21.03.2017 - 20:09 | Son Güncellenme:
İSTANBUL (AA)
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmaya, tutuklu sanıkBarbaros Muratoğlu katıldı. Muratoğlu'nu 3 avukat temsil etti.
Savunması sorulan Muratoğlu, hazırladığı 8 sayfalık yazılı savunmasını mahkeme heyetine sundu.
Beyanı sorulan Muratoğlu'nun avukatı Köksal Bayraktar ise müvekkilinin 1988 yılında Hürriyet gazetesine girdiği, 30 yıldan beri Ankara'da aynı görevini yaptığı, Doğan Şirketler Grubunun Ankara'daki idari görevini yürütmesinin yanı sıra, yayın, turizm, ticaret, enerji ve sanayi işlerinin de tamamen Muratoğlu'ndan sorulduğunu belirterek, "Müvekkilim 25 işi bir anda yürüten kişidir. Soruşturmada anlatamadığımız şey de bu işlerle uğraşan kişinin telefon görüşmelerinin çok olmasının normal karşılanması gerektiğidir. O kadar iş yoğunluğu arasında FETÖ grubuyla iletişime geçmesi söz konusu olamaz." dedi.
"Her şeyi elinde tutmanın vebalini çekmektedir"
Savcının bir gazetenin yazarının kullandığı ve 5 yıldır medyada yer alan resmi yeni bir olaymış gibi dosyaya koyduğunu ve bu gazetenin müvekkili hakkında 4 gün haber yaptığını öne süren Bayraktar, "Müvekkilim hakkında, 'FETÖ'cü bir hakimle ev satın aldığı' yazılmıştır. Ancak belirtilen Serkan Aydın isimli bu kişi hakim değil bir iş adamıdır ve müvekkilimin yıllarca görüştüğü arkadaşıdır. Müvekkilimin büyüklerinin yaşadığı yerde aldığı bir evdir. Tekzip için dava açtık ancak yayınlamadılar. Biz de iftira ve hakaretten dava açtık." diye konuştu.
Bayraktar, Hürriyet gazetesinin tamamen bağımsız ve serbest yayın yapan bir gazete olduğunu söyleyerek, "Bazı basın kuruluşları Hürriyet'e baskı yapmak için yayın yapıyorlar. Bu haberlerden dolayı müvekkilim 4 aydır ailesinden uzak kalmıştır. Ankara'da her şeyi elinde tutan bir kişi olduğundan bunun vebalini çekmektedir. Telefon fazlalığı ya da azlığı delil olamaz. 5 yıl önce yapılan görüşmeler olduğu için hatırlamaması normaldir. Görüştüğü kişilerin telefonunda ByLock varsa bunu nereden bilebilir?" ifadesini kullandı.
Avukat Bayraktar, müvekkili Muratoğlu'nun öncelikle tahliyesini talep ederken, müvekkili hakkında gerekirse adli kontrol tedbiri uygulanabileceğini dile getirdi.
Söz alan diğer sanık avukatları da Barbaros Muratoğlu'nun tahliyesine karar verilmesini istedi.
Savcının tahliye talebi reddedildi
Taleplerle ilgili görüşü sorulan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ömer Karakaya, suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu ve delillerin toplanmış olmasının gözetilerek sanık Muratoğlu'nun tahliyesine karar verilmesini talep etti.
Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, suçun vasıf ve mahiyeti, delil durumu, tespit tutanakları, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren deliller bulunması, suçun tutuklama gerekçesi sayılan suçlardan olması, tanık beyanlarının alınmaması, delillerin karartılması ihtimali ve kaçma şüphesi gibi gerekçelerle Muratoğlu'nun tutukluluk halinin devamını kararlaştırdı.
Heyet, duruşmayı 18 Nisan'a erteledi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Can Tuncay'ın hazırladığı iddianamede, Muratoğlu'nun "silahlı terör örgütüne yardım etme" suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.