10.08.2015 - 13:12 | Son Güncellenme:
E-Devlet sistemi kullanabileceğimiz uygulamalar için verilen genel bir isimdir. İçerisinde pek çok alt başlığı ve sorgulama çeşidi bulunmaktadır. Hemen tüm resmi kurumlara ait bir alt başlık bulunmaktadır.
Başında yer alan E harfi bu işlemlerin internet üzerinden yapıldığını vurgulamaktadır. Bu sorgulama işlemlerini internet üzerine taşımanın amacı ise hizmet kapasitesinin genişletilmesi ve bizlere pratik çözümler bulmaktır. Çünkü sorgulama işlemleri alakalı kuruma giderek yapılmaktadır. Örneğin sigortalı olduğunuzu varsayalım. Bu sisteme geçilmeden önce herhangi bir sorgulama işlemi yapmak istediğinizde SGK kurumuna gitmeniz gerekiyordu. Ancak sisteme geçildikten sonra sigortalı olarak sorgulama işlemlerinizi internet üzerinden sisteme giriş yaparak gerçekleştirebilme imkanına sahipsiniz.
Sisteme ilk geçildiğinde kısıtlı sorgulama işlemleri internet üzerinden yapılmaktaydı. Ancak geçilen bu yeni sistemin oturması ve rağbet görmesi sonucu sorgulama işlemleri ve çeşitleri arttırılarak hizmet yelpazesi de giderek genişledi. Yapabileceğiniz bu sorgulama işlemlerinin pek çok faydası hemen elinizin altında yer almaktadır. Klasik sorgulama işlemlerinin dezavantajları alakalı kuruma gidilmesi ve sıra beklenmesi sayılabilir. Bu da gündelik hayat içerisinde gereksiz bir zaman kaybının oluşmasına sebebiyet vermektedir. Bu durumun önüne geçmek için sorgulama işlemlerinizi E-Devlet üzerinden yapabilirsiniz. Bu sistemin yararlarını sayacak olursak, çok daha hızlı, kolay ve pratiktir. Ayrıca herhangi bir yere gitmenize gerek olmadığı için zaman kaybı yaşamazsınız.
Sorgulama işlemlerini kişisel olarak gerçekleştirdiğiniz için ve sizin bilgilerinize başkalarının ulaşmasını engellemek için bir şifre uygulamasına geçilmiştir. Bu şifre E-Devlet şifresidir. E-Devlet işlemlerini gerçekleştirebilmek için bir sistem şifresine sahip olmanız gerekmektedir. E-Devlet şifrenizi PTT şubelerinden temin edebilirsiniz. Kişisel bir şifre olduğu için şifre alma işlemi sırasında kimlik bilgileriniz istenecektir. Temin bedeli ise sadece 2 TL’dir. Şifrenizi aldıktan sonra tüm E-Devlet işlemlerinde aynı şifreyi kullanmak üzere işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet işlemleri için oluşturulan site www.turkiye.gov.tr olarak hizmet vermektedir. Siteye girdiğinizde çok geniş yelpazede sorgulama imkanları bulacaksınız. Bu işlemlere doğalgaz, elektrik ve su faturaları sorgulama gibi işlemler de dahildir. Ayrıca bakanlıklar tarafından yapılan sorgulama işlemlerine verdiğimiz sitede yer alan sol kısımdan E-Hizmetler butonuna tıklayarak ulaşabilirsiniz. Burada harf sırasına göre sorgulama işlemi yapacağınız kurumun ismini görebilir ve alt başlıklar ile de sorgulama çeşitlerine ulaşabilirsiniz. Bir kaç örnek ile açıklayacak olursak;
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı > Yabancıların Çalışma İzni Otomasyon Sistemleri: Yanacı uyruklu kişilerin çalışma izinleri ile ilgili bilgilere ulaşılabilir.
Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü > İhale Sorgulama: Devlet malzeme ofisinin açmış olduğu ihalelerin bilgisine ulaşabilirsiniz.
Emniyet Genel Müdürlüğü > Trafik > Araç Sorgulama: Bu sorgulama işlemi ile 2.el araç satın alacak kişilerin yapması gereken bir sorgulamadır. Çünkü alacakları araca ait kaza, çalıntı ve diğer model bilgilerine ulaşabilmelerini sağlar. Böylece oluşabilecek kötü durumların önüne geçilebilir.
Gelir İdaresi Başkanlığı > Vergi Borcu Sorgulama: GİB’na giderek yapacağınız sorgulama yerine vakit kaybetmenize engel olarak internet üzerinden vergi borcunuzu ve ödeme bilgilerini sanal ortam üzerinden sorgulayabilirsiniz.
İşkur > İşsizlik Ödeneği Ödemesi: İşkur tarafından ödenen işsiz maaşlarına ait bilgilere bu sorgulama aracılığı ile hızlı, kolay ve pratik bir şekilde ulaşabilirsiniz.
KOSGEB > İşletme Durum Sorgulama: KOSGEBE bağlı olarak işletmenizin durumunu ve genel bilgilerini kolayca öğrenebilirsiniz.
Milli Eğitim Bakanlığı > MEB Sınav Yeri Sorgulama: Sınava girecek öğrenciler için büyük bir kolaylık olan sınav yeri sorgulama işlemi ile öğrencinin sınava gireceği lokasyonu belirlemesi öncelik olarak belirlenmiştir.
PTT > En Yakın PTT: Bu uygulama ile bulunduğunuz konuma en yakın PTT şubesini görebilir ve işleminiz için nereye gitmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Sosyal Güvenlik Kurumu > 4A Hizmetleri > 4A Hizmet Dökümü: 4A yani SGK’ya bağlı olarak sigortalı çalışan kişilerin hizmet dökümü bilgilerine internet üzerinden ulaşabilme imkanına sahipsiniz.
T.C. Sağlık Bakanlığı > Aile Hekim Bilgisi Sorgulama: Bu işlem ile aile hekiminizin hangi sağlık biriminde görev yaptığını ve adres bilgilerini görebilirsiniz.
Verdiğimiz bu örnekler gibi daha birçoğu sistem üzerinden yapılan işlemler ile sağlanmaktadır. Tek yapmanız gereken bu kolaylığın keyfini sürerek sorgulama işlemlerinizi hızlı, kolay ve basit bir şekilde gerçekleştirmek olacaktır.