GündemHavada karada ‘Pençe Gücü’

Havada karada ‘Pençe Gücü’

13.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

TSK, Irak’ın kuzeyinde ‘Öngörülemez, alışılmadık, süratli ve sürekli’ mücadele konsepti ile terör örgütüne verdirdiği kayıpları katladı. Dün Pençe-Kilit bölgesinde 17 PKK’lı terörist daha etkisiz hâle getirildi. Böylece Irak’ın kuzeyinde 1 Ocak’tan bugüne kadar etkisiz kılınan terörist sayısı 830’a ulaştı. Geçen yılın tümünde bu rakam 699’du.

Havada karada ‘Pençe Gücü’

AYDIN HASAN - Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Irak’ın kuzeyinde 2019 yılından itibaren başlattığı Pençe serisi operasyonlar ile sınır şeridinde alan hakimiyetini sağladı.

Haberin Devamı

Ardından 17 Nisan 2022’de kilidi kapatmaya yönelik Haftanin - Metina - Zap Avaşin- Hakurk hattında Pençe Kilit Operasyonu başlatıldı. TSK, üs bölgeleri stratejisi ile de teröristlere mağara ve sığınaklara yeniden dönüş yolunu kapattı.

Sınır hattında kilidi önemli ölçüde kapatma sonrası ise mart ayından itibaren yeni mücadele konsepti hayata geçirildi. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, 4 Mart’ta komutanlara seslendiği konuşmasında, “Alana mutlak hâkimiyet için operasyonlarımızda düşünce, planlama ve icrada süratli, sahanın gerektirdiği alışılmadık ve öngörülemez düzeyde özgün, terör örgütünün sezemeyeceği ve tepki veremeyeceği bir tempo ile terör örgütü üzerindeki baskı kesintisiz şekilde devam ettirilecektir” diyerek, yeni konsepti açıkladı.

Haberin Devamı

JETLER NÖBETTE

Bu çerçevede üs bölgeleri ile sınır hattında, yüksek teknolojiye sahip keşif - gözetleme vasıtalarının sayısı artırıldı. Bölge uydu, radar ve İHA’ların yanı sıra üs bölgelerindeki vasıtalar ile de kesintisiz olarak tarama altına alındı. F-16 ve F-4 Terminatör 2020’lerden oluşan savaş uçakları ile TİHA’lar sürekli hava devriyesi yapmaya başladı.

Bazı havalanlarında ani istihbarata dayalı bombalamalar için nöbetçi F-4 2020 jetleri nöbette bekletiliyor. Komandolar, yine anlık tespit ve istihbarata dayalı olarak üs bölgelerinden helikopterle uçar birlik harekatı ile operasyon noktalarına seri olarak sevk ediliyor. Pençe harekat bölgelerinin yanı sıra Gara, Kandil ve Asos bölgeleri de ani hava harekatları ile baskı altında tutuluyor.

MÜCADELENİN TEMPOSU YÜKSELDİ

MSB’nın etkisiz hale getirilen teröristlerle ilgili verileri, Suriye’nin kuzeyindeki harekat bölgelerindeki terörle mücadelenin geçen yıl ile aynı tempoda sürdüğünü, Irak’ın kuzeyindeki ağırlıklı olarak dağlık ve zor arazi koşullarına sahip alanda ise operasyon temposu ve şiddetinin önemli ölçüde arttığını ortaya koyuyor.

TSK’nın, 2023 yılında Irak ve Suriye’nin kuzeyindeki harekat bölgelerinde yürüttüğü operasyonlarda toplam 2 bin 201 terörist etkisiz hale getirildi. Bunların

Haberin Devamı

1502’si Suriye’nin, 699’u da Irak’ın kuzeyinde etkisiz kılındı. 1 Ocak 2024’ten, 12 Ağustos 2024 tarihine kadar geçen sürede ise, Irak’ın kuzeyinde 830, Suriye’nin kuzeyinde de 868 olmak üzere etkisiz hale getirilen toplam terörist sayısı 1698’e ulaştı. Bu tablo, TSK’nın Irak’ın kuzeyindeki yeni operasyon konseptinin etki ve şiddetinin sonucu olarak yorumlandı.

20 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Milli Savunma Bakanlığı, Pençe-Kilit harekât bölgesine gerçekleştirilen hava harekatıyla 17 PKK’lı teröristin etkisiz hâle getirildiğini duyurdu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da Hakkari’nin Kavaklı ilçesi kırsalında 1’i ölü 2’si sağ olmak üzere 3 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Ölü ele geçirilen teröristin ‘Turuncu’ kategoride yer alan ‘Armanç Devrim’ kod adlı Hacer Tekin olduğu belirlendi.