Gündem‘E-spor bizim mesleğimiz’

‘E-spor bizim mesleğimiz’

16.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Çocuklarının e-spor’cu olmasına karşı çıkan ailelerin, zaman içinde düşünceleri tersine dönmüş. LoL oyuncuları sabahtan akşama kadar tekil ve takım halinde antrenman yapıyor. Haftada bir gün de izin kullanıyor. Strese girenlere psikolog desteği bile sağlanıyor.

‘E-spor bizim mesleğimiz’

Royal Youth Takımı Ceo’su Emrah Kaya, birçok ailenin çocuklarının e-spor’cu olmasına karşı çıktığını ancak zaman içinde bu durumun tersine döndüğünü söylüyor. “Aileler e-spor arenasının yavaş yavaş yeni kariyer planı olabileceğini görmeye başladılar” diyen Kaya, oyun evlerinde çok ciddi antrenmanlar yapıldığını, belirterek; “Biz oyuncularımız için her imkanı seferber etmiş durumdayız. Oyunculara haftada bir gün bilek masajı bile yaptırıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Sosyalleşme kavramının dijital çağ ile değiştiğini söyleyen Kaya, “Sosyallik kavramı sokağa çıkıp insanların arasına karışmak ise bu oyuncular sosyalleşmiyor denebilir. Ancak Whatsapp’tan 300 kişiyle aynı anda mesajlaşmak sosyallik sayılıyorsa, oyuncular hepimizden daha sosyaller. Nereden baktığınıza bağlı” ifadelerini kullanıyor. Kaya, League of Legends’den (LoL) nasıl gelir elde edildiğini şöyle anlattı:

Oyun içi satın alma

“Dünya genelinde LOL oynayanların, oyun içi satın almaları söz konusu. Söz gelimi, siz oyun oynuyorsunuz ve oyun karakterlerinden birini öldürmeniz gerekiyor. Ancak gücünüz yok. O gücü elde etmek için oyun içi materyal almanız gerekiyor. Kredi katınızla 4 dolarlık bir materyal alıyorsunuz ve güç kazanıyorsunuz. Gelir elde etmenin birinci yöntemi oyun içi satın almalar. İkinci kazanç kalemi, medya gelirleri. Oyun ve profesyonel liglerin hakları satılıyor. Türkiye’deki her müsabakayı yaklaşık 30-35 bin kişi Twich veya Youtube’dan canlı izliyor. Böylelikle alternatif yayın gelirleri oluşuyor. Üçüncü kazanç geliri ise bilet satışları. İnsanlar, bilet alıp maçları izliyor. Geçen yıl Ülker Sports Arena’da bizim final maçımızı 13 bin kişi izledi. Final maçı 5 saat sürdü ve 5 saat boyunca konser, oyuncularla röportajlar ve dijital yayınlar yapıldı.

Haberin Devamı

Takım 4 milyon TL

Türkiye’de şu anda 10 LoL takımı var. Bunlar; SuperMassive, Royal Youth, Galakticos, Beşiktaş, Galatasaray, Bursaspor, Fenerbahçe, Hwa Gaming, Dark Passage. Bizim bünyesimizde 40 oyuncu var ancak sadece 5’i LoL sporcusu. Takımın yıllık ortalama maliyeti 4 milyon liranın üzerinde. Sponsorlardan para kazanıyoruz. Otomobil veya özel hava yolu şirketlerinden biri sponsor olabiliyor. Şu an gelirimiz 2.5 milyon TL, 1.5 milyon zarar ediyoruz. Seneye formalarımızı satmaya başlayacağız. Oyun piyasası Çin, Güney Kore ve Amerika’nın elinde. Güney Kore’de çocuklar bilgisayar ve teknolojinin içinde büyüyorlar.”

