GündemDepremin üzerinden tam 6 ay geçti! CNN TÜRK deprem bölgesinde: Hataylılar ne anlatıyor?

Depremin üzerinden tam 6 ay geçti! CNN TÜRK deprem bölgesinde: Hataylılar ne anlatıyor?

05.08.2023 - 14:41 | Son Güncellenme:

6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde yıkımın ve ölümün en çok olduğu Hatay'da enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. Peki, Hataylılar neler söylüyor? CNN TÜRK ekibinden Fulya Öztürk ve Halil Kahraman, Hatay'da İşte son durum...

6 Şubat tarihinde meydana gelen depremlerde 11 il etkilendi, 50 binden fazla kişi hayatını kaybetti. ‘Asrın felaketi’ olarak nitelendirilen depremlerin üzerinden 6 ay geçti. CNN TÜRK Özel Haber Şefi Fulya Öztürk ve kameraman Halil Kahraman, Hatay'dan son durumu aktardı.

Haberin Devamı

AK PARTİ'Lİ VEKİL BÖLGEDEKİ SON DURUMU ANLATTI

AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman da CNN TÜRK'e bölgedeki son durumu hakkında bilgi verdi. Yayman'ın açıklamaları şöyle;

Milletimizin başı sağ olsun. Yarın 6 ay olacak. Zor geçti. Hala zor geçiyor. Çok zor... Zaman geçtikçe o acının derinliğini daha iyi görüyorsun. Kayıplarınla yüzleşiyorsun. Şehre bakıyorsun... Bu şehir ne zaman ayağa kalkacak? Biz ne zaman eski güzel günlerimize döneceğiz? diye soruyorsun. Sabah güne başladığında 'Evet, biz başarabiliriz' diyorsun. O şehrin içinde toz bulutunu görünce, enkazı görünce, sorunları görünce insan bazen karamsarlığa kapılıyor, umutsuzluğa kapılıyor.

Burada süreçlerle ilgili sorunlar var. Özellikle ağır hasarlı binaların yıkılıp kaldırılması çok çok önemli bir konu. Fakat biz o kadar büyük bir deprem yaşadık ki bizim her şeyimiz yok oldu. Bakın havalimanımız sorunlu, AFAD binamızda sıkıntı var. Tarihi yapılarımız... Bu şehrin hafızası yok oldu. Bu kadar acının içinde, bu kadar sorunun içinde, bu kadar sıkıntının içinde ayakta kalabilmek bile mucize.

Haberin Devamı

Her yerden tozlar yükseliyor. hafriyat kamyonları geçiyor... Şunu anlatmaya çalışıyorum; Burada sorun o kadar büyüktü ki burada gerçekten o kadar büyük acılar yaşandı ki en büyük yıkım, en büyük can kaybı Hatay'da oldu. Tam 23 bin... Bazı kayıplar ve bulunamayanlarla beraber toplam 25 bine varan vefat var.

11 ilde en çok vefatın olduğu yer burası. İnsanların anlaması bakımında ifade etmem gerekirse burası Antakya'nın İstiklal Caddesi'ydi. Çok prestij caddesiydi. İnsanların buluşma yeriydi.

Depremin üzerinden tam 6 ay geçti CNN TÜRK deprem bölgesinde: Hataylılar ne anlatıyor

"AĞRI DAĞI BÜYÜKLÜĞÜ KADAR KALDIRILACAK ENKAZ VAR"

Bu kadar deprem büyük ki enkazı kaldırmak bile çok ciddi zaman istiyor. Evet, işler yavaş gidiyor. Çünkü işimiz çok. O kadar büyük ki biz de Ağrı Dağı büyüklüğü kadar kaldırılacak enkaz var. Sözün bittiği yer.

Bu deprem çok büyük, kıyamet. Dünyadaki depremlerin en büyüğü. Deprem literatürü değiştiren bir deprem.

HATAY UNUTULDU MU?

Bizi Batı'dakiler unuttular. Biz dünya tarihinin en büyük depremini yaşadık. İnsanlar bizimle ilgili Allah razı olsun çok büyük şefkat gösterdiler, ilgi gösterdiler. Ama biz kendimizle baş başa kaldık, kaderimizle baş başa kaldık.

Haberin Devamı

Dün Ticaret Bakanımız vardı. Bugün Sanayi Bakanımız var. Bir önceki gün Kültür ve Turizm bakanımız vardı. Önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Yardımcısımız sayın Cevdet Yılmaz gelecek. Biz Cumhurbaşkanımıza çıkacağız. Hatayımızın sorunlarını anlatacağız. Hatay'da su yok şu anda. İçmek için su yok.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN TALİMATI

Cumhurbaşkanımızın kesin talimatı oldu. Hani burası büyük şehirdi, belediyeydi... Bu tartışmaya girmeden Hatay'a suyu getirin. İller Bankası marifetiyle suyu getirmeye çalışıyoruz.

"BİZİ UNUTMAYIN"

Hatay/ Antakya hiçbir zaman eskisi gibi olmayacak. Bize elbette ekmek lazım, su lazım. Evet pek çok ihtiyacımız var. Ama Türkiye'ye, depremin altıncı ayında bir tek çağrım talebim var; Bizi kanımsamayın, alışmayın, unutmayın, bizi kaderimize terk etmeyin ve Hatay'ın acısıyla lütfen duygudaşlık kurmaya çalışın. Çünkü biz burada çok ciddi sorunlar yaşadık, yaşamaya devam ediyoruz.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanımıza Hatay'ın bir evladı olarak çağrım var; Sayın Cumhurbaşkanım bu konularla ilgili lütfen ama lütfen daha fazla insanlardan bilgi alın. Biz sizi Hatay'a davet ediyoruz. Hatay'da lütfen gelin çalışmaları yerinde görün. Hatay, Türkiye'nin en özel yerlerinden bir tanesi.

"BURADAKİ HERKES BU ŞEKİLDE"

Depremde 19 komşusunu kaybeden depremzede, "Eşimle konuşuyordum. İskenderun’da oturuyorum Antakya’ya gelmek istemiyorum bile. Niye biliyor musunuz? Çünkü psikolojimiz bozuluyor. Bize bu çalışmaların ne kadar süreceğini söyleseler 3 ay veyahut 5 ay bunu hep beraber kaldıralım, sineye çekelim. Gelelim memleketimize bir şeyler yapmaya çalışalım. Benim şahsi görüşüm, memleketlim, meslektaşlarım, arkadaşlarımın tamamı konut istiyor. Kalacak bir yerimiz olsun bizim. Benim çocuklarım Aydin Didim’de ve 3 çocuğumu da göremiyorum buradaki herkes bu şekilde. Depremde oturduğumuz bina yıkıldı, 19 komşum öldü. Deprem anında 1. kattan aşağı atladım çocuklarımla beraber indim. Teyzem, dayım, yengelerim tamamımı öldü" dedi.

Haberin Devamı

Bir başka depremzede ise, zor durumda olduklarını belirterek, "Ancak yaşayan bilir. İlk güne göre her bölgede daha hızlanmış bir durumda çalışımalar sürüyor" dedi.

Depremin üzerinden tam 6 ay geçti CNN TÜRK deprem bölgesinde: Hataylılar ne anlatıyor

10 yakınını kaybeden depremzede ise, "En güzel günlerimizi geri istiyoruz. Cenazelerimiz oldu, 10 kişiyi kaybettik. Hayatımızın geri kalanı için istediğimiz evimizin, iş yerlerimizin tekrar yapılması" dedi.