19.06.2024 - 11:19 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
The Simpsons, Amerikan yapımı sit-com dizisi. Olaylar, 'Springfield' adlı kurgusal şehirde yaşayan Simpson ailesi etrafında dönüyor. Aile üyeleri, Homer (baba), Marge (anne), Bart (erkek çocuk), Lisa (kız çocuk) ve Maggie (bebek) şeklinde. Yapım, toplumun çeşitli yönlerini, popüler kültürü, politikayı ve daha birçok konuyu hiciv ve mizah ile ele almasıyla da tanınıyor. En iyi Simpsons tahminleri ise, yalnızca şoke edici değil, aynı zamanda tuhaf, komik ve bir şekilde mantıklı olmayı başarmasıyla tanınıyor.
Tahminler, seyircilerin, yazarların zaman yolcusu olup olmadığını sorgulamasına bile yol açtı. İster şans ister esrarengiz bir öngörü yeteneği olsun, işte Simpsonlar'ın geleceği doğru tahmin ettiği olayların listesi...
Simpsonlar'da neler oldu: 1995'teki 'Lisa's Wedding' bölümünde, bir falcıya yapılan ziyaret, Lisa'yı 2010 yılına, telefonunun Picture Phone adlı görüntülü sohbet özelliği aracılığıyla Marge ile konuştuğu döneme götürüyor.
Gerçek hayatta ne oldu: Geleceğe dair diğer Hollywood tasvirleri yıllar içinde benzer bir teknolojiyi öngörmüştü, ancak tahmin edin Apple'ın kurucu ortaklarından eski CEO Steve Jobs, FaceTime olarak bilinen çığır açıcı görüntülü telefon ürününü hangi yıl duyurdu? 2010...
Simpsonlar'da neler oldu: 2008 yılındaki başkanlık seçimlerinden önce yayınlanan 'Treehouse of Horror XIX' bölümünde Homer, elektronik bir oylama makinesinde Barack Obama'ya oy vermeye çalışıyor, ancak makine onun oyunu diğer aday olan John McCain'e verilmiş gibi kaydeder, tam altı kez.
Gerçek hayatta ne oldu: 2012'de MSNBC'nin de aralarında bulunduğu haber kaynakları, bir elektronik oylama makinesinin Obama'nın oylarını o dönem aday olan Cumhuriyetçi Mitt Romney için değiştirdiğinin ortaya çıktığını bildirdi.
Simpsonlar'da neler oldu: 1998'deki 'When You Dish Upon a Star' bölümünde Homer, Alec Baldwin ve Kim Basinger'ın kişisel asistanı oldu. Daha da önemlisi, bölümün sonunda, stüdyonun önündeki dev tabelaya göre 20th Century Fox'un artık 'Walt Disney Co.'nun bir bölümü' olduğu yönünde küçük bir şaka yapıldı.
Gerçek hayatta ne oldu: 2017 yılında Disney, 20th Century Fox Film ve Televizyon stüdyolarını da içeren 21st Century Fox'u 52 milyar dolara satın almak için anlaşmaya vardı. Satın alma işlemi 2019 yılında tamamlandı.
Simpsonlar'da neler oldu: 2006'daki 'Homer's Paternity Coot' bölümünde Homer biyolojik babası Mason Fairbanks'ı keşfeder ve o da Homer'ı Piso Mojado gemi enkazındaki kayıp zümrüt hazine efsanesiyle tanıştırır. Denizaltılar aracılığıyla mücevherleri ararken Homer, Mason'dan ayrılır, bir set resifinde sıkışıp kalır ve su altı aracında oksijen kaybeder.
Gerçek hayatta ne oldu: 18 Haziran 2023'te beş turist, Atlantik Okyanusu'ndaki Titanik enkazını keşfetmek için OceanGate'in Titan denizaltısına bindi. Geminin iletişiminin ilk iki saat içinde kesildi, denizaltı iniş sırasında patladı ve bu da onların anında hayatlarını kaybetmelerine yol açtı. İlginçtir ki, Simpsonlar yazarlarından biri Amerikan basınına OceanGate ile üç kez dalış yaptığını anlattı ve şöyle dedi: İletişim her seferinde bir sorundu.
Simpsonlar'da neler oldu: 2007 yapımı 'The Simpsons Movie' sırasında aile kaçmaktadır ve Marge trende Lisa'yı rahatlatmak için güvence vererek şöyle der, "Hükümet herkesin konuşmasını dinlemiyor". Daha sonra NSA'nın (Ulusal Güvenlik Ajansı), monitörlerinde sayısız ajanın bulunduğu, Lisa ile Marge arasındakiler de dahil olmak üzere Amerika'nın tüm konuşmalarını dinleyen devasa bir gözetleme operasyonu yürütüldüğü gösterilir.
Gerçek hayatta ne oldu: İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre, 2013 yılında, eski CIA çalışanı Edward Snowden, NSA'dan ajansın global gözetleme programları hakkında gizli bilgileri sızdırdı. Böylece, bildirilenden çok daha geniş kapsamlı bir 'gözetleme' olduğu ortaya çıktı.
Simpsonlar'da neler oldu: 2012'nin 'Political Inept, With Homer Simpson' bölümünde Homer, bir haber programında konuk yorumcu olarak yer alıyor. Ekranın alt kısmında akan şeritte ise şöyle yazıyor: Avrupa, Yunanistan'ı eBay'e koyuyor.
Gerçek hayatta ne oldu: Yunanistan, 2010 ve 2012 yıllarında kurtarma paketi kredileri aldı, yani bu şakanın bir temeli vardı. 2015 yılında Uluslararası Para Fonu'ndan aldığı üçüncü kurtarma kredisinde temerrüde düştü. IMF kredisini ödeyemeyen ekonomik açıdan gelişmiş ilk ülke oldu ve bu, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkması korkusuyla borsaların sarsılmasına yol açtı.