Profesyonel oyuncular anlatıyor: Tam zamanlı çalışır gibi

Can Çevik-21-(Closer): “Aslen Antalyalıyım ve 4 yıldır LoL oynuyorum. 2 yıl önce profesyonel oldum. İyi oynamaya başladıktan sonra takımlardan teklifler geldi. Oyunda dereceli diye bir sistem var. Dijital basamakta üst sırada olduğumu gördükleri için bana ulaştılar. Açıköğretim de okuyorum. Ailem e-spor’cu olma isteğime karşı çıkmadı. Bilgisayar mühendisliği isterken sonra her şey değişti. Sabah uyanıp kahvaltı ettikten sonra akşam 17.00’ye kadar tekil antrenman yapıyorum. Sonrasında 23.00’e kadar takım antrenmanı oluyor. Uykuya geçmem gece yarısı 02.00’yi buluyor. Bu döngü hergün devam ediyor. Bazen takım olarak dizi izliyoruz. Haftada 1 gün tatilimiz var. Ailemle çok sık görüşemiyorum. LoL oyunculuğu benim mesleğim. 26 yaşından sonra koç olmayı istiyorum. Kazandığım parayı biriktiriyorum. İleride ne yapacağıma bakacağım.”

Haberin Devamı

İrfan Tükek-20-(Armut): “LoL oynamaya 6 yıl önce başladım ve 1.5 yıldır profesyonelim. İstanbul Şehir Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencisiyim ancak kaydımı dondurdum. Ailem doktor. İlk başlarda e-spor’cu olmama karşı çıkıyorlardı ama zaman için bu durumu kanıksamaya başladılar. Yılın 6 ayında sosyal hayattan kopuyoruz. Gerçi tatil dönemlerinde bile bireysel antrenmanlar yapıyorum. İyi bir oyuncu olmak için çok fazla bireysel antrenman yapılması ve müsabakalarda sakinliğinizi korumanız gerekiyor. E-spor arenasında adımın kalıcı olmasını istiyorum. Oyunculuk sonrası dönemde, takım kurmayı istiyorum. En kötü ihtimalle bilgisayar mühendisi olurum. Kazandığım parayı, babama verdim. En iyi şekilde benim adıma yatırım yapacaktır. Oyuncular, genelde ev, araba alıyorlar.”

Haberin Devamı

‘E-spor bizim mesleğimiz’

1 milyon kazanan var

Mert Tanrıverdi-28-Menejer: “10 kişilik bir ekibimiz var. Takımın tüm ihtiyaçlarını karşılıyorum. Transfer ve kadronun oluşturulması da sorumluluğumda. Maça giderken oyuncuların eksikliklerini kontrol ederiz. Aktif olarak LoL oynamaya devam ediyorum. Hayatımızı oyun evinde sürdürüyoruz. Oyuncularımızın bazı zamanlarda stresli olabiliyorlar. Bu gibi durumlarda psikolog desteği sağlıyoruz. Takım aracıyla ailelerinin yanına gitmelerini veya dışarı çıkıp kafa dağıtmalarını sağlıyoruz. Bu yıl 3 oyuncu aldık. Yılda 200 bin lira kazanan oyuncu da var, 1 milyon kazanan da. 1 milyon lira kazanan Türk oyuncular var. Oyuncu eğer söylediklerimizi yapmıyorsa kadro dışı bırakıyoruz. Yerine yedek oyuncu transfer ederiz.”

Haberin Devamı

‘E-spor bizim mesleğimiz’

Yunanistan’dan transfer

Yunanistan’dan transfer edilen ve koçluk yapan İlya Teodoris (24), Türkiye’deki LoL liginin çekişmeli olduğunu belirtirken, “Türkiye’ye 1 yıl önce geldim. Daha önce ülkemdeki başka bir takımda koçluk yapıyordum. Türk oyuncuların performanslarını beğendim. Oyunculara taktik bilgilerimi aktarıyorum. Rakiplerin analiz bilgilerini hazırlayıp takımla paylaşıyorum. İyi bir çalışma disiplini oluşturmaya çalışıyoruz. Oyuncuların uyku kalitesi ve antrenman sürekliliği çok önemli. Türkiye, e-spor’da Yunanistan’ın önünde. Burada olmaktan mutluyum” dedi. Türk katımlarından birinde ayrıca Güney Kore’den transfer edilen iki oyuncu bulunuyor.

BİTTİ

Yazarlar