11.04.2015 - 11:56 | Son Güncellenme:
Günümüzde tüm dünya ülkelerinde vatandaşların yaşamlarının belirli bir kısmını sigortalı olarak çalışarak geçirmeleri emeklilik haklarını kazanabilmeleri için gereklilik arz ediyor. Özellikle de yaşlılık dönemini daha yüksek refah seviyesinde ve daha rahat geçirmek isteyen her vatandaşın kesinlikle gençlik döneminde sigortalı olarak çalışmaları gerekiyor. Bu noktada da günümüz modern dünyasında devletin vatandaşlara yaşlılık döneminde bu rahatlığı, konfor ve yüksek refah standartlarını sunabilmesi için vatandaşların yaşlılıkları öncesinde sigortalı olarak çalışmaları gerekiyor. Tüm dünya genelinde uygulanmakta olan bu sigorta sistemleri ülkelerin kendi yapısı, gelir düzeyi, refahlık seviyesi ve imkanları gibi pek çok faktör çerçevesinde değişiklik gösterse de kesinlikle uygulanmaktadır.
Modern çağın Türkiye’sinde de sigorta sistemleri farklı çalışma alanlarına ve sektörlerine göre en aktif şekilde uygulanmaya devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı olarak vatandaşlara sigorta hizmetleri sunmakta olan Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında yer alan sigorta kollarından herhangi birisine bağlı olarak çalışan her sigorta mükellefi emekli olma hakkına sahip olabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında yer alan her sigorta koluna yönelik olarak belirlenmiş olan sigorta prim gün sayısı ve emeklilik yaşı gibi şartları yerine getirmesi halinde emeklilik hakkına sahip olabiliyor ve emeklilik talebinde bulunabiliyor.
Türkiye’de emeklilik için 4A, 4B ve 4C sigorta kollarına yönelik olarak belirlenmiş olan farklı şart ve standartlar bulunuyor. Çalışma yaşantısı ile bu şartları yerine getiren her sigorta mükellefi emekli olabilme hakkına sahip olabiliyor. Türkiye’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından modern dünya standartlarının yakalanabilmesi amacı ile gerçekleştirmekte oldukları çalışmalar kapsamında sadece özel sektörde değil aynı zamanda da devlet kurumlarında da sigortasız personel çalıştırılması yasa dışıdır. Bu gibi çalışmaları ile vatandaşların sosyal haklarının korunabilmesi, sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri ve aynı zamanda da emeklilik hakkına sahip olabilmeleri amacı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından geniş kapsamlı olarak çalışmalar gerçekleştiriliyor.
Ülkemizde sigortalı olarak çalışmakta olan vatandaşların emeklilik haklarını kazanabilmeleri için her sigorta kolunda farklı şartlar bulunuyor. Bu kapsamda Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında yer alan SSK kurumuna bağlı olarak çalışma yaşamına devam eden vatandaşların emekli olabilmeleri için belirlenmiş olan şartlar bulunuyor. SSK sigortalıları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen emeklilik şartlarını yerine getirmeleri durumunda emeklilik talebinde bulunabiliyor ve SSK emeklisi olabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen emeklilik şartları hizmete başlanan ilk tarih, sigorta prim ödeme gün sayısı, çalışılan sektör, askerlik veya doğum dönemleri, çalışılan gün sayısı gibi hususlar doğrudan etkili oluyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Türkiye’de gelişen internet teknolojisini en aktif şekilde kullanan devlet kurumlarının başında gelmesi sayesinde emeklilik ile ilgili işlemlerde SSK sigortalısına yönelik olarak pek çok online hizmeti bulunduğu gibi ne zaman emekli olurum uygulaması da bulunuyor. Dijital platformda yer almakta olan Sosyal Güvenlik Kurumu resmi internet sayfası üzerinden erişim sağlayabildiğiniz online hizmetler menüsündeki ne zaman emekli olurum uygulaması ile SSK sigorta mükellefleri emeklilikleri için gerekli olan bilgileri tüm ayrıntıları ile öğrenebiliyor. SSK sigortası mükellefleri emeklilikleri için kalan gün sayısı, prim ödemesi ve yaş gibi en ayrıntılı ve en doğru bilgilere bu online emeklilik uygulaması üzerinden ulaşabiliyor.
Dijital platform üzerinde yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi internet sayfasındaki online hizmetler menüsünden erişim sağlayabildiğiniz bu emeklilik uygulaması ne zaman emekli olurum uygulaması üzerinde emekliliğiniz ile ilgili olan bilgilerinize ulaşabilmeniz için bazı kişisel ve sigorta bilgileriniz girmeniz gerekiyor. SGK ne zaman emekli olurum uygulaması üzerinde öncelikle ‘cinsiyet’, ‘doğum tarihi’ ve ‘hizmete başlama tarihi’ bilgilerini girmeniz gerekiyor. Ayrıca ‘maluliyet durumu’ ve ‘ erken yaşlanma durumu’ kısımlarını doldurmanız gerekiyor.
Ne zaman emekli olurum uygulaması üzerinde daha sonra ‘SSK prim ödeme gün sayısı’, ‘diğer sandıklara ait gün sayısı’, ‘askerlik/sanatçı gün sayısı’, ‘fiili gün sayısı’, ‘yurtdışı gün sayısı’ ve ‘3600 günün doldurulduğu tarih’ bilgilerinin eksiksiz olarak girilmesi gerekiyor. SGK ne zaman emekli olurum uygulaması üzerinden vatandaşlar ‘kalan yaş’, ‘kalan hizmet süresi’ ve ‘kalan prim gün sayısı’ bilgilerine en ayrıntılı şekilde ulaşabiliyor. Özellikle de ne zaman emekli olurum uygulaması ile 3600 gün malulen emeklilik durumunu da görüntüleyebiliyor.