Gündem Dikkat: Hırsızlar tatil yapmıyor!

Dikkat: Hırsızlar tatil yapmıyor!

30.06.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Tatil döneminde boş kalan evlerde hırsızlık riski artıyor. Türkiye’de evlerde alarm kullanım oranı ise sadece yüzde bir. Peki, tatile çıkarken evlerimizi nasıl daha güvenli hale getirebiliriz?

Dikkat: Hırsızlar tatil yapmıyor

MİTHAT YURDAKUL - Tatil dönemiyle birlikte yazlık bölgelere ve memleketlerine gidenlerin, geride bıraktıkları evlerinin güvenli kalması için bazı noktalara dikkat etmeleri önem arz ediyor.

Haberin Devamı

Güvenlik şirketi Securitas, tatile çıkarken seyahat planlarına dair kritik bilgilerin sosyal medyada paylaşılmaması, özellikle evin ne zaman boş kalacağına yönelik ipuçlarına yer verilmemesini öneriyor. Sürgü mekanizmalı kilitler kullanmak, garaj ve apartman girişinde sensörlü ışık kullanmak, hırsızları bir noktaya kadar uzak tutuyor.

ÇÖPE ATMAYIN

Bahçedeki sık ağaçların veya giriş katının önündeki yoğun bitkilerin hırsızların gizlenmesine yardımcı olması, perdeler açıkken dizüstü bilgisayar, mücevher, para gibi nesneleri dışarıdan görünecek şekilde açıkta bırakmak, yeni alınan televizyon gibi elektronik eşyaların ambalajlarını çöp kutusunun yanına bırakmak da soygun riski yaratıyor. Hırsızların evde kimse olmadığı için biriken postaları takip etmesine karşı önlem alınması önerilirken, gün içinde de hırsızların okula ya da işe gidiş zamanlarını tespit ettikleri, bu yüzden günün her saati kapıların kilitli olması gerektiği vurgulanıyor.

Haberin Devamı

550 BİN ABONE

Securitas Alarm Genel Müdürü Erdal, Türkiye’de Emniyet’e kayıtlı yaklaşık 550 bin alarm abonesi bulunduğunu belirterek, “Alarm sistemleri iş yerlerinde daha fazla kullanılıyor. Hanelerin alarm sistemi kullanım oranı yüzde birlerde. Bu oran Avrupa ve ABD’de yüzde 20’lerde. Bu yıl ev alarmı talebinde düşüş, iş yerleri alarmında ciddi artış söz konusu. Geçen yıla göre alarm abonesi sayısında yüzde 12’lik artış var. Artışlara il bazında baktığımızda İstanbul, Ankara, İzmir’i Bursa ve Muğla takip ediyor” dedi.

POLİS 100 ALARMDAN 98'İNE BOŞUNA GİDİYOR

Securitas Alarm İzleme Merkezi verileri hakkında bilgi veren Erdal, “Alarm müdahale hızı 6.85 saniye, değerlendirme süresi 39.9 saniye. Sadece hırsızlık değil, enkaz altındaki bir kişinin hayata tutunması için ona teselli veren bir nefes olup yardım için dakikaları sayabiliyorsunuz. Vaktinden önce gelen bir bebek için yalnız bir anneye yoldaşlık edip ambulans gelene kadar telefonda destek oluyorsunuz. Her ay yaklaşık üç bin ihbar gerçekleşiyor, bunun yaklaşık 50’si gerçek alarm, geri kalan 2 bin 950 alarm sinyaline emniyet güçleri boşuna gidiyor. 2024’ün ilk beş ayında kritik alarmların yüzde 94.1’i iş yerlerinden geldi” diye konuştu. 

Haberin Devamı

Erdal, yurt dışındaki güvenlik şirketlerinin, kendi mobil ekipleriyle alarmı kontrol edip gerekirse polisi bilgilendirdiğini, böylece polis için zaman ve maliyetten tasarruf edildiğini, Türkiye’deki mevzuatın ise buna izin vermediğini söyledi. 

ISSIZ KAMPA KAMERA

Yalnız yaşayan yaşlıları bileklik ve kolyeyle 7/24 uzaktan izleyebildiklerini anlatan Erdal, bakıcı kamera kayıtlarına uzaktan erişebildiklerini; ıssız yerde çadır kampı yapanların, uzak bir villada kalanların, karavanda konaklayanların da güneş enerjili kamera ile takip edilebildiğini kaydetti.