10.10.2016 - 13:21 | Son Güncellenme:
DGS sonuçları açıklandı ve açıklandıktan kısa bir süre sonra tercih başvuruları başladı. 7 Ekim’de tercih başvuruları bittikten sonra DGS tercih sonuçlarının açıklanması bekleniyordu. Adaylar gün geçtikçe sonuçları üzüntüyle beklerken hem sınav sonuçlarında hemde tercih sonuçlarının açıklanmasında yaşanan gecikmeden şikayetçi.
Meslek yüksekokulları ile açıköğretim ön lisans programlarından mezun olan başarılı öğrencilerin örgün öğretim lisans programlarına dikey geçiş yapmaları ile ilgili sınav ve yerleştirme işlemleri ÖSYM tarafından yürütülecektir. Bu bilgiler, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile ilgili olarak yerleştirme esaslarını kapsamaktadır. Yerleştirme işleminde bu bilgiler ile birlikte, 2016-DGS Başvuru Kılavuzunda yer alan ilke ve kurallar uygulanacaktır.
DGS TERCİH SONUÇ SORGULAMA SİSTEMİ
DGS TERCİH SONUÇLARI
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin sınav takvimine bakıldığında sonuçlar, başvuru veya sınavdan en erken 15 gün sonra açıklanabiliyor. 7 Ekim’de biten sonuçlara bakıldığında, sonuçların bu hafta içinde açıklanması bekleniyor. Adaylar sonuçları TC kimlik numaralıyla ÖSYM'den takip edebilecek. Sınav sonuçları ise adayların evlerine gönderilmeyecektir.
YERLEŞTİRMELER NASIL YAPILACAK?
Yerleştirme, adayların DGS puanları ve tercihleri ile yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak bilgisayarla yapılacaktır. Yerleştirme sonuçları ÖSYM’nin İnternet sayfasında yayımlanacak, adaylara belge gönderilmeyecektir. Yükseköğretim programlarına yerleşen adayları gösteren fotoğraflı yerleştirme sonuçları, adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programlarının bağlı olduğu üniversite rektörlüklerine ÖSYM tarafından elektronik ortamda gönderilecektir.
DGS EK YERLEŞTİRMELER NASIL YAPILIYOR?
2016-DGS sonuçlarına göre yapılan yerleştirme sonunda adayların tercih etmemesi veya yerleştirilmesi yapılan adayların kayıt için başvurmaması nedeniyle boş kalan kontenjanlar için gerek duyulduğu takdirde Yükseköğretim Kurulu kararı ile ÖSYM tarafından merkezî olarak ek yerleştirme yapılacaktır. Bu durumda adaylar, 2016-DGS Ek Yerleştirme Boş Kontenjanları ile tercih işlemlerini hangi tarihler arasında yapacaklarını ÖSYM'nin İnternet adresinden öğreneceklerdir. Ek Yerleştirme sonuçları ÖSYM'nin İnternet sayfasında yayımlanacaktır. Sonuçlar açıklandıktan sonraki 3 gün içerisinde adayların yerleştirildikleri programa kayıtlarını yaptırmaları zorunludur.
DGS HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR
1. 4 yıllık üniversite okuyorum 2. yılını başarıyla tamamladım.2 yıllık diploma aldım ve DGS’ye başvuru yapabilir miyim?
Hayır. Çünkü DGS’ye 2 yıllık Meslek Yüksek Okulu mezunları ve mezun olabilecek durumdaki adaylar başvuru yapabilirler.
2. DGS’ye girmek istiyorum ama son sınıf öğrencisiyim, stajımı tamamlayamadığım halde başvuru yapabilir miyim?
Yükseköğretim programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilir.
3. Ön lisans okuyorum, sınıfta kaldım. DGS’ye girmeme engel mi?
Hayır engel değildir. Son sınıf öğrencisi veya mezunsanız sınava girebilirsiniz. (Okulu kaç yılda bitirdiğiniz önemli değildir.)
4. PMYO mezunları DGS ile lisans tamamlayabilir mi?
DGS Kılavuzu Tablo 3’ te yer almadığından DGS’ye başvuru yapılamaz.
5. DGS de Sözel Bölümü, Sayısal Bölüme; Sayısal Bölümü de Sözel Bölüme işaretledim. Bu yanlışlığı nasıl düzeltebilirim?
Cevap kâğıtları optik okuyucular tarafından okunmaktadır. Elle müdahale mümkün değildir.
6. DGS’ de örgün işletme bölümüne yerleştim ve kayıt yaptırdım. Aynı sene içerisinde açık öğretim sınavsız lisans tamamlama olarak yine işletme bölümüne kayıt yaptırdım. Şu an bir açık öğretim ve bir de örgün öğretim okuyorum. Okuduğum bölümlerin ikisi de aynı bölüm olduğundan bu durum ileride benim için bir sorun yaratır mı?
Bir aday aynı anda hem örgün öğretim hem açık öğretim okuyabilir.
7. DGS tercihlerinde bir yükseköğretim programlarına yerleştirildim. DGS ek tercihlerinde tercih yapabilir miyim?
DGS Merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değildir. Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için, DGS’ye girmiş ve DGS merkezî yerleştirme ile hiçbir programa yerleştirilmemiş olmak gerekir.
8. DGS tercihlerinde yerleştirildim fakat gitmeyeceğim. Seneye ÖSYS sınavına girersem puanım düşer mi?
DGS ile ÖSYS farklı sınavlar birbirini etkilemezler.
9. DGS tercih sonuçları neden çok geç sürede açıklanıyor?
DGS ÖĞRENCİLERİNE ŞARTLI KAYIT HAKKI GELİYOR
YÖK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, 2016-DGS kayıt tarihlerinde yükseköğretim kurumlarından mezun olamadığı için kazandığı programa kayıt yaptıramayan ancak kayıt tarihinden sonra mezun olan önlisans öğrencileri, belgelerini sunarak, lisans programlarına kayıt yaptırabilecek. Adaylar, durumlarını belgelemeleri şartıyla 2016-2017 eğitim öğretim bahar yarıyılı başlangıcına kadar, 2016DGS'de kayıt hakkı kazandıkları lisans programlarına kayıt yaptırabilecek.
KONTENJAN SAYILARI ARTTI
Geçmiş yıllarda her üniversitenin %10 kontenjan açması zorunlu olmasına rağmen DGS de kontenjanlar son derece azdı. Fakat özellikle 2009 yılından sonra Türkiye'de açılan yeni üniversiteler ve artan öğrenci kontenjanları dolayısıyla DGS kontenjanları da paralel olarak artmıştır. Ayrıca birçok ildeki üniversitelerde Açık Öğretim Fakültesi dışında Uzaktan Eğitim sisteminin de devreye girmesiyle sınav kontenjanı giderek yükselmektedir.