GündemHadi 12 Mart ipucu sorusu: 18.000'in üzerinde adadan oluşan dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi neresidir?

Hadi 12 Mart ipucu sorusu: 18.000'in üzerinde adadan oluşan dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi neresidir?

12.03.2019 - 10:14 | Son Güncellenme:

Hadi ipucu sorusu ve yanıtı belli oldu. 12 Mart'ta 12:30'da gerçekleştirilecek olan Hadi yarışmasında günün ilk ipucu sorusu şu şekilde; 18.000'in üzerinde adadan oluşan dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi neresidir? Güneydoğu Asya ve Okyanusya'da yer alan 1996 yılında ölçülen verilere göre 17.508 olarak sayımı yapılan adalar 2002 yılında sayıldığında 18.307 olarak belirlenmiştir. Peki dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi neresidir?

Hadi 12 Mart ipucu sorusu: 18.000in üzerinde adadan oluşan dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi neresidir

Hadi ipucu sorusu ve yanıtı belli oldu. 12:30'da gerçekleştirilecek olan Hadi canlı bilgi yarışmasında ilk ipucu sorusu olarak 18.000'in üzerinde adadan oluşan dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi neresidir sorusu yarışmacılara ipucu sorusu olarak yöneltildi. 1996 yılında ölçülen verilere göre 17.508 olarak sayılan adalar 2002 yılında tekrar yapılan sayımın ardından 18.307 olarak belirlenmiştir. 250 milyon nüfusu ile dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi ve en kalabalık müslüman nüfusunun yer aldığı ülke olarak bilinmektedir.

Haberin Devamı

HADİ İPUCU SORUSU VE YANITI: ENDONEZYA

Endonezya (Endonezce: Indonesia) ya da resmî adıyla Endonezya Cumhuriyeti (Endonezce: Republik Indonesia), Güneydoğu Asya ve Okyanusya'da yer alan bir ülkedir. Endonezya 17.508 adadan oluşur. (1996 yılında ölçülen verilere göre) 250 milyon civarında nüfusuyla dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi ve aynı zamanda en kalabalık Müslüman ülkesidir. Endonezya halk tarafından seçilmiş meclisi ve devlet başkanı ile bir cumhuriyettir. Ülkenin başkenti Cava adasındaki Cakarta şehridir. Sınır komşuları, Papua Yeni Gine, Doğu Timor ve Malezya'dır. Diğer komşu ülkeleri Singapur, Filipinler, Avustralya, Andaman ve Nikobar adalarıdır. Endonezya ASEAN'ın kurucu üyelerinden ve G20 üyesi ülkelerdendir.

Haberin Devamı

Endonezya takımadaları yedinci yüzyıldan sonra Srivijaya ve Majapahit'in Çin ve Hindistan'la ticarete başlamasıyla önemli bir ticaret bölgesi haline gelmiştir. Yerel liderler ilk çağlardan beri yabancı kültür, din ve politik sistemleri yavaş yavaş özümsediler ve böylelikle Hindu ve Budist krallıklar kuruldu. Endonezya tarihi ülkedeki doğal kaynakları elde etmek isteyen yabancı güçlerin etkisinde kalmıştır. Müslüman tüccarlar bölgeye İslamı getirdiler. Avrupalı güçler ise Coğrafi keşifler ile "Baharat Adası" adı verilen Maluku'yu elde edip bölgedeki ticareti tekelleri altına almak için birbirleriyle savaştılar. Endonezya İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesiyle birlikte üç buçuk asır süren Hollanda sömürgeliğinden kurtularak bağımsızlığını elde etti. Endonezya tarihi daha sonra doğal afetler, rüşvet, bölünme, Suharto sonrası demokratikleşme süreci ve hızlı ekonomik değişikliklerle çalkantılı geçti. Şu anki Endonezya Cumhuriyeti üniter bir devlet olmakla birlikte otuz üç eyaletten oluşur.

Pek çok irili ufaklı adaya sahip olan Endonezya farklı dil, din ve kültüre sahip etnik gruplardan oluşur. Cavalılar politik güç olarak baskın en büyük etnik gruptur. Endonezya ulusal bir dil, etnik çeşitlilik ve çoğunluğu Müslüman olmak üzere farklı dinlerin bir araya gelmesiyle ortak bir kimlik geliştirmiştir. Endonezya'nın "Çoklukta birlik" anlamına gelen ulusal sloganı "Bhinneka Tunggal Ika" çeşitliliğin ülkeyi şekillendirdiğini ifade eder. Çok büyük nüfusuna rağmen Endonezya, el değmemiş doğa alanlarıyla dünyanın en büyük ikinci biyoçeşitliliğine ev sahipliği yapar. Çok zengin doğal kaynaklarına rağmen günümüz Endonezya'sında fakirlik yaygındır.