GündemE-Devlet’e nasıl giriş yapılır? E-Devlet şifresi nereden alınır?

E-Devlet’e nasıl giriş yapılır? E-Devlet şifresi nereden alınır?

10.12.2017 - 11:14 | Son Güncellenme:

E-Devlet, kamu kurumları tarafından verilen hizmetlere erişim imkanı sağlar. Vatandaşlar, E-Devlet ile işlemlerini kısa sürede yapabilir. E-Devlet uygulamasına nasıl girilir? E-Devlet üzerinde hangi bilgiler bulunur?

E-Devlet’e nasıl giriş yapılır E-Devlet şifresi nereden alınır

E-Devlet’te iki binin üzerinde hizmet ile 35 milyondan fazla kullanıcı bulunur. Kullanıcılar, sıra bekleme derdi olmadan işlemlerini kısa sürede gerçekleştirebilirler. E-Devlet uygulamasına ihtiyaçlar doğrultusunda hizmet eklemeleri yapılır. Son olarak eklenen hizmetler; Orman ve Su İşleri Bakanlığı personel alımına ilişkin iş başvurusu, RTÜK’e şikayet, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın banka hesaplarına uygulanan elektronik haciz sorgulama işlemleridir.

Haberin Devamı

E-DEVLET GİRİŞ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

E-DEVLET’E NASIL GİRİLİR?

E-Devlet uygulamasına giriş, turkiye.gov.tr internet sitesi üzerinden yapılır. Kullanıcılar giriş için; E-Devlet şifresi, T.C. kimlik kartı, mobil imza, e-İmza ve internet bankacılığı seçeneklerini kullanabilir. Giriş seçeneklerinden en fazla tercih edilen, E-Devlet şifresidir. E-Devlet şifresi olmayanlar, PTT şubelerinden alabilirler.

E-Devlet uygulamasına giriş yapıldıktan sonra, e-Hizmetler bölümünden kurumlar listesi açılır. Kurumların menüsünde de yapılmak istenen işlemlere ulaşılabilir. Ana sayfada bulunan arama kutucuğuna hizmet adı ya da kurum adı yazılarak daha kısa sürede işlem gerçekleştirilebilir.

Haberin Devamı

E-DEVLET İLE HANGİ İŞLEMLER YAPILIR?

E-Devlet ile işlem yapılan kurumların başında; Sosyal Güvenlik Kurumu, Gelir İdaresi Başkanlığı, Adalet Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü gelir. En fazla işlem yapılan hizmetler ise; SGK hizmet dökümü sorgulama, askerlik belgesi sorgulama, tapu bilgisi sorgulama, araç plakasına yazılan ceza sorgulama, öğrenci belgesi ve hava tahmini sorgulamadır. Bunlar dışında; doğalgaz, elektrik, su abonelikleri işlemleri ve mobil hat, mahkeme davası, günlük döviz kurları, vergi borcu sorgulama gibi işlemlerde uygulama üzerinden yapılabilir.

E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR?

E-Devlet şifresi, uygulamaya giriş seçeneklerinden birisidir. Şifresi olmayanlar, herhangi bir PTT şubesinden şifre temin edebilirler. Şifre 2 Türk Lira ücret karşılığında, kapalı zarf içerisinde verilir. E-Devlet şifresinin, kişisel bilgilerin güvenliği için başka kişiler ile paylaşılmaması gerekir.

E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL DEĞİŞTİRİLİR?

E-Devlet şifresi değiştirme işlemi uygulama üzerinden gerçekleştirilir. Uygulamada, ‘’Benim Sayfam’’ bölümünden ‘’Şifre Güvenlik Ayarlarım’’ bağlantısı kullanılarak E-Devlet şifresi değiştirilebilir.

E-DEVLET ŞİFRESİ UNUTULURSA NE YAPILMASI GEREKİR?

E-Devlet şifresini unutan kullanıcılar, ‘’Şifremi Unuttum’’ bağlantısından yeni şifre oluşturabilir. Yeni şifre için, E-Devlet uygulamasında kayıtlı cep telefonu numarasının bulunması gerekir. Cep telefonu numarası kayıtlı değilse, PTT şubesinden yeni bir şifre alınarak işlem yapılabilir.