GündemEfsane yeniden doğdu

Efsane yeniden doğdu

27.09.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

1895’te açılan ve pek çok ünlüyü ağırlayıp yakın tarihe tanıklık eden İstanbul’un simgelerinden Pera Palas Oteli, iki yılda toplam23 milyon euro harcamayla özgün mimarisi korunarak yenilendi

Efsane yeniden doğdu

Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarından Kurtuluş Savaşı’na, Cumhuriyet’in kuruluşundan 2. Dünya Savaşı’na kadar yakın tarihe tanıklık eden Pera Palas, 2 yıl aradan sonra tekrar kapılarını açtı. Mustafa Kemal Atatürk, Agatha Christie, Ernest Hemingway gibi önemli isimlerin kaldığı Pera Palas, 19. yüzyıl İstanbul mimarisine özgü kimliğini aynen korurken, tarihi otele 380 metrekarelik bir SPA merkezi eklendi.

1. Dünya Savaşı’nda satıldı
Paris’ten İstanbul’a uzanan Orient Ekspresi’nin yolcularının son durakta konaklamaları ve zengin müşterilerin ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla 1892’de yapımına başlanan Pera Palas 1895’te açıldı. Mimarlığını Alexandre Vallaury ‘nin yaptığı otelin yarı mülkiyetini, Uluslararası Yataklı Vagonlar Şirketi kendi işletme şirketini kurarak aldı.
1. Dünya Savaşı sırasında Orient Ekspres’in seferlerine ara verilmesiyle zor günler geçiren Pera Palas’ın işletmesi 1915’de Mersinli Rum fabrikatör Bodossaki Anastassiadis’e verildi. Mustafa Kemal Atatürk, oteli ilk kez 1917’de ziyaret etti ve Şişli’deki evine taşınana kadar konakladı.
80’li yıllara kadar Beyrut asıllı Misbah Muhayyeş’in kurduğu vakıf tarafından işletilen Pera Palas, 1982’de Süzer Grubu’na satıldı. Atatürk’ün Pera’da kaldığı 101 numaralı oda doğumunun 100. yılı olan 1981’de müze haline getirildi.
İhsan Kalkavan’ın yönetim kurulu başkanı olduğu Beşiktaş Deniz ve Turizm Yatırımları A.Ş. tarafından 2006’da satın alınan Pera Palas’ta 2008 Nisan ayında restorasyon çalışmaları başladı. 19. yüzyıl İstanbul mimarisi özelliklerine sadık kalınarak özgün kimliğiyle restore edilen ve yaklaşık 23 milyon euro harcanan Pera Palas, 1 Eylül’de yeniden müşteri kabul etmeye başladı, dün de resmi açılışı yapıldı.

İstanbul’da ilklerin oteli
Açıldığı dönemde İstanbul’un en görkemli yapılarından birisi olan 115 odalı Pera Palas, Osmanlı sarayları dışında elektrik verilen ilk ve tek binaydı. Dökme demir ve ahşaptan yapılan ilk elektrikli asansörde Pera Palas’ta hizmete girmişti. Ayrıca musluklarından sürekli sıcak su akan ilk banyolar da yine Pera Palas’ta bulunuyordu.
Yabancı casusların müdavimi olduğu Pera Palas’ın ünlü müşterilerinden birisi de cinayet romanlarının dünya çapındaki ismi Agatha Christie’ydi. Yazarın 1934’te yayınladığı “Doğu Ekspresi’nde Cinayet” romanının esin kaynağı, günlerce kaldığı Pera Palas Oteli’ydi. Yazar Ernest Heming-way de otelde kalan ünlüler arasındaydı.
Pera Palas’da bir yandan binanın mimarisine özgün karakteriyle uyumlu çağdaş öğeler eklenirken bir yandan da otelin uluslalarası standartlara uygunluğu için gerekli teknik altyapı oluşturuldu. Öncelikle tüm teknik altyapı yenilendi. Orjinal mimaride olmayan ve sonradan eklenen boya gibi niteliksiz eklemeler temizlendi.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan: Gazi dersine burada çalıştı

Efsane yeniden doğdu
Pera Palas’ın resmi açılışını başbakan Erdoğan yaptı. Cumhuriyet öncesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Pera Palas’ta kaldığını belirteren Erdoğan “O burada dersine gayet iyi çalıştı ve istikamet belirlediği yola gitti” dedi. Erdoğan açılış kurdelasını Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kalkavan ailesi üyeleri ve diğer ilgililerl birlikte kesti.

Tarihi asansör korundu
Otelin tüm teknik altyapısı yenilendi. Tarihi asansör de teknik özellikleri yenilenerek korundu. Orjinal mimaride olmayan ve sonradan eklenen boya gibi niteliksiz eklemeler temizlendi.

Efsane yeniden doğdu
İNGİLİZ GAZETESİ THE EXPRESS:Agatha Christie’nin ruhu hâlâ bu otelde
İngiliz The Express gazetesi dün Agatha Christie’nin 120’nci ölüm yıldönümünde Pera Palas Oteli ve İstanbul hakkında bir haber yayınladı. “Christie’nin İstanbul gizemini çözmek” başlıklı Oliver Bennet imzalı haberde otelin yenilendiği ancak Agatha Christie’nin 411 numaralı odasında yazarın etkisinin hâlâ görüldüğü belirtildi. Haberde “Dünyanın kitapları en çok basılan yazarının ruhu, adıyla ayrışmaz şekilde özdeşleşmiş olan otelde ve İstanbul’un kalbinde geziniyor” yorumu yapıldı. Bugün müze olan Atatürk’ün 101 no’lu odasını da ziyaret eden İngiliz gazeteci, İstanbul’dan “tarihi yerleriyle gizemli bir şehir” diye bahsederken en gizemli olayınsa Agatha Christie’nin İstanbul’dayken 11 günlüğüne gözlerden kaybolması olduğunu söyledi. Haberde Pera Palas Oteli’ndeki Afatha Restoran’ın yemekleri ve şefi de övüldü.