GündemGirmediği ameliyatın primini aldığı iddiasına profesörden yanıt: Herkes alıyor

Girmediği ameliyatın primini aldığı iddiasına profesörden yanıt: Herkes alıyor

11.09.2015 - 18:29 | Son Güncellenme:

.

Girmediği ameliyatın primini aldığı iddiasına profesörden yanıt: Herkes alıyor

SAMSUN’da haksız kazanç iddiasıyla hakkında idari soruşturma başlatılan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kenan Erzurumlu savunmasında, "Tüm radyoloji hocaları, hiç bakmadıkları tetkiklerini görmedikleri bazı hastalar nedeniyle döner sermaye performans primi almaktadır. Şahsıma yöneltilen 57.94 TL’lik haksız kazanç için bana verilmeye çalışılan maaş kesimi cezasıyla oranladığımızda, tüm radyoloji hocalarının müebbet hapisle cezalandırılmaları gerekebilecektir" dedi.

Haberin Devamı

Amasya’nın Merzifon İlçesi’nde yaşayan P.M., annesi S.M.’yi karın ağrısı şikayetiyle geçen 9 Mart tarihinde Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. A.N.U’nun Samsun’daki muayenehanesine götürdü.

Yapılan muayenede S.M.’ye hemoroid teşhisi konuldu ve ameliyat edilmek üzere Prof. Dr. A.N.U tarafından OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’ne yatırılması istendi. Daha sonra da hasta kadın 12 Mart tarihinde OMÜ’de ameliyat edildi.

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. A.N.U yine iddiaya göre ameliyat sonrası hastanın dikişlerinin alınması için P.M.’yi muayenesine çağırarak, ’Bıçak Parası’ olarak 3 bin TL istedi. P.M., bu durumun yasal olmadığını belirterek parayı vermedi. Ardından da durumunu internet kanalıyla BİMER’e bildirdi. OMÜ yönetimi, BİMER’den gelen yazıya cevap olarak, söz konusu hastayı 12 Mart tarihinde ameliyat ettiği ileri sürülen Prof. Dr. A.N.U.’nun 9 Şubat 2015 tarihinde emekli olduğunu kurumla ilişkisinin olmadığını bildirdi.

Haberin Devamı

Ayrıca yazıda, S.M.’nin ameliyatını yapanın ise hastane otomasyon kayıtlarında, başka bir öğretim üyesi göründüğüne dikkat çekildi. Bu gelişmeler üzerine OMÜ Rektörlüğü, emekli bir öğretim üyesinin devlet kurumu olan Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yasak olmasına rağmen ameliyata girebileceği kuşkusunu ortadan kaldırmak için idari soruşturma başlattı. Açılan idari soruşturmada, kayıtlarda ameliyatı yaptığı görünen ve bu ameliyattan dolayı da haksız kazanç olarak 57.94 TL performans primi aldığı ileri sürülen Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Kenan Erzurumlu’dan savunma yapması istendi.

Prof. Dr. Kenan Erzurumlu, yazılı yaptığı savunmasını kendisine ait sosyal paylaşım sitesindeki hesabından da yayınladı. Prof. Dr. Erzurumlu ifadesinde, "Soruşturmacının ifadesiyle, 57.94 TL’lik haksız kazanç iddiası için, maaşımın yarısının kesilmesini istenen ceza, izan ve adalet duygularından yoksun, kin ve nefret ifadesidir. Olayın gelişiminde, Prof. Dr. A.N.U.’nun emeklilik işlemleri gerçekleşirken, Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanlığı’na hiçbir bilgi verilmemiştir. Bu idari bir kusurdur. Sorumluları ne araştırılmış, ne de herhangi bir işlem yapılmıştır. Burada idarenin kusura göz yumması ve üzerini örtmesi söz konusudur. Döner sermaye performans puan sistemi öğretim üyelerini bilgilendirmemektedir.

Haberin Devamı

Dolayısıyla öğretim üyelerinin her ay için ne kadar performans alacağını bilmeleri mümkün değildir. Hangi hastadan ne kadar performans alacağını çözebilmesi ise sudoku çözmekten daha zordur. Bu durumun sorumlusu, hastahane yönetimidir. Onlar da, anlayamadığımız bir gerekçe ile sizin korumanız altındadır. Koruma sebebinizi sayısız kereler size sormama rağmen cevap vermediniz. Yine soruyorum; Açıklayamadığınız bir sebeple idaredeki arkadaşlarınızı korumak mecburiyetinde misiniz? Yoksa ortak mısınız? Ameliyatın adıma kaydedilmesi bilgim dışındadır" dedi.

Prof. Dr. Erzurumlu, şöyle devam etti: "Prof.Dr. A.N.U. ve asistan Dr. M.D.’nin ifadelerine başvurulması halinde konunun ortaya çıkacağı açıktır. Soruşturmacı, Prof. Dr. Süleyman Kaplan, alacağı ifadelerin kendi isteği doğrultusunda olmayacağını tahmin ettiğinden, söz konusu kişilerin ifadelerini almaktan imtina etmiştir. Art niyetli olan bu tutum, disiplin yönetmeliğimiz ve ceza hukuku açısından suç oluşturmaktadır. Bu olayın üstüne gitmeniz gerekmektedir. Ama, sanmıyorum. Hasta sahibinin BİMER’e yaptığı şikayetinde, adımız şikayet edilen olarak geçmemektedir. Buna rağmen üniversitemiz içerisinden birileri tarafından 57.94 TL’lik döner sermaye ödemesi, ’bıçak parası’ olarak servis edilmiştir. Hastahanemizde yapılan ameliyatların en az yarısına adı yazan öğretim üyeleri girmemektedir. Bir kısmında ise ameliyatın belirli aşamalarında bulunmaktadır. Bu durum, ’Tıbbi Deontoloji’ ve ’Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Tüzüğü’nün 7. maddesine uygun olarak gerçekleşmektedir. Buna karşılık söz konusu ameliyatlar nedeniyle, adı yazılan öğretim üyelerine döner sermaye performans ödemesi yapılmaktadır. Şimdiye kadar hiç bir öğretim üyesine, ’girmeden ismi yazıldığı’ ameliyatlar için döner sermayesinin kesildiğini veya soruşturma açıldığını duymadım.

Haberin Devamı

Dürüst ve adil bir yönetim iseniz, bu yazım açık ihbardır. Soruşturma açmazsanız, konuyu kamuoyu ile paylaşacağımı bilmenizi isterim. Fakültemiz Radyoloji Anabilim Dalı’nda yapılan tetkiklerin yüzde 80’inden fazlasına öğretim üyeleri girmemekte, tetkikleri asistanlar veya teknisyenler gerçekleştirmektedir. Buna karşılık tetkikler, öğretim üyeleri adına kaydedilmektedir. Sonuçta, idareci olanlar da dahil olmak üzere tüm radyoloji hocaları, hiç bakmadıkları tetkiklerini görmedikleri bazı hastalar nedeniyle döner sermaye performans primi almaktadır. Şahsıma yöneltilen 57.94 TL’lik haksız kazanç için bana verilmeye çalışılan maaş kesimi cezasıyla oranladığımızda, tüm radyoloji hocalarının ’müebbet hapisle’ cezalandırılmaları, aynı bölümde hoca olan rektörün ise, idama mahkum edilmesi gerekebilecektir."