27.11.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:
AYDIN HASAN Ankara
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 1 milyar 574 milyon 317 bin lira ödenek öngörülen 2012 bütçe teklifi, önceki gece TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek kabul edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bakanlığının bütçesinin sunumunda yaptığı konuşmada, depreme dayanıklı binaların yapımı ile mevcut binaların güçlendirilmesi konusunda sektöre teknik destek vereceklerini, bu çerçevede 2 bin 660 inşaat mühendisine eğitim verildiğini söyledi.
Bayraktar, yeni yıldan itibaren inşaat ve tesisat ustalarına da sertifika zorunluluğu getirileceğini belirtti.
‘Bu işin hastasıyım’
Bayraktar, bütçe görüşmelerinin ardından komisyon üyelerinin eleştiri ve sorularını yanıtlarken, depreme dayanıksız binaların yıkılması konusunda hazırlanan yasa taslağı ile ilgili bilgi de verdi.
Marmara depreminin Türkiye için bir dönüm noktası olduğunu, bu depremin ardından çeşitli yasal düzenlemeler yapıldığını anlatan Bayraktar, “Ancak, Van depremi bizim nasırımıza basmıştır. Biz bir yasa taslağını hazırladık ve Başbakanlığa takdim ettik. İnşallah bunu çıkarırız. Ben bu işi beceririm ya da beceremem. Ama ben bu işin hastasıyım, titiz ve çalışkan birisiyim” dedi.
Bayraktar, yeni yasal düzenlemenin içeriğiyle ilgili şu bilgileri verdi:
Önce kaçak binalar
“Afet riski altındaki alanların dönüşümüne dair çıkarılacak olan yasada şehir zikredilmeyecek. Bölge ve il bazında Bakanlar Kurulu’ndan ama parsel ve bina bazında Bakan yetkisiyle yerleri belirleyeceğiz. ‘Yıkılması gereken binaları belediyeler yıkamıyor’ deniliyor.
Biz şimdi bakanlık olarak çok ciddi kaynak temin etmek suretiyle bu işi bütün Türkiye sathına yayacağız.
Bir binanın ayakta duramayacak durumu var ise ki, deprem olmadan da yıkılan binalar var ülkemizde, bu durumdaki binalarda mülkiyettekilerin üçte ikisinin rızasını almak suretiyle bu binayı yıkacağız.
Yoksa diyelim bir apartmanda 15 kişi ‘tamam’ diyor ama biri aksi düşünüyorsa, nitelikli çoğunluğun dediğini yapmak şeklinde karar getireceğiz. Bunda kararlıyız. Yıkılmayı bekleyen binalardan başlayacağız. Örneğin, İstanbul’da nereler var, en eski ilçeler, Avcılar, Bakırköy, Bahçelievler, Büyükçekmece, Anadolu yakasında da bazı ilçeler var. Bu ilçeler başta olmak üzere ve Türkiye’de de büyükşehirlerden başlamak üzere, dalga dalga devam edecek. Bu belli bir süre alacak tabii.
Ancak Türkiye’deki yaklaşık 19.5 milyon konut stokunun öncelikle deprem aksi üzerinