GündemDevlet ormanları turizm amaçlı tahsis edilebilecek

Devlet ormanları turizm amaçlı tahsis edilebilecek

29.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle kamu taşınmazlarının turizm yatırımlarına tahsisine ilişkin değişiklikler yapılarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın turizm amaçlı tahsis edebileceği alanlar arasına devlet ormanları da dahil edildi.

Devlet ormanları turizm amaçlı tahsis edilebilecek

Ayrıca turizme tahsis edilecek ek alanlar arasına “Tahsis yapıldığı tarihte denizle bağlantısı olan tahsisli alanlar ile aynı durumdaki özel mülklerle deniz arasında kıyı kenar çizgisinin sonradan değişmesi nedeniyle yeni oluşan alanlar”ın yanına, “özel mülkün deniz tarafında kalan ve onaylı planlarında rekreaktif alan veya bu alanlar ile aynı nitelikteki rekreasyon alanı kullanımına ayrılan alanlar” da eklendi. Yönetmelikle, kiralanan ücretsiz girişli günübirlik tesis alanlarında karavan park alanı yapılabilmesine de imkan tanındı.

Haberin Devamı

Taksi kooperatiflerine arazi tahsisi

Değişiklik ile yönetmeliğin “Kültür turizm koruma ve gelişim bölgeleri ve turizm merkezlerinde turistik tesislerin atık su arıtma tesisi ve katı atık tesisleri ve diğer altyapı hizmetlerini yürütmek üzere kamu kuruluşları ile mahalli idarelerin kurmuş oldukları birliklere, idari faaliyetlerini sürdürebilmeleri için gerekli olan yapı ve tesislerin inşa edileceği yerler dahil olmak üzere ilansız ve bedelsiz arazi tahsis edilebilir” hükmüne “turizm ulaşım hizmetleri” de eklendi. Böylece, bölgede faaliyet sürdüren veya mahalli idarelerin kurmuş oldukları şirketlerin yanı sıra, taşınmazın emlak vergi değerinin yüzde 1’inden az olmamak üzere Arazi Tahsis Komisyonunca belirlenecek bedel üzerinden, taksi esnafınca kurulan kooperatifler veya odalar için de arazi tahsisi yapılabilecek. Ayrıca, yükümlülüğünü yerine getirmeyen girişimcinin, tahsisli taşınmazdaki ağaçlandırma ve bakım bedelleri iade edilmeyecek.