GündemGebeliğin 31. haftasında neler olur?

Gebeliğin 31. haftasında neler olur?

01.05.2018 - 13:39 | Son Güncellenme:

Bu haftada bebeğin sinir hücrelerinin sayısının arttığı, ultrasonda bebeğin çok hareket ettiği gözlemlenir. Annenin ise hamilelik hormonlarından dolayı duygu dünyası hareket halindedir.

Gebeliğin 31. haftasında neler olur

Bebekteki değişimler

Haberin Devamı

31. haftada bebeğin fiziksel büyüme hızı yavaşlamaya başlarken beyin gelişimi yani sinir hücrelerinin sayısı artar. Beyin dokusu işlevsel gelişimini bu haftada sürdürmeye devam eder. Bebeklerin bu haftada kalsiyum ihtiyacı çok fazladır o yüzden annenin beslenmesinde kalsiyuma öncelik vermesi gerekmektedir. Bebeklerin 31. haftada hareketliliği diğer haftalara göre daha fazladır bunun sebebi hem kol ve bacaklarının artık belirgin bir hal alması hem de amniyotik sıvının miktarının 30-32. haftalar arasında diğer haftalara göre çok fazla olmasıdır. Önümüzdeki haftalarda bebeğin rahim içerisindeki alanı daralacağı için hareketleri de yavaşlayacaktır. Bu haftada bebeğin kilosu ortalama 1500 gr boyu ise ortalama 40 cm civarındadır. Bebek bu haftada kafasını oynatabiliyor, yağ tabakasının gelişimi ise devam ediyor. Sindirim sistemi ve akciğerlerinin gelişimi ise tamamlanmak üzeredir.

Haberin Devamı

Annedeki değişmeler

Bu haftalarda anne sürekli rüya görebilir. Annenin değişik değişik rüyalar görmesi hamilelik hormonlarının sebebidir. Hamilelik hormonlarının sebep olduğu başka bir sonuç ise annenin çok hızlı değişen bir duygusal durum içine girmesidir; anne ansızın ağlayabilir, uzaklara dalabilir, duygu durumu çok çabuk değişebilir. Bu dönemde annenin depresyona girmemesi için baba adaylarının oldukça dikkatli olması gerekmektedir. Libidoda azalma, daha önce zevk veren işlerden sıkılma, odaklanmada zorluk, suçluluk duygusu, intihar düşüncesi, iştahın azalması veya çok artması depresyon belirtileridir ve baba bu belirtilere karşı dikkatli olmalıdır. Ancak bu belirtiler her anne adayında görülebildiği için direkt depresyon olarak algılanmamalı anne adaylarının profesyonel destek alarak kendilerini daha iyi hissetmesi sağlanabilir. Nefes darlığı şikâyetleri olabilir, annenin endişe etmemesi gerekir çünkü bebeğiniz ihtiyacı olan oksijeni alıyor. Rahim büyüdüğü için diyafram sıkışır, akciğere yaklaşır ve akciğer kapasitesi azaldığı için derin nefes alamama durumu bu da nefes darlığına sebep olabilir. Gebeliğin 31. haftasında anne adayları 9-12 kilo almıştır. Bu haftada anne adaylarının derisindeki gerilme sonucu cildinde çatlaklar görünebilir. 31. haftada annenin göğsünden berrak ve açık renkli süt akabilir annenin bu durum için tampon pedler kullanıp bunu sık sık değiştirmesi ve göğüs temizliğine özen göstermesi gerekir. Beyin gelişimi için önemli olan bu haftada annenin sigara ve alkolü kesinlikle bırakması gerekmektedir.