GündemFazladan her mesaj eko sisteme darbe!

Fazladan her mesaj eko sisteme darbe!

23.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avrupa, yüzyılın en sıcak dönemini yaşarken, birçok bölgede, dereler, göller ve su kaynakları kurumuş vaziyette. Karbondioksit salımındaki artış nedeniyle dünyanın ısı dengesini bozulurken, Milliyet’e konuşan iklim uzmanı Prof. Dr. Levent Kurnaz, akıllı telefonlardaki uygulamalar ve sosyal medyanın aşırı kullanımının bile ekosistemde olumsuz etki yarattığına dikkat çekti.

Fazladan her mesaj eko sisteme darbe

MERT İNAN / İstanbul - Avrupa’daki durumun Atlantik Okyanusu’ndaki Azor basıncı adı verilen sistemin genişlemesinden kaynaklandığı, sıcak hava dalgasının Akdeniz ülkeleri yerine, İspanya, Portekiz hattından Fransa, İngiltere, Hollanda, Almanya gibi kuzeye yöneldiğini dile getiren Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Kurnaz, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"BİZ NEDEN OLUYORUZ"

“Atmosfer sıcaklığının artması binlerce yıldır var olan dengeleri bozdu. Buna neden olan biz insanlarız. Hızlı nüfus artışı, sera gazı salınımı, ama en önemlisi de karbondioksit gazındaki salınım artışı atmosferin ısı dengesini etkiledi. WhatsApp üzerinden bir kişiye yolladığınız 10 MB video dosyası yaklaşık 200 gr karbondioksit salımına neden olur. 100 kişinin telefonuna giden 10 MB video 20 kilogram karbondioksit salımı demektir. Çok kişinin olduğu gruplara büyük dosya gönderilmesi bile iklim değişikliğine olumsuz etki ediyor” dedi.

Prof. Dr. Kurnaz, sosyal medya kullanımının iklime etkisine dair olumsuz etkilerine şu örnekleri verdi: “Örneğin Youtube’da Despacito videosunu indirip seyretmek için salınan karbondioksit Çad, Gine-Bissau, Somali, Sierra Leone ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nin bir yılda elektrik üretimi için yaptığı karbondioksit salımına eşit. Bir kot pantolon üretiminde bile 6 kilogram sera gazı salımı olur” diye konuştu.

Haberin Devamı

Fazladan her mesaj eko sisteme darbe

"ARAÇ YIKAMAYA SON VERİLMELİ"

Akdeniz ülkeleri ve Türkiye için 2035’e kadar 2 derece sıcaklık artışı riskine de değinen Prof. Dr. Kurnaz, şöyle konuştu: “Bu yaz kuraklık yaşamadık ancak ülke olarak su fakiri olmaya başladığımızı kabul etmemiz gerekiyor. İstanbul gibi büyük kentlerde şebeke suyu ile araba yıkama döneminin sona ermesi gerekiyor. Bunun ilgili gerekirse yasal düzenlemeler yapılmalı.

Her yeni yapılan sitede havuz var. Havuz yapımına son verilmeli. İstanbul’da dağ taş beton olmuş durumda. Yağmur düştüğü an kanalizasyona gidiyor. Konut yaptıkça düşen yağmur denize akıyor.”