GündemEmekli Maaşı Hesaplamaları ve Sorgulamaları Nasıl Yapılır?

Emekli Maaşı Hesaplamaları ve Sorgulamaları Nasıl Yapılır?

22.03.2015 - 10:09 | Son Güncellenme:

Emekli maaşı sorgulama ve hesaplama işlemleri internet üzerinden kolayca yapılabilmektedir. Emekli maaşı hesaplama ve sorgulama işlemleri hakkında detaylara haberimizden öğrenebilirsiniz.

Emekli Maaşı Hesaplamaları ve Sorgulamaları Nasıl Yapılır

Artık emekli maaşınızı sorgulatmak ve emekli maaşınızı hesaplatmak çok kolay! Sürekli büyük bir hız ile gelişen bilişim ağı sayesinde, hemen herkese ulaşan bilgi aktarımı sayesinde, birçok işimizde olduğu gibi, emeklilik sorgulaması ve hesaplaması işlemlerimiz de artık web üzerinden yapabilme imkânına sahibiz.

Haberin Devamı

EMEKLİ MAAŞI SORGULAMA

EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA

Emeklilik durumu, önceden belirlenmiş olan bir süreç içerisinde çalıştıktan sonra, iş yaşamının bitmesi durumudur. Emeklilik durumu gerçekleştiği andan itibaren, artık her ay düzenli olarak almış olduğunuz maaşınız olmayacaktır. Bu durumda, emekli olduğunuz takdirde, her ay size ödenen maaş yerine, önceki maaşınızdan daha düşük bir miktarda ücret ödenecektir. Emekliye ayrılan vatandaşlara ödenen bu maaş, çoğu zaman önceden alınan normal maaş miktarından çok daha düşük miktarda olabilmektedir. Size bu emeklilik maaşını, devlet ödemektedir. Bu gibi durumlarda yani emeklilik durumunda alınan maaşa, emekli maaşı denilmektedir. Emekli maaşını, emekliye ayrıldığınızda, devlet tarafından alabilmeniz için ise, geçmişte, sigortalı olarak bir işte çalışıyor olmanız ve çalıştığınız süreç boyunca düzenli olarak primlerinizi ödemeniz gereklidir. Bunun dışında siz kendiniz de bireysel emeklilik yapabilirsiniz.Sizler için düzenlemiş olduğumuz haberimizin devamından, emekli maaşınızın durumunu nasıl öğreneceğinizin bilgisine ulaşabilirsiniz.

Haberin Devamı

Devlet, yine devletin bir kurumu olan, Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığı ile hizmete sunmuş olduğu, emekli maaşı sorgulamasıve emekli maaşı hesaplamasıoldukça kolaydır. Devlet bu konuda bazı programlar geliştirmiştir. Oluşturulmuş ve geliştirilmiş olan bu programlardan birinin adı, ‘SGK Emekli Maaşı Sorgulama’ şeklindedir.

Haberimizin devamında, emekli maaşı sorgulaması hakkında bulunan bir takım bilgileri sizler ile araştırdık ve bu yazımızda topladık.

Emekli Maaşı Sorgulama

Emekli maaşı sorgulaması işlemleri, SGK’nın kolları olan 4A (SSK), 4B (BAĞ-KUR) ve 4C (Emekli Sandığı) kurumlarının her biri için aynı şekilde yapılmaktadır. Fakat emekli maaşı sorgulamanızı iki farklı yöntem kullanarak yapabilir, emekli maaşınızın durumunu öğrenebilirsiniz.

Emekli maaşı sorgulaması işleminizi isterseniz, e-devlet kapısına giriş yaparak ve orada e-devlet şifrenizi kullanarak, isterseniz de, ESGM uygulamasına giriş yapıp hiçbir şifre kullanmaya gerek kalmadan yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

Başlangıç olarak, E-Devlet sistemine giriş yapılarak ve bu sistemde E-Devlet şifresi kullanılarak yapılan, emekli maaşı sorgulaması işlemine bir göz atalım;

İlk önce, sgk.gov.tradresine giriş yapınız ve ardından açılan e-devlet kapısının ana sayfasında bulunan "Kimliğimi Şimdi Doğrula"yazan bölümüne geliniz. Sayfada bulunan bu alan, kimlik doğrulaması işlemleri için oluşturulmuş olan bir alandır. Daha sonraki aşamada sırası ile, T.C kimlik numaranızı, e-devlet şifrenizi yazıp ardından "Sisteme Giriş Yap" yazan alanı seçiniz. Daha sonra yeni açılacak olan sayfada bulunan "E-Hizmetler"yazan bölüme geliniz ve hemen sonrasında, bu bölümde yar alan ve "SGK" yazan başlığa geliniz. Sonra, burada açılan sayfada bulunan, SSK (4A), Emekli Sandığı (4C) ve BAĞ-KUR(4B) kurumları arasından, bağlı olduğunuz kurumunuzu işaretleyiniz.

Gelelim,ESGM uygulamasına giriş yapılarak ve bu uygulamada şifre kullanılmadan yapılan, emekli maaşı sorgulaması işleminin nasıl yapıldığını anlatmaya;

Haberin Devamı

adresine giriş yapınız. Ardından burada açılan sayfada bulunan; uyruk, T.C kimlik numarası, nüfusuna kayıtlı olunan il, cilt numarası ve doğum yılı şeklinde düzenlenen alanlara bilgilerinizi yazınız. Hemen sonrasında, bağlı olduğunuz kurumu seçiniz ve son olarak "Sorgula"yazan bölümü seçiniz.

Emekli Maaşı Hesaplama

Emekli maaşı hesaplama işlemleri, SGK’nın kollarını oluşturan, 4A (SSK), 4B (BAĞ-KUR) ve 4C (Emekli Sandığı) kurumlarının her biri için farklı yöntemler kullanılarak oluşturulmuştur. Emekli maaşı hesaplaması işlemi kurumlara göre, aşağıda anlatılmış olduğu şekli ile yapılmaktadır;

4A (SSK) için;Önce,http://uyg.sgk.gov.tr adresine giriş yapınız ve sonrasında açılan bu sayfada bulunan; SSK Sicil Numarası, T.C. Kimlik Numarası, Baba Adı, Nüfus İl ve Doğum Tarihi şeklinde sıralanmış olan alanları doldurunuz. Hemen sonrasındaki aşamada, SGK’nın 4A (SSK) kurumu için özel olarak oluşturulmuş olan emekli maaşı hesaplaması sistemine geliniz ve son olarak "Sorgula" yazan bölümü seçiniz.

Haberin Devamı

4B (BAĞ-KUR) için;Önce, SGK’nın 4B (BAĞ-KUR) kurumu için düzenlemiş olduğu emekli maaşı hesaplama sistemine giriş yapıp sayfaya, T.C kimlik numaranızın ve bağlı olarak çalıştığınız kurumunuzun bilgisini yazınız. Hemen sonra, verilen güvenlik kodunu yazınız ve "sorgula"yazan bölümü işaretleyiniz.

4C (Emekli Sandığı) için; Başlangıç olarak,SGK’nın 4C (Emekli Sandığı) kurumu için düzenlemiş olduğu emekli maaşı hesaplaması uygulamasına giriş yapınız ve açılan sayfaya, derece, kademe ve ek gösterge, makam, temsil ve görev tazminat bilgilerinizi doldurunuz.Hemen sonraki aşamada ise, hizmet yılı, hizmet ayı, kıdem yılı, ikramiye yılı ve aylık aldığınız tarih bilginizi de doldurunuz ve sonolarak, "hesaplama" yazan alana tıklayınız.

Yazarlar