05.01.2022 - 06:37 | Son Güncellenme:
Derleyen: Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr- Kanadalı ilaç firması Medicago, bitki bazlı Kovid-19 aşısı geliştirdi. Aşının, Faz-3 deneme sonuçları ise oldukça olumlu. Koronavirüse karşı yüksek koruma sağladığı iddia edilen aşı için yetkililer, genel kullanıma sunulması için başvuruda bulunacaklar.
'AŞININ ETKİNLİK ORANI YÜZDE 71'
Biyofarmasötik şirketi Medicago ve ilaç üreticisi GlaxoSmithKline, bitki bazlı Kovid-19 aşısının Faz-3 denemesinden olumlu etkinlik ve güvenlik sonuçları aldıklarını açıkladı.
Merkezi Quebec'te bulunan Medicago, 18 yaş ve üstü 6 ülkede 24 binden fazla denek üzerinde gerçekleştirilen Faz-3 plasebo kontrollü çalışmasında, aşının genel aşı etkinlik oranının yüzde 71 olduğunu belirtti.
'BİR İLK OLACAK'
Medicago'nun sözcüsü Brian Ward, bakanlığın ruhsat vermesi halinde aşının virüs benzeri parçacık teknolojisini kullanan ilk Kovid-19 aşısı ve insan kullanımı için onaylanmış ilk bitki bazlı aşı olacağını söyledi. Ward, "Bu, sadece Quebec ve Kanada için değil, dünya için bir ilk olacak.
Henüz aşı yaptırmamış olanlar ve iki doza ilaveten bir takviye dozuna ihtiyaç duyanlar için de aşımıza önemli bir ihtiyaç olacağını düşünüyorum" dedi.
AŞININ İÇİNDE NE VAR?
Yetkililerin aktardığı bilgilere göre, bitki bazlı aşıda koronavirüse benzeyen ancak genetik materyalini içermeyen, bitki kaynaklı virüs benzeri parçacıklar kullanıldı.
Aşı, bağışıklık tepkisini artırmaya yardımcı olmak için de güçlendirici bir adjuvanla (koruyucu molekül) desteklendi.
'VİRÜSÜ TAKLİT EDİYOR'
Medicago sözcüsü Brian Ward, "Elde ettiğimiz sonuçların gerçekten heyecan verici ve gerçekten ilginç olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
Yetkililer, üretilen bitki bazlı aşının koronavirüsün Delta gibi varyantlarına karşı etkinlik gösterdiği ancak denemelerin Omicron varyantından önce yapıldığı açıklamasını yaptı. Aşı, herhangi bir virüs kullanmadan, hedef virüsü taklit eden bulaşıcı olmayan bir parçacık üretmek için biyoreaktörler olarak canlı bitkiler kullanılarak hazırlandı.
'AŞILARA KÜRESEL OLARAK İHTİYAÇ VAR'
Brian Ward, aşılara küresel bir ihtiyaç olduğunu ve dünya nüfusunun yarısından daha azının şimdiye kadar aşılara erişemediği için hâlâ milyarlarca doz aşıya ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Bu ihtiyaca katkı sağlayabilmek istediklerini ileten Ward, "Kanadalılar için üretilen aşılar bile federal hükümetin takdirine bağlı, bu bir şekilde küresel olarak da kullanılabilir. Kanada bu aşıların nasıl kullanılacağına karar verecek, biz de diğer ülkelerle müzakere halindeyiz" dedi.
YAN ETKİLERİ OLABİLİR
Söz konusu bitki bazlı aşı olunca yan etkileri olmayabilir diye düşünülebilir. Firma, diğer aşılarda olduğu gibi bunda da aşı olunduktan sonra ilk birkaç gün ateş ve yorgunluk gibi yan etkiler hissedilebileceğini açıkladı.
'SONUÇLAR UMUT VERİCİ'
Dünyadan da bitki bazlı aşı çalışması için olumlu yorumlar geldi. Bunlardan biri de Hamilton'daki McMaster Üniversitesi'nde Kovid-19 için farklı bir aşı geliştirmek için çalışan Ulusal Bağışıklama Çalışma Grubu Üyesi immünolog Matthew Miller. Bilim insanı, bu aşının deneme sonuçlarının hem etkinlik hem de güvenlik açısından umut verici olduğunu söyledi.