Gündem Failler ‘parmak’tan çıktı

Failler ‘parmak’tan çıktı

03.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Olay yerinde ve deliller üzerinde yapılan incelemeler sonucu elde edilen parmak izlerinin Emniyet Genel Müdürlüğü ile Jandarma Genel Komutanlığı arasında paylaşımı sayesinde son 3 ayda 2 bin 765 faili meçhul olay aydınlatıldı.

Failler ‘parmak’tan çıktı

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, parmak izi faaliyetlerinin etkin ve verimli şekilde yürütülmesini sağlamak ve zaman kaybını önlemek amacıyla geçen yıl İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatıyla Jandarma Genel Komutanlığı Otomatik Parmak İzi ve Avuç İzi Teşhis Sistemi (OPTES) ile Emniyet Genel Müdürlüğü Otomatik Parmak İzi Teşhis Sistemi’nden (APFIS) karşılıklı sorgulanma yapılmasına imkân tanıyan protokol imzalandı.

Haberin Devamı

62 CİNAYET ÇÖZÜLDÜ

İki kurumun sistemlerinde kayıtlı parmak izlerini 2018’in temmuz ayı itibarıyla birbirine açmasıyla birçok faili meçhul olay çözüme kavuştu. İki birimin parmak izi paylaşımı sayesinde son üç ayda, PKK soruşturmalarında 231, FETÖ soruşturmalarında 61 olay çözüldü. 62 cinayet, 145 uyuşturucu, bin 685’i hırsızlık olayı ile farklı soruşturmalardaki 581 olay da aydınlatıldı. Aydınlatılan toplam 2 bin 765 faili meçhul olaya ilişkin alınan 7 bin 844 parmak izi, 3 bin 687 farklı kişiyle eşleştirildi.

Öte yandan 15 Temmuz darbe girişiminden sonra çöp ve boş arazilere atılan FETÖ’ye ait kitaplar ve dokümanlar ve PKK/KCK terör örgütüne yapılan operasyonlarda ele geçirilen örgütsel materyaller de kriminal laboratuvarlarda tek tek inceleniyor. FETÖ ve PKK’ya ait örgütsel materyal niteliğindeki 32 bin 727 delil üzerinde yapılan incelemelerde, tespit edilen 15 binin üzerinde parmak izi, emniyet ve jandarmanın ortak parmak izi sistemine kaydedildi.