20.06.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
Çiğdem Yılmaz - Sancaklıbozköy Mahallesi sakinlerinin yüzde 60’ının geçim kaynağı kiraz için Manisa’daydık. Manisalılar, Arap ülkeleri başta olmak üzere Rusya, Çin, Balkan ve Avrupa’ya ihraç edilen kirazın dünyanın en iyisi olduğunu söylüyor.
Kilosu 150 liraya...
Sancaklıbozköy Mahallesi’nde yaşayan ve “Türkiye’nin en iyi kirazı biz üretiyoruz” diyen çiftçi Sebahattin Özer, “Köyümüzün kirazı ünlü. Kirazımızı sadece Türkiye değil, dünya yiyor. Hasadı erken yaptığımız için talep çok fazla. Bu yıl kilosunu tüccara 80 ile 150 TL arasında değişen fiyatlarla sattım. Yılda 2 tonun üzerinde kiraz satıyorum” dedi.
Bir ağaçtan 4 hasat
Kiraz üreticisi Mustafa Karabıyık da toprak sıcaklığından dolayı ilk kirazın bölgelerine yetiştiğini belirterek, bir ağaçtan dönüşümlü olarak 4-5 kez kiraz topladıklarını ve erkenci kirazların yüzde 90’ının ihraç edildiğini anlattı. Eyüp Kamalı, “Türklerden çok yabancı bu kirazı yiyor. Bu yıl 8 ton kiraz topladım ve 60 ile 80 TL arasında sattım. Bu yıl ağaçlar uyumadı, kış sıcak geçti. Geçen yıl 14 ton topladığım ağaçlardan bu yıl 8 ton topladım” diye konuştu.
‘Allahdiyen kiraz’
Salihli’nin Bahçecik Köyü’nden Mustafa Önal, “Bahçemin kirazı Almanya ve İtalya’ya gönderiliyor. Bu kiraz dünyanın en iyi kirazı ‘Allahdiyen kiraz’ olarak da bilinir. Bu kirazın özelliği iri taneli, çaplı olmasıdır. Günlükçüler günlüğü 1000 TL’ye gelip topluyor, toplanan kirazları 60 ile 70 arasında tüccara satıyoruz” dedi.
Rusya, Dubai, Katar...
Tüccarlık yapan Muharrem Şen de Manisa Merkez’deki köylerden aldıkları kirazları, Rusya, Katar, Dubai, İtalya, İspanya, Japonya, İngiltere, Kore gibi ülkelere gönderdiklerini kaydetti. Sancaklıbozköy Mahallesi’nin kiraz gibi Salihli kirazı da bölgede en iyi kiraz olarak biliniyor. Bu kiraz Coğrafi İşaret almıştı.