02.05.2008 - 02:04 | Son Güncellenme:
Hukukçular, 1 Mayıs eylemcilerine müdahale eden polisin, Şişli Etfal Hastanesi Acil Servisi girişine gaz bombası atarak suç işlediğini söyledi.
Bazı göstericilerin Şişli Etfal Hastanesi’nin bahçesine sığınması üzerine güvenlik güçlerinin de göstericilerinin ardından Acil Servis’e gaz bombası atması, bazı hastaların da gazdan etkilenmesini hukukçular şöyle değerlendirdi:
Prof. Dr. Süheyl Donay (İstanbul Üniversitesi): “Elbette polis suçluyu bulmak ve yakalamak amaçlı içeriye girebilir, ancak biber gazı sıkamaz, böyle yöntemlere başvuramaz. Polis görevini aşmış. Bunu yapmaya ne hakkı, ne yetkisi var. İçeriye girer ama katiyen içeride müdahalede bulanamaz. Polis bu eylemle, suç işlemiştir. Buna hukukta ‘şuurlu taksir’ deniliyor; yani hastanede gaz sıktığı vakit, öldürme amaçlı yapmıyor, ama hastaneye ve yatan hastaya zarar vereceğini bilmesine rağmen bunu göze alıyor. Bu durum, cezayı ağırlaştıran bir nedendir.”
Prof. Dr. Uğur Alacakaptan (İstanbul Bilgi Üniversitesi): “Polis hadise olduğunda elbette müdahale etme hakkına sahiptir, ama bu olayla kendisi suç işlemiş oluyor. Hastaneye girmesi ancak izinle ve elinde belgeyle, suçluları kovalarken yakalamak amaçlı olabilir. Ancak içeriye girme hakkı, herşeyi yapma hakkını vermez. Çünkü görevini yaparken zarar vermemesi lazım. Burada zarar verdiği için suç işlemiş oluyor. Onlar insan, biz hayvan değiliz, ormanda yaşamıyoruz.”
Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu (Marmara Üniversitesi): “Polisin hastaneye girmesi düşünülemez bile. Hangi hakla giriyor? Tamamen özel alana saldırmak gibidir, sağlık hakkına saldırıdır. Bu ayrı bir suç. Polis Taksim’i savaş alanı olarak mı belirledi?”
Prof. Dr. Mehmet Fatih Mahmutoğlu (İstanbul Üniversitesi): “Polisin orantılı güç kullanma zarureti olduğunu TCK’nın 256. maddesi saptamış. Özellikle sağlık ocağı ve hastane gibi noktalarda, gaz bombasının kullanılması ilave başkaca zararlara neden olabilecek niteliktedir.
Bu nedenle de, amaca uygun bir kuvvet kullanımı görünümünde değildir.”