GündemDeprem bölgesindeki 4.3 milyon öğrenci için formüller aranıyor

Deprem bölgesindeki 4.3 milyon öğrenci için formüller aranıyor

11.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerden etkilenen 10 ilde kurtarma çalışmaları devam ediyor. 10 ilde ilk ve ortaöğretimde yaklaşık 4 milyon öğrenci okuyor, 200 bin civarında da öğretmen görev yapıyor. Üniversitelerde de 300 binin üzerinde öğrenci ve 15 bin akademisyen bulunuyor.

Deprem bölgesindeki 4.3 milyon öğrenci için formüller aranıyor

AYSEL BOZAN YILMAZ - Millî Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarında 20 Şubat’a, üniversitelerde de Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) ikinci bir duyurusuna kadar eğitime ara verildi. Sonrasında ne olacağı ise merak konusu. Çünkü Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman başta olmak üzere tüm şehirlerde yıkım büyük. Evlerinde kalamayan vatandaşların büyük çoğunluğu da okullara, üniversitelere sığınmış durumda. Depremzedelere yeni bir barınma alanı sağlanması gerekiyor. Şehirlerdeki enkazların kaldırılması ne kadar sürecek bilinmiyor. Bugünkü tabloda hem okullarda hem de üniversitelerde eğitime kısa zamanda başlanması pek mümkün görünmüyor. Bölgede, ilk ve ortaöğretimdeki 3 milyon 972 bin 75 öğrenci ile 209 bin 719 öğretmen; üniversitelerde de uzaktan eğitim dahil 311 bin 614 öğrenci ve 15 bin 249 akademisyen bulunuyor. Toplam 4 milyon 283 bin 689 öğrenci ve 224 bin 968 eğitimcinin ne yapacağı bilinmiyor.

Haberin Devamı

Nakil olanağı tanındı

MEB, afet bölgesindeki illerde okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarında kayıtlı öğrencilerin nakillerini, istemeleri hâlinde yerleşim yeri adres bilgilerine bakılmaksızın Türkiye genelindeki okullara e-Okul sistemi üzerinden yapılacağını duyurdu. Okulöncesi ve ilköğretimdeki öğrenciler gidecek yer bulurlarsa nakillerini başka şehirlere aldırabilecekler. Ancak ortaöğretim (lise) seviyesindeki öğrencilerin durumuyla ilgili nasıl bir çözüm getirileceğine dair bilgi henüz yok.

Deprem bölgesindeki 4.3 milyon öğrenci için formüller aranıyor

LGS ve YKS’ye 2. dönem konuları dahil değil

Deprem nedeniyle tüm Türkiye’deki okullarda 20 Şubat’a kadar eğitime ara verildi. Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında düzenlenecek merkezi sınav ve üniversiteye giriş için yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) kapsamı merak ediliyordu. Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) açıklamasına göre bu yıl LGS’ye girecek öğrenciler 2. dönem konularından, YKS’ye girecekler de 12. sınıfın 2. dönem konularından sorumlu tutulmayacak. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 10 ilde ikinci dönemde tüm sınıf ve kademelerde devam şartı aranmayacağının, deprem bölgesindeki ailelerin isterlerse farklı illere öğrencilerini nakledebileceklerini söyledi. Özer, “Bakanlık olarak hızlı bir şekilde tüm okullarımızı çocuklarımızla buluşturmak için elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz” dedi. - EĞİTİM SERVİSİ

 

 

Yazarlar