GündemDİSK Başkanı'na polis copu

DİSK Başkanı'na polis copu

27.12.2010 - 13:36 | Son Güncellenme:

Polis, aralarında DİSK Başkanı Süleyman Çelebi'nin de bulunduğu gruba cop ve kalkanlarla müdahale etti. Çelebi, bu olay karşısında "Demokrasinin en ilerisi olarak görüyorum. İyi bir karşılama yaptılar. Coplarla tekmelerle çok iyi bir dayak attılar" dedi.

DİSK Başkanına polis copu

Restorasyonu tamamlanan Yıldız Teknik Üniversitesi içinde bulunan "Otağ-ı Hümayun" yapılan törenle açılışı yapıldı. Açılış yapıldıktan sonra DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi'ninde içinde bulunduğu grup, "Otağ-ı Hümayun"un İnsan Hakları Müzesi olması gerektiğini belirterek, Yıldız Teknik Üniversitesi içinde bulunan "Otağ-ı Hümayun'a doğru yürümek istedi.

Polis, DİSK'li gruba müdahale etti. Polis, arbedede cop ve kalkanlarını kullandı.

Müdahalenin ardından polis ile bir süre görüşen Süleyman Çelebi, Otağ-ı Hümayun'un önünde basın açıklaması yapmak istediklerini söyledi. Polis daha sonra Çelebi'ninde içinde bulunduğu gruba Otağ-ı Hümayun'un önünde basın açıklaması yapması için izin verdi. DİSK üyeleri geldikleri Otağ-ı Hümayun'un binasının önüne kırmızı boya döktüler.

DİSK Genel Başkanı Süleman Çelebi yaptığı basın açıklamasında, Otağ-ı Hümayun'un insan Hakları Müzesi'ne dönüştürülmesini istediklerini belirtti. Öğrenci kollektifi üyesi 10 öğrenci de DİSK üyelerine destek verdi. Polisin gruba müdahelesi öncesi Yıldız Teknik Üniversitesinde okuyan 10 öğrenci slogan atarak gruba destek verdi. Öğrenciler daha sonra grupla birlikte Otağ-ı Hümayun'un önüne doğru yürüdü.

"BU BİNANIN MUTLAKA İNSAN HAKLARI MÜZESİNE DÖŞTÜRÜLMESİNİ İSTİYORUZ"

Haberin Devamı

DİSK Genel Başkanı Süleman Çelebi, Yıldız Teknik Üniversitesi içinde bulunan "Otağ-ı Hümayun önünde yaptığı basın açıklamasında," 1971 yılında 12 Mart askeri darbesinin ardından ilericiler, devrimciler ve hapishanelere doldurulmuştur. O dönemin en önemli davası olan Dev -Genç davasının İstanbul duruşmaları Otağ-ı Hümayun'da görülmüştür. Sansaryan Han'da Ziverbey Köşkü'nde işkencelerde alınan ifadelerde adeta bir tiyatro oyunu gibi bir salonda göstermelik salonda göstermelik duruşmalar sergilenmiştir" dedi.

"1980 yılının askeri darbesinin ardından bir kez daha onbinlerce işçi, emekçi, ilerici hapishanelere dolduruldu" diyen Çelebi, "Binlerce DİSK üyeleri göz altına alınmış ve askeri hapishanelere doldurulmuştur. DİSK 12 Eylül'cü genarrallerin baş hedefi olmuştur. Bu bina bütün yaşananlara tanıklık etmiştir. Bu binada tıpkı Mamak, Madımak, ve Diyarbakır gibi işkence tezgahları kurulmuştur. DİSK üyelerinin bütün sorgulamaları bu binada işkenceler altında tamamlanmıştır. Biz DİSK olarak bu binanın mutlaka insan hakları müzesine döştürülmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

"30 SENE ÖNCE BURADA İŞKENCE GÖRDÜK"

Haberin Devamı

Otağ-ı Hümayun'unda yıllar önce işkence gördüğünü söyleyen DİSK üyesi Ali Haydar Uğurlu "30 sene önce burada işkence gördük. Otağ-ı Hümayun'un müze olmasını istiyoruz" dedi.

"BU DAYAKLAR BİZE VIZ GELİR"

Süleyman Çelebi basın açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. "Polisin müdahalesini nasıl değerlendiriyorusunuz" sorusuna Çelebi, "Demokrasinin en ilerisi olarak görüyorum. İyi bir karşılama yaptılar. Coplarla tekmelerle çok iyi bir dayak attılar. Ama biz bunları daha önce DİSK olarak yaşadık. Biz işkencelerden gelen bir örgütüz. Bedeller ödeyen bir örgütüz. Susturulmuş bir toplum istiyorlar. Hiçbir zaman susmayacağız. Bu dayaklar bize vız gelir. Bizi susturamadılar, susmayacağız" diye konuştu. Otağ-ı Hümayun'a girmediğini söyleyen Çelebi, "Otağ-ı Hümayun'un İnsan Hakları Müzesi olduğunda içeri gireceğim" şeklinde konuştu. "Otağ-ı Hümayun bir insanlık ayıbı merkezidir" diyen Çelebi yaşadıkları işkenceleri anlattı. Grup basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

YAŞANANLAR KAMERAYA BÖYLE YANSIDI:

Yazarlar