GündemDomuz gribi paniği büyüyor

Domuz gribi paniği büyüyor

09.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye genelinde domuz gribi şüphesi taşıyan vaka sayısının artmasıyla, son iki günde 35 kişi yüksek ateş ve kusma şikâyetleriyle hastanelere başvurdu. Tedavi altına alınan hastalardan 5’i hayatını kaybederken, 30 hasta karantinaya alındı

Domuz gribi paniği büyüyor

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, laboratuvar sonuçlarına göre Aralık ayında gribe bağlı nedenlerle yaşamını yitiren sekiz kişinin tetkiklerinde H1N1 virüsüne rastlandığını, bunlardan yedisinin ölüm nedeninin tek başına bu virüs olmadığını açıklamasının ardından Türkiye genelinde önceki gün ve dün yüksek ateş ve kusma nedeniyle hastanelere 35 kişi başvurdu. İnceleme altına alınan hastalardan biri çocuk olmak üzere beş kişi yaşamını yitirdi, 30 kişi de hastanelerdeki özel karantina bölümlerinde tedaviye alındı.

Haberin Devamı

Manisa’nın Alaşehir ilçesinde oturan üç ocuk annesi Meral Kaçira (53), önceki gün yüksek ateş şikayetiyle kaldırıldığı Salihli Devlet Hastanesi’nde tedaviye alındı. Durumu ağırlaşan Kaçira, perşembe gecesi Manisa Devlet Hastanesi’ne sevk edildi. 3’üncü Derece Yoğun Bakım Ünitesi’nde tedavi gören Kaçira, yaşamını yitirdi. Manisa Sağlık İl Müdürü Metin Kaplan, Meral Kaçira’nın domuz gribi virüsünden öldüğünü açıkladı.

Konya’da da yüksek ateş ve kusma şikayeti üzerine hastaneye kaldırılan 4 yaşındaki Hasan Tozoğlu, önceki akşam müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi. Doktorlar, çocuğa H1N1 tanısını koyerken, kesin ölüm nedeninin otopsi sonucu netlik kazanacağı belirtildi. 17 yaşlarında bir gencin de, yine aynı hastanede tedavi altında iken domuz gribinden öldüğü üzerine duruluyor.

Haberin Devamı

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine bağlı Bağlar Mahallesi’ndeki evinde yüksek ateş ve kusma şikayetleriyle önceki gün öğle saatlerinde Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Süheyla Aktar (82), tahlillerinin ardından H1N1 virüsü taşıdığı şüphesiyle karantinaya alındı. Akşam saatlerinde fenalaşan Aktar, müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

Suriye’nin Azez kentinde çıkan çatışmada yaralanan Suriyeli Ahmed Muhammed (30), önceki gün Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan geçirildi ve tedavi içinhastaneye götürüldü. Ateşli silahla hafif yaralı olarak tedaviye alınan Suriyeli’ye yapılan tetkiklerde vücudunda H1N1 virüsüne rastlandı. Bunun üzerine Ahmed Muhammed yoğun bakım ünitesinde karantinaya alındı. Yoğun bakım ünitesinde tedavisi süren Muhammed, dün sabah yaşamını yitirdi.

Mardin’de, Suriye’deki iç savaştan 4 yıl önce 3 çocuğuyla birlikte kaçarak Kızıltepe ilçesine yerleşen Z.F., 3 Ocak’ta baş ağrısı şikayetiyle hastaneye başvurdu. Tedavi altına alınan Z.F. aynı gün hastanede yaşamını yitirdi. Z.F.’nin. tahlil sonuçlarında H1N1 virüsü ortaya çıktı.

Zonguldak, Antalya, Gaziantep, Nevşehir, Kütahya, Batman ve Kastamonu’da yüksek ateş ve kusma şikayetiyle hastaneye başvuran 30 kişi, yapılan tetkiklerin ardından domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsü taşıdığı şüphesiyle tedaviye alındı. Sağlık görevlileri tarafından hastalara maske dağıtılarak önlem alındı.

20 milyon kişi risk grubunda
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, en yüksek oranda H1N1 virüsü ile karşı karşıya olunduğunu belirtti. Gribin yoğun gerçekleştiği bir dönemde olunduğunu söyleyen Yalçın, mevsim değişkenliği ve hava şartlarının bu virüsün artmasında önemli rol oynadığını, ancak bundan sonraki dönemde azalmaya başlayacağının kesin olduğunu söyledi.
Yalçın, “Grip hastalığı ya da griple ilgili komplikasyonların gelişiminde şu anda H1N1 daha çok ön planda. Türkiye’de 6 merkezde kurulan laboratuvarlara 17 ilden düzenli veriler gönderiliyor. Bu veriler daha sonra Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Daire Başkanlığı tarafından değerlendirilip grafik oluşturuluyor. Geçen yıl H1N1’in ön planda olduğunu, bunu da H3N2’nin izlediğini görüyoruz. Daha az da diğer virüsler ön planda” diye konuştu.
Aşı olun mesajı
Eylül ayı itibarıyla her yıl bireylerin grip aşısını aynı zamanda zatürree aşısını yaptırmasında yarar olduğunu söyleyen .
Yalçın, “Ülkemizde riskli gruplarda yer alan 20 milyon üzerinde kişi söz konusu. Ancak bu gruptan sadece yüzde 10’unun aşı yaptırdığını görüyoruz. Dolayısıyla aşı korunmada en önemli husustur. Özellikle risk gruplarında olası, elde olmadan gelişen, istenmeyen gelişme yüksek oranda görülüyor. Dolayısıyla aşı yaptırmayı her yıl bir şekilde teşvik etmek gerekiyor” diye konuştu.