29.05.2008 - 01:03 | Son Güncellenme:
İSTANBUL Milliyet/ Milliyet gökyüzünde: MURAT ÖZTÜRK
Kemer Country Club’ın sahipleri Esat Edin, babası Ahmet Şeci Edin ve üç yöneticisinin ormanı işgal etmek ve izinsiz ağaç kesmekle suçlandıkları davaya konu iddialar, İTÜ Jeodezi Anabilim Dalı uzmanları tarafından uydu görüntüleriyle tespit edildi.
Uzmanların uydu görüntüleri, haritalar ve orman bölgesinde yaptığı araştırmalarda, şirketin kendisine ait olmayan sahayı tel çit ile çevirerek kullandığı, tahsisli alan dışına çıkarak devlet ormanına taştığı, kulüp içerisindeki yapay göletin çevresiyle birlikte beş hektardan fazla bir alanı işgal ettiği öne sürüldü.
7.5 yıla kadar hapis
Turistik tesis amaçlı kiralanan devlet ormanı içinde Kemer Country Club adıyla yasa dışı yapılaşma yapıldığı ihbarıyla Eyüp Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2006 yılında başlattığı soruşturma sonucunda işletmeci şirketin yöneticileri hakkında “orman arazisini işgal, ormandan ağaç kesmek ve orman arazisinde izin dışı faaliyetlerde bulunmak” suçlarından Eyüp Sulh Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. 5 Şubat 2008’de yapılan ilk duruşmanın ardından 6 Mayıs’ta ikinci duruşma yapıldı. Üçüncü duruşma ise 16 Eylül’de görülecek. Şüpheliler Ulvi Özdede, Rasim Esat Edin, Ahmet Şeci Edin, Seçim Üstündağ ve Fehmi Ercan Kefli’nin 7.5 yıla kadar hapislerinin istendiği davanın iddianamesinde ihlaller ve deliller şöyle sıralandı:
‘5 hektar işgal edilmiş’
- Uydu görüntüleri ve haritalar üzerinde ve olay yerinde yapılan araştırmalarda Kemer Country kulübünün güneybatı ve güney sınırının 2B özelliğine sahip orman alanlarına girişimli ve komşu olduğu, şirketin kendine ait olmayan sahayı çit çevirerek fiilen kullandığı;
- Tahsisli alan çıkarak devlet ormanına taşma yaptığı ve yapay göletin güneybatı çıkıntısında 1100 metrekare batı sınırının ortasında U biçiminde 225 metre yol çıkıntısı yaptığı, şirkete tahsis edilen alanın kuzeyinden başlayarak batıya doğru devam eden, güneybatıdan sonra 535 bin metrekare alanın fiilen özel orman gibi kullanıldığı;
- Tahsisli alanın kuzeyinden başlayıp doğusuna doğru devam eden 4 hektarlık bir alanın da ayrıca işgal edildiği;
- Bölgede İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce inşaatı durdurulan 4 adet ikiz villa yapılması gerekirken 11 adet inşaatın yapıldığı ve durdurulan inşaatların orman kadastro alanı içinde 5 hektardan fazla bir alanı işgal ettiği;
-Turizm Bakanlığı’nca turistik tesis amaçlı verilen izin belgesinin ihlal edilerek herkesin ücreti mukabilinde faydalanması gereken yerlerde binalar yaparak 49 yıllığına kiraya vermek suretiyle Orman Kanunu’nun 93. maddesindeki izin amacının dışına çıktığı anlaşılmıştır.
Suçlamaları reddettiler
Eyüp 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen davada savunma yapan sanıklardan Esat Edin, hiçbir zaman izinler dışına çıkmadıklarını öne sürerek, usulsüz ağaç kesmediklerini, 300 bin ağaç yetiştirerek tekrar orman görünümü kazandırdıklarını, yüzde 6 oranındaki yapılaşma izninin dolmadığını öne sürdü.