GündemE-bordro uygulaması şifresiz kullanılıyor mu?

E-bordro uygulaması şifresiz kullanılıyor mu?

26.11.2016 - 09:17 | Son Güncellenme:

Maliye Bakanlığı’nın e-bordro hizmetiyle kamu çalışanları maaş bordrolarını internetten görebiliyor. Kamu görevlilerinin en güncel memur maaşı bordrolarını dahi görebildiği e-bordro uygulamasında geçmiş dönem maaş bordroları da görülebiliyor. Maliye Bakanlığı’nın e-bordro uygulamasını kullanabilmek içinse herhangi bir başvuru veya üyelik de gerekmiyor.

E-bordro uygulaması şifresiz kullanılıyor mu

Türkiye’de teknolojiye olan ilgi milenyum sonrası oldukça ciddi bir ivme kazandı. Bu durum insanların günlük yaşantıları içerisinde çok önemli etkilere yol açıyor ki özellikle insanlar artık günlük yaşantıları içerisinde bireysel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için dahi internet altyapısının avantajlarını kullanmaya başladı. Bu çerçevede kamu kurumları tarafından da internet altyapısının vatandaşa sunulan kamu hizmetlerinde etkin olarak kullanılmaya başlanması, vatandaşların bireysel yaşantıları içerisinde etkin şekilde kullanmakta oldukları interneti, kamu işlemleri konusunda da kullanmasına yol açıyor. Özellikle son dönemlerde internete damga vuran başlıca kamu kurumu uygulamalarından olan e-bordro uygulaması vatandaşın yoğun ilgisiyle karşılaşıyor.



EMEKLİ SANDIĞI EMEKLİLİK SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Türkiye’de milyonlarca sigortalı çalışanının bulunuyor olması Maliye Bakanlığı’na bağlı Muhasebat Dairesi Başkanlığı tarafından elektronik ortam üzerinde hizmete açılan e-bordro isimli bu sanal maaş bordrosu uygulamasının oldukça yoğun şekilde kullanılmasına yol açıyor. Türkiye’de sosyal yapı gereğince ister özel sektörde çalışarak Sosyal Sigortalar Kurumu mükellefi olsun, ister kamu kurum ve kuruluşlarında görev alarak Emekli Sandığı mükellefi olan her bir çalışan statüsündeki vatandaşın her ay aldıkları maaşlarına ilişkin olarak ayrıntılı bilgilendirmelerin sağlandığı bir evrak olan maaş bordrosunun çalışanlara verilmesi yasal bir zorunluluk taşımaktadır. Var olan bu yasal zorunluluk milyonlarca çalışanın bulunduğu Türkiye’de Maliye Bakanlığı’na çok ciddi bir iş yükü yaratıyor. Bu kapsamda Maliye Bakanlığı internet altyapısını aktif şekilde kullanarak bu alanda e-bordro uygulaması ile önemli bir çözüm sağlıyor.

İnternetin son yıllarda en sık kullanılan başlıca kamu kurum ve kurumları dijital hizmet uygulamalarından birisi olarak ön plana çıkan Maliye Bakanlığı Muhasebat Dairesi Başkanlığı’nın e-bordro isimli uygulaması vatandaşın her ay aldıkları maaşlarına ilişkin ayrıntılı dökümlerin yer aldığı maaş bordrolarını sanal ortam üzerinden görüntüleyebilmelerine yardımcı oluyor. İnternet ortamı üzerinde yer alan ve Maliye Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Muhasebat Dairesi Başkanlığı tarafından hizmete açılan e-bordro isimli uygulama özel sektör çalışanları tarafından kullanılamıyor. Sadece kamu kurum ve kuruluşlarında görevli olan kamu görevlileri tarafından kullanılabilmekte olan Maliye Bakanlığı’nın e-bordro uygulaması üzerinden en güncel ayın dahi memur maaşlarının bordrolarını görüntüleyebilmek mümkün oluyor.

Maliye Bakanlığı Muhasebat Dairesi Başkanlığı’nın internet ortamı üzerinde yer alan e-bordro uygulaması üzerinden en güncel ayın memur maaşının bordrosu dışında da geçmiş ayların maaş bordrolarını da görüntüleyebilmekte olan kamu görevlileri, internet ortamında görmek istediği ayın maaş bordrosu için T.C. kimlik numarasının yanı sıra görmek istediği maaş bordrosunun ay ve yıl bilgilerini de girmesi gerekmektedir. Maliye Bakanlığı’nın bu online maaş bordrosu uygulaması e-Devlet Kapısı üzerinden kullanılabiliyor. Ancak vatandaşların internet ortamı üzerinde yer alan e-Devlet Kapısı üzerinden maaş bordrolarını online olarak alabilmeleri için öncelikli olarak kimlik doğrulaması yapması gerekiyor. Bu aşamada kamu çalışanlarınca e-Devlet kimlik doğrulaması ‘sisteme giriş’ penceresinde ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘e-imza ile giriş’, ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ ve ‘internet bankacılığı ile giriş şeklindeki 5 farklı yüksek güvenlikli giriş yöntemlerinden birisini kullanarak sisteme giriş yapabiliyor.

Yazarlar