı, bölgeden gelen gelişmeleri canlı aktarıyoruz.

İSRAİL'DEN ABD'YE KRİTİK ZİYARET

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD'ye gitti. İsrail Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Gallant'ın Washington'da resmi temasları kapsamında ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken dahil üst düzey yetkililerle görüşmelerde bulunacağı belirtildi.

AMERİKAN DEVLET UÇAĞI

CNN TÜRK Washington temsilcisi Yunus Paksoy ziyaretle ilgili paylaşımda bulundu. Paksoy, "İsrail Savunma Bakanı Gallant’ı Washington’a Amerikan devlet uçağı tahsis ederek getiriyorlar"dedi.

İSRAİL, UNRWA'YA BAĞLI TESİSİ VURDU: 8 ÖLÜ

İsrail’in Gazze Şeridi’nde Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinlilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) insani yardım dağıtmak için kullandığı eğitim kurumuna ait bir binaya düzenlediği hava saldırısında 8 kişi hayatını kaybetti.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 261 gündür devam ediyor. İsrail, Gazze Şeridi’nde Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinlilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) insani yardım dağıtmak için kullandığı eğitim kurumuna ait bir binaya hava saldırısı düzenledi. Saldırıda ilk belirlemelere göre 8 kişi hayatını kaybederken, çok sayıda kişi de yaralandı.
Görgü tanıkları, İsrail’in UNRWA tarafından işletilen ve yerinden edilmiş ailelere yardım sağlayan bir eğitim kurumuna ait bir binayı vurduğunu söyledi. İsrail ordusu ise saldırıyla ilgili henüz açıklama yapmadı.

UNRWA İletişim Direktörü Juliette Touma, saldırının ayrıntılarını incelediğini açıklayarak, "Savaşın başlangıcından bu yana yaklaşık 190 binamızın vurulduğunu kaydettik. Bu sayı Gazze'deki binalarımızın büyük çoğunluğunu oluşturuyor" ifadelerini kullandı. Touma, ayrıca İsrail saldırılarında 193 UNRWA personelinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

GAZZE'DE CAN KAYBI ARTIYOR

İsrail, Gazze Şeridi'nde 261 gündür sivilleri katlediyor. Bölgede ateşkes çağrılarına kulak asmayan İsrail günden güne yoğunlaştırdığı saldırılarına her gün bir yenisini daha ekliyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada İsrail ordusunun son 24 saatte gerçekleştirdiği 3 saldırıda 47 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 121 Filistinlinin de yaralandığı aktarıldı.

Bölgede 7 Ekim'den bu yana devam eden saldırıların bilançosunun da yer aldığı açıklamada, hayatını kaybeden sivillerin sayısının 37 bin 598'e, yaralıların sayısının ise 86 bin 32'ye yükseldiği bildirildi.

Haberin Devamı
İSRAİL ASKERLERİ KORKUDAN KAÇTI

Hizbullah, İsrail'in kuzeyinde bulunan askeri üslere onlarca patlayıcı taşıyan İHA'larla saldırı düzenledi İHA'ların ise İran tarafından Hizbullah'a sağlandığı ifade ediliyor. İsrail kanadı saldırıda yalnızca bir İsrail askerinin yaralandığını ifade ederken Hizbullah kanadı ölü ve yaralıların olduğunu öne sürdü. Kameralara yansıyan görüntülerde ise uyarı sirenlerinin çaldığı sırada İsrail askerlerinin panikle kaçıştığı ve havada patlama gerçekleştiği görüntülendi.

İsrail ile Hizbullah arasında Ekim ayından beri süren gerilim geçtiğimiz haftalarda Hizbullah'ın en kıdemli komutanı Taleb Abdullah'ın ölümü sonrası tavan yaptı. Bölgede her an topyekün bir savaşın çıkacağı belirtilirken ABD İsrail'e olan desteğini açıkladı. İran destekli Hizbullah'ın envanterinde balistik füzeler ve tanklar dahi bulunurken yaklaşık 200 bine yakın da savaşçısı var.

 

BÜTÜN STRATEJİK NOKTALARI ÇEKTİLER! İSRAİL REZİL OLDU

İsrail ordusu ile Hizbullah tarafından yapılan karşılıklı açıklamalarla çatışma sinyali güçlenirken, Hizbullah yeni bir görüntü paylaştı. “Kim bize karşı savaşmayı düşünürse pişman olacaktır, İsrail'i taş devrine göndeririz" ifadelerinin yer aldığı videoda, İsrail’in stratejik noktalarının havadan çekildiği görüntüler yer aldı. Yapılan açıklamada ise, “Dün Lübnan-Filistin sınırı boyunca İsrail askeri mevzilerine karşı çeşitli operasyonlar gerçekleştirildi” ifadeleri yer aldı.

İsrail medyasında çıkan haberlerde ise görüntülerde İsrail Savunma Bakanlığı'nın karargahı dahil birçok üst düzey askeri personel komutanlığın yer aldığını ifade etti. Görüntülerde ayrıca askeri uydu üsleri, Ben Gurion havalimanı ve Hayfa'daki petrol rafineleri de yer alıyor.

Açıklamada, “Menara bölgesinde ve Metula kasabasında İsrail askerleri tarafından kullanılan bir binanın vuruldu. Lübnan’ın işgal altındaki Zibdeen ve Al-Ramtha bölgeleri de hedef alınarak roketle vuruldu” denildi.

