22.05.2015 - 12:56 | Son Güncellenme:
Günümüzün hızla gelişen teknolojisi ile birlikte artık e-Devlet portalı vatandaşların kamu kurumları ile olan işlemlerinde oldukça önemli avantajlar sağlıyor. Bu enden ile de günümüz modern çağında oldukça yoğun ve sık bir şekilde kullanılıyor. Son yıllarda büyük bir hız ile gelişmekte olan teknolojinin hızlı gelişimi ile birlikte insanların yaşamlarının her alanında internet teknolojisinin en etkin şekilde insanlara avantajlar ve kolaylıklar sağlıyor olması nedeni ile günümüzde son derece sık bir şekilde kullanılıyor. 2008 yılından bu yana dijital dünyada vatandaşa güvenli, hızlı ve pratik bir kamu hizmeti sunuyor. Gelişen internet teknolojisi ile birlikte artık insanların çok daha pratik ve çok daha kolay bir şekilde internet üzerinde kamu işlemlerini gerçekleştirebilme imkanına sahip olabiliyor. Dijital platform üzerinde yer alan online kamu kurumlarının online hizmetleri aracılığı ile sigorta mükellefleri çok daha pratik ve çok daha kolay bir şekilde kamu işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Günümüz modern çağında teknolojinin hızlı gelişimi ile birlikte artık yaşamın her alanında olduğu gibi kurumsal alanda da en yoğun ve sık şekilde kullanılıyor.
2008 yılında kamu hizmetlerinin dijital dünyaya entegrasyonun en başarılı şekilde sağlanabilmesi amacı ile geliştirilen bu sanal devlet portalı içerisinde 7 gün 24 saat kamu kurumlarının online hizmetlerini kullanarak işlem gerçekleştirebilme imkanına sahip olunabiliyor. Günümüz modern Türkiye’sinde oldukça yoğun ve sık bir şekilde kullanılmakta olan e-Devlet sistemi içerisinde işlemlerin gerçekleştirilebilmesi ve var olan hizmetlerden faydalanılabilmesi için vatandaşların sisteme giriş yapmaları gerekiyor. Dijital platform üzerinde yer alan bu sanal devlet portalı ile günün herhangi bir saatinde kolay bir şekilde kamu kurumları ile olan işlemleri gerçekleştirebilme imkanı sunuluyor. Günümüz modern çağında dijital platform üzerindeki kamu hizmetlerinde var olan bu sorunlar nedeni ile Başbakanlık tarafından e-Devlet portalı Ulaştırma, Denicilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından dijital platform üzerinde sanal bir devlet portalı geliştirildi. Dijital platform üzerinde yer alan tüm kamu kurumlarını bünyesine alan ve vatandaşa internette daha güvenli kamu hizmetleri sunan bu sanal devlet portalı vatandaşlar tarafından oldukça yoğun şekilde kullanılıyor.
Günümüz modern Türkiye’sinde kamu kurumlarının her geçen gün hızla artan online hizmetleri e-Devlet sistemi içerisinde kendisine yer bulurken, vatandaşlar tarafından da 7 gün 24 saat her gerekli durumda internete bağlanabilen her noktada yoğun olarak kullanılıyor. Dijital platform üzerinde bulunan sanal devlet portalı üzerinden kamu kurumlarının hizmetlerini kullanabilmek için sisteme giriş yapılması gerekiyor. Bunun içinde günümüz modern teknolojisi ile birlikte artık dijital platformların her birinde olduğu gibi çeşitli güvenlik sistemlerini kullanarak portal giriş ekranından giriş yapılması gerekiyor. Vatandaşlar türkiye.gov.tr adresindeki bu sisteme giriş ekranında ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ giriş yöntemlerinden birisinin kullanılarak, giriş yapılması gerekiyor. Vatandaşın sistem üzerindeki bu giriş yöntemleri arasında en çok kullandığı yöntem ise e-Devlet şifresi ile giriş oluyor. Tüm Türkiye’deki her bir PTT şubesinden son derece cüzi bir ücret ve kimlik ibrazı karşılığında bir kere alınan e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapabilmenin çok kolay olması nedeni ile vatandaşlar tarafından daha yaygın olarak kullanılan bir giriş yöntemi oluyor.
E-Devlet sistemi içerisinde yer alan tüm online hizmetlerden yararlanılabilirken, bazı hizmetlerde daha üstün güvenlik bilgilerinin gereklilik arz ediyor olması başta adres değişikliği gibi işlemlerde vatandaşlarda ‘elektronik imza ile giriş’ veya ‘mobil imza ile giriş’ yapmaları talep ediliyor. E-Devlet sistemine giriş işlemlerinde olduğu gibi pek çok farklı alanda da kullanılabilen mobil imza GSM operatörlerinden alınabiliyor. Sanal devlet kapısı tarafından herhangi bir ücretlendirme yapılmayan bu mobil imza için GSM operatörleri üyelik ücretleri alabiliyor. Aynı şekilde elektronik imza içinde sistemde herhangi bir ücretlendirme bulunmuyor. Ancak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yetkilendirilen Elektronik Sertifika Sağlayıcıları tarafından belirli bir miktar üyelik ücretleri alınabiliyor. Bu iki e-Devlet giriş yönteminin günümüz modern dünyasında kurumsal açıdan en güvenli teknikler olması, sanal devlet kapısı sistemi içerisinde yer alan bazı üst düzey işlemlerin yapılabilmesi için sistem tarafından girişin bu yöntemlerden birisini kullanarak, yapılması talep ediliyor. Vatandaşlar tarafından dijital platform üzerinde yer alan bu sanal devlet sisteminde daha güvenli işlem gerçekleştirme fırsatı sunuluyor.