GündemEryazğan: İnsanlar yerli aşıya mı bekletiliyor?

Eryazğan: İnsanlar yerli aşıya mı bekletiliyor?

07.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’de kitlesel aşılamanın başladığı 14 Ocak’tan bu yana geçen sürede yapılan aşı sayısı 10 milyona yaklaştı.

Eryazğan: İnsanlar yerli aşıya mı bekletiliyor

Dün saat 13.08 itibarıyla ülke genelinde 7 milyon 514 bin 482’si birinci doz, 2 milyon 379 bin 723’ü ikinci doz olmak üzere toplamda 9 milyon 894 bin 205 aşı yapıldı. Aşılama hızıyla ilgili sıkıntı olduğunu savunan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) 2. Başkanı Hacı Yusuf Eryazğan, sıkıntının aşı tedariği ve lojistikle ilgili olduğunu vurguladı. Aşının koruyuculuğunun 6 ay - 1 yıl olduğuna dair dünyada yapılmış farklı çalışmalar olduğunu hatırlatan Eryazğan, “Toplumun yüzde 70’i aşılanmadığı sürece, aşılanan kişilerin antikor seviyeleri belli bir zamandan sonra düşeceği ve antikor seviyeleri azalacağı için bu kişilerin tekrar Kovid-19 geçirme riski var. İkinci bir enfeksiyona yakalanma, bu kişilerin hastalığı çok ağır geçirmesine neden olabilecek. Türkiye’de ve dünyada görülen vakalarda ikinci enfeksiyonun daha ağır geçtiğine yönelik yayınlar ve vaka bildirimleri var. Bu noktada aşı sayısı tedarik ettirip artırılmalı ve bu hızlı şekilde yapılmalı” dedi.

Haberin Devamı

Eryazğan: İnsanlar yerli aşıya mı bekletiliyor

“Kaygılarımız var”

Aşı hızındaki yavaşlığı, bakanlığın randevu sistemi ve aşılamada belli bir düzenin sağlanmamasına bağladığını belirten Eryazğan, hastanelerdeki aşılamanın mutlaka artırılması gerektiğini vurguladı. Eryazğan, şunları kaydetti:

“Burada akla gelen bir soru da, ‘Acaba insanlar bu aşılama hızı böyle sürdürülerek yerli aşıya mı bekletiliyor?’ Bu bir risk. Riski almaya değer mi? Bu noktada ikinci defa yaşanacak enfeksiyonlar ve aşılanmış kişilerin yaşayacağı hastalık, yarın öbür gün topluma nasıl açıklanacak? Aşıya olan güven burada sarsılmayacak mı? Kişiler aşı olduktan sonra hasta olursa bunu topluma nasıl açıklayacağız? Bu noktada büyük kaygılarımız var.”

 

Yazarlar