Gündem‘EurofIghter’da Ege şartı yok’

‘EurofIghter’da Ege şartı yok’

18.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Almanya’nın, Eurofighter savaş uçağının Türkiye’ye satışı için “Ege üzerinde Yunanistan’ın ihtilaflı olarak değerlendirdiği hava sahasında uçmama şartı getirdiği” yönündeki iddiayı yalanladı.

‘EurofIghter’da Ege şartı yok’

Aydın Hasan - Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Eurofighter Typhoon uçağının tedarikine yönelik teknik seviyedeki çalışmaların devam ettiğini belirterek “Yapılan çalışmalar süreci hızlandırmak amacıyla gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmalarda herhangi bir şart gündeme gelmemiştir” bilgisini verdi. 

Haberin Devamı

Eurofighter ve F-16 tedariki konusundaki son durum ve “Ege şartı” iddiasına yönelik soruları yanıtlayan bakanlık kaynakları, şunları kaydetti: 

“Sayın Bakanımızın ifade ettiği gibi; 40 adet F-16 Viper temininin yanı sıra Eurofighter Typhoon tedariki ile ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. Ancak bizim için esas olan eğitim ve muharip olarak kullanacağımız HÜRJET ve 5’inci nesil milli muharip uçağımız olan KAAN. F-16 tedarikine ilişkin, geçtiğimiz aylarda sözleşme imzalandı, bir takvim belirlendi ve süreç planlanan şekilde devam ediyor. Eurofighter Typhoon uçağının tedarikine yönelik ise; teknik seviyedeki çalışmalara devam edilmekte. Yapılan çalışmalar süreci hızlandırmak amacıyla gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmalarda herhangi bir şart gündeme gelmemiştir.” 

Haberin Devamı

‘EurofIghter’da Ege şartı yok’

Suriye’de hassas dönem 

Kaynaklar önceki gün akşam saatlerinde Kilis yakınlarına düşen roket ile ilgili olarak da, “Suriye sahası hareketliliğin arttığı hassas bir dönemden geçmektedir. İki grup arasında çıkan çatışmada bir roket Kilis’in 12 kilometre güneydoğusundaki hudut karakolumuzun sorumluluk alanı içerisindeki araziye düşmüştür. Sahadaki güçlerin faaliyetlerini ve harekât bölgelerimize yönelik tehditleri hassasiyetle takip ediyor, gerekli tedbirleri alıyoruz” ifadelerini kullandılar. 

İsrail’in, Lübnan’daki BM Geçici Barış Gücü (UNIFIL) yerleşkesine saldırıları ve orada görev yapan Türk personelin durumuna ilişkin soruya da, kaynaklar, “İsrail’in UNIFIL’e yönelik saldırılarını bir kez daha kınıyoruz. UNIFIL karargâhında görev yapan 5 personelimizin durumu iyi” yanıtını verdiler. 

 

Yazarlar