İSRAİLLİ VEKİLDEN İTİRAF: MAHSUR KALDIK

İsrail'de aşırı sağcı milletvekili Ze'ev Elkin, İsrail'in Gazze'de uzayan savaşının kuzeyde Lübnan sınırındaki askeri seçeneklerini sınırladığı konusunda uyardı. İsrail'in 103FM radyosuna konuşan Elkin, "Kuzeydeki sorunumuzun güneyde olduğunu düşünüyorum" dedi ve ekledi: Gazze'nin güneyinde mahsur kaldık, oradaki savaşı bitirmeden kuzeye gidemeyiz. Askerlerimiz hükümetin yaptığı hataların bedelini ödüyor"

Haberin Devamı
ÖLÜ SAYISI EN AZ 38


Hamas medya ofisi, İsrail'in Gazze'deki binalara düzenlediği iki hava saldırısında en az 38 kişinin öldüğünü ve çok sayıda kişinin yaralandığını açıkladı. Gazze sivil savunma birimi sözcüsü, Gazze'nin tarihi mülteci kamplarından biri olan El Şati'deki bir konutun birkaç kez vurulduğunu söyledi. İkinci saldırıda Gazze Şehri'nin El Tuffah bölgesindeki evlerin hedef alındığı belirtildi.
İsrail ordusu, savaş uçaklarının Hamas'ın iki askeri altyapı tesisini vurduğunu belirtti. Ordu yetkilileri olay hakkında daha detaylı bilginin paylaşılacağını söyledi.

'Deprem gibiydi'

Gazze'deki sivil savunma sözcüsü Hüseyin Muhaisen AFP'ye yaptığı açıklamada saldırıların etkisinin "deprem gibi" olduğunu söyledi.

"Tüm bölge hedef alındı, gördüğünüz gibi evler yıkıldı. Hâlâ enkaz altında kalan aileler var" diyen Muhaisen şöyle devam etti:

"Yaralıların bir kısmı Baptist Hastanesi'ne nakledildi ve şimdi diğerlerini enkaz altından kurtarıyoruz. Ambulanslar için gerekli araç ve yakıt eksikliği nedeniyle durum çok ama çok zor."

ABD YENİ SAVAŞTA TARAFINI SEÇTİ


İsrail-Hamas arasında başlayan savaşa kısa sürede dahil olan Hizbullah, İsrail'e ülkenin kuzeyini boşalttı. Ekim ayından beri hem İsrail hem de Hizbullah güçleri birbirlerine sayısız saldırı düzenledi, İsrail'in saldırılarında birçok üst düzey Hizbullah komutanı öldürüldü. Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah, 2021'de grubun 100 bin savaşçısının olduğunu söyledi. İran destekli Hizbullah tahminlere göre Tahran'dan her yıl milyonlarca dolar yardım alıyor.
İsrail'in artık Lübnan'daki Hizbullah'a yönelik bir savaşa girmesine kesin gözüyle bakılıyor, zaten savaşın başından beri de sık sık dile getirilen bu ihtimal bir kez daha yükseldi. İsrail dün akşam saatlerinde Lübnan'ın 40 kilometre içine düzenlediği saldırıda üst düzey bir Hamas yetkilisinin öldürüldüğünü söyledi. Hayatını kaybeden Hamas üyesinin ise Ayman Gatma olduğu belirlendi.

ABD BÜTÜN DESTEĞİNİ VERECEK

Gerilimin yükselmesinden saatler sonra ise CNN International'de çıkan bir haberde ABD kanadının olası bir İsrail-Hizbullah savaşında Tel Aviv'e yönelik yoğun bir desteği kesin olarak vereceği bildirildi. Hatta ABD kanadı, Beyrut'u bu savaşa karşı bizzat uyardı ve bu savaşın Hizbullah ve Lübnan için felaket olacağını ifade etti.

ABD'li yetkililere göre İsrail'in bu savaşı tek başına kazanmasının ihtimali dahi bulunmuyor, bu yüzden Washington İsrail'e yönelik büyük bir askeri desteğe hazırlandı ancak ABD askerlerinin bu iki ülke arasındaki savaşa müdahil olması şimdilik masada yok. İsrail savaşın başından beri yüzlerce Hizbullah üyesini saldırılarla yaralarken yaklaşık 70 savaşçıyı da öldürdü.

İSRAİL SAVUNMA BAKANI ABD'YE GİTTİ İŞTE MASADAKİ KONULAR


İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze'deki savaş ve Hizbullah'la artan gerilimler hakkında üst düzey ABD'li yetkililerle görüşmek üzere Washington'a gitti. Burada üst düzey yetkililerle kritik temaslarda bulunması beklenen ve savaşlarla ilgili bilgi verip bilgi alacak Gallant'ın ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, CIA Direktörü William Burns, Özel elçi Amos Hochstein gibi isimlerle görüşeceği söylendi. Gallant ziyaret öncesi görüşmelerin ABD'nin önerdiği ateşkesin üçüncü aşaması için kritik olduğunu hatırlattı ve görüşmelerle ilgili "Her zamankinden daha önemli olacak" dedi.

Haberin Devamı