21.06.2018 - 11:37 | Son Güncellenme:
HGS, OGS'nin (Otomatik Geçiş Sistemi) bir alternatifi olarak, 5 yıldır hayatımızda olmasına rağmen, hala kullanıcıların etiketlerle ilgili yeterli bilgi sahibi olmadıklarını görüyoruz. HGS abonesi olmak isteyenlerin en çok merak ettikleri konuların başında ise, etiketlere nasıl ve hangi yolla bakiye yükleneceği ve bakiye takibini nasıl yapacakları geliyor. Özellikle bu ücretli geçişleri seyrek kullanan sürücülerin, yetersiz bakiye sebebiyle cezalı duruma düşmeleri sık karşılaşılan bir şikayet olarak karşımıza çıkıyor.
HGS CEZA SORGULAMA VE ÖDEME İŞLEMİ İÇİN TIKLAYINIZ!
HGS BAKİYESORGULAMA VE YÜKLEME İŞLEMİ İÇİN TIKLAYINIZ!
HGS Nasıl Çalışır?
Çağın en gelişmiş ödeme teknolojisinin kullanıldığı HGS'de ücretler Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenir, tahsilatla ilgili işleyiş ise PTT'nin sorumluluk alanına girer. Sürücüler 1 defaya mahsus olmak üzere PTT'den manyetik etiket alarak sisteme abone olurlar. Aynı zamanda bir ön ödemeli kart olan bu etikete, diledikleri zaman ve diledikleri kadar kredi yüklemesi yaparlar. Araçlarının ön camına yapıştırdıkları bu etiket, otoyollardaki ücret toplama gişelerinde bulunan optik okuyucular tarafından otomatik olarak okunur ve geçiş ücreti etiketteki mevcut bakiyeden otomatik olarak düşülür. Ücretli yolları ya da boğaz köprülerini kullanacak olan sürücülerin, etiketlerinde geçiş ücretini karşılayacak miktarda bakiye bulundurmaları gerekir.
Etiketinde yeterli bakiye bulunmadığı halde gişelerden geçen araçların plakaları tespit edilir ve geçiş ihlali cezası verilir. Sürücüler geçiş ihlali yaptıklarını fark ederek 15 gün içinde etikete geçiş ücreti kadar meblağ yüklediklerinde, cezanın uygulanması durur.
Aksi takdirde ceza işleme konur ve ödemek için sürücülerin önünde 1 aylık bir süre vardır.
HGS Bakiyesi Ve Ceza Sorgulamasını Nereden Yapabiliriz?
Ücretli otoyolları ve boğaz köprülerini sık sık kullanan sürücüleri bakiye sorgulama işinden kurtaracak en akıllıca yöntem, bankaları aracılığıyla kredi kartlarından ya da posta çeki hesaplarından otomatik ödeme talimatı vermektir. HGS'nin uygulandığı yolları çok nadir kullanan ve düzenli yükleme yapmak istemeyen sürücülerin, bu yolları kullanacakları zaman yeterli bakiyeleri olup olmadığını sorgulamaları gerekir. Sisteme ait bakiye ve geçiş ihlali sorgulama işlemleri, "HGS müşteri hizmetleri" internet sitesinden yapılır. Geçiş ihlali sorgulama işlemi için siteye üye olmak gerekmez. Aracınızın plakasını yazarak ceza sorgulaması yapabilirsiniz. Bakiye sorgulama ve yükleme işlemi için ise, siteye üye olmak gerekir. Müşteri hizmetleri uygulamasına e-Devlet üzerinden de giriş yapabilirsiniz.