10.02.2023 - 10:28 | Son Güncellenme:
İHA
Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7'lik ilk depremde yıkıma uğrayan Gaziantep'teki 12 katlı Emre Apartmanı'nın kesilen kolon iddiasıyla mahkemelik olduğu ortaya çıktı. Kolonlarının kesildiği ileri sürülen binanın enkazında savcılık soruşturma başlattı.
Yaşanan şiddetli depremde yıkılan ve şu ana kadar sadece 2 kişinin sağ çıktığı Şehitkamil ilçesi Batıkent Mahallesi'ndeki Emre Apartmanı'nın zemin katında bulunan banka tarafından binanın kolonlarından birinin kesildiği iddiasıyla şikayetçi olunan Emre Apartman'ında soruşturma başlatıldı.
'DÖNEREK' YIKILDI
22 daireden oluşan ve 12 kattan oluşan binanın ''dönerek'' diye tabir edilen şekilde yıkıldığı, yıkılış şeklinin de kolon kesilme iddialarını desteklediği belirtildi.
ENKAZDA İNCELEME
Yaklaşık 92 saattir aralıksız süren arama kurtarma çalışmalarının ilk gününde 2 kişinin canlı çıkarıldığı enkazda, arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Tüm çabalara rağmen henüz sağ kurtarılan olmazken, şikayetçi olunan binanın enkazından ise incelme başlatıldı.
Savcılığın inceleme yapacak olması nedeniyle, bugüne kadar enkazdan çıkartılan moloz yığınların kamyonlara yüklenmeyeceği, savcılığın yapacağı incelemelerin ardından kaldırılabileceği öğrenildi.
MOLOZLAR BEKLETİLİYOR
Gece yürütülen çalışmalarda bina enkazından çıkarılan molozlar, savcılığın incelemesi için enkazın yanındaki boş alanlarda biriktirilmeye başlandı.
Emre Apartmanı'ndaki arama kurtarma çalışmalar 92 saattir devam ediyor. Yapılan dinleme ve hassas cihazlarla gerçekleşen taramalarla, ekipler enkaz altından ses alamaya çalışıyor. Gruplar halinde çalışan kurtarma ekipleri, enkaz altından bir kişiyi daha kurtarabilmek için mücadele ederken, -11 dereceyi bulan soğuk havalar nedeniyle zor anlar yaşıyor. İnsanların içini ısıtacak haber vermek için yoğun bir şekilde çalışan ekipler, dinlenmeye çekildiklerinde sıranın yeniden kendilerine gelmesini beklerken alanda yaktıkları ateşin kenarında ısınmaya çalışıyor.
ENKAZ ÇEVRESİNDE NÖBET
Enkazda hırsızlık ve yağma gibi olayların yaşanmaması için ise güvenlik görevlileri de yığıntıların çevresinde nöbet tutuyor.
YARDIM YAĞIYOR, KOORDİNASYON ŞART
Türkiye’nin her yerinden deprem bölgesine yardım malzemeleri gönderiliyor. Yardımların depremzedelere vaktinde ulaşması için de iyi koordinasyon gerekiyor.
Depremin vurduğu kentlere, Türkiye’nin dört yanından yardımlar gidiyor. Yardım konvoylarından yollar tıkandı. Deprem bölgesinde gıda, su, yiyecek ihtiyaçları büyük oranda gideriliyor, en büyük eksikliğin ise çadır, konteynır, yakıt, seyyar tuvalet ve iş makineleri olduğu belirtiliyor. Uzmanlar ve vatandaşlar “Yardım yağıyor, gelen yardımların ihtiyaç sahiplerine ve ihtiyaç olan bölgelere ulaşması için iyi bir koordinasyon şart” diye uyarıyor.
Gani Bereketoğlu (Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı): “Adıyaman’da öncelikli ihtiyacımız çadır, battaniye ve seyyar tuvalet. Gıda, kıyafet temininde sıkıntımız yok, ancak barınma sorununun giderilmesi için daha fazla çadır gönderilmesi gerekiyor. Jeneratör ve iş makineleri de ihtiyaçlar arasında. En temel ihtiyacımız barınma ve buna bağılı ısınma sorunu.”
Mustafa Buluntu (Kahramanmaraş Ticaret Sanayi Odası Başkanı): “Birinci önceliğimiz barınma ve ısınma. Yiyecek, içecek, battaniye yeteri kadar geldi. Bu ihtiyaçlarımız karşılanıyor ancak daha çok çadır ve konteynırın yanı sıra iş makinelerine de gereksinim duyuyoruz. Aracı olanlar, geceleri otomobillerinde geçiriyor. Çadır ve konteynır sıkıntısı giderilip, akaryakıt ihtiyacının giderilmesi en önemli sorunumuz. Yiyecek, içecek, battaniye sıkıntımız ise kalmadı.”
Oğuz Ata Sadıkoğlu (Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı): “Çadır ihtiyacı en öncelikli sorunumuz. Ekmek ve su artık geliyor. Depolar dolu ama dağıtımda sıkıntı var. Üyelerimizle gıda malzemelerini toparlayıp dağıtmaya çalışıyoruz. Akaryakıt gelmeye başladı. İş makineleri de geldi ve yeni yeni enkazda çalışmalara başlandı. Hijyen problemi de var.”
Osman Özdemir (Adıyaman Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı): “Kente en acil olarak çadır lazım. Enkaz kaldırmak için kullanılacak hilti ve iş makinelerine de ihtiyacımız var. Kıyafet, yiyecek, içecek fazlasıyla var ancak iş makinesi, jeneratör ve akaryakıt tedariğinin hızlandırılması gerek. Seyyar tuvalet ve seyyar çeşme de acil ihtiyaç listesinde.”
Bekir Avan (Gaziantep Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı): “Bölgede en büyük sıkıntı İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde. Öncelikle enkaz altında kalıp, hayatta olanların kurtarılması için iş makinelerinin sevk edilmesi gerekir. İki ilçemizde en büyük sorun barınma ve ısınma. Akaryakıt sıkıntısı, bu açıdan önemli. İslahiye ve Nurdağı’nda çadır, konteynır ve akaryakıt aciliyeti söz konusu.”
Mehmet Emin Yılmaz (Gaziantep Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı): “Kent merkezinde sıkıntılı bir durum yok. Ancak İslahiye ve Nurdağı için akaryakıt, eldiven, bere, içlik, battaniye ihtiyacı söz konusu. İki ilçeye de gıda malzemeleri geldi. Ekmek, meyve suyu, süt, kuru gıda dağıtımı yapıldı. İki ilçe için özellikle bebek bezi, biberon da ihtiyaçlar arasında.”
İnal Büyükaşık (Hatay İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı): “Öncelikli ihtiyacımız akaryakıt ve ısınmayı sağlayacak aletler. Antakya’ya en önce akaryakıt sevkiyatının hızlandırılması, insanların soğuktan korunmasını sağlayacak battaniye, ısıtıcı ve malzemelerin temin edilmesi gerekiyor.”
Rasim Can (Hatay Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı): “Hatay’da büyük yıkım yaşadık. Çadır, akaryakıt ihtiyacımız öncelikli. Kente daha çok jeneratör ve iş makinesi yollanmalı. İnsanların yiyecek ve giyecek sıkıntısı kalmadı. Ancak çadır konteynır, ve akaryakıt en öncelikli ihtiyaçlar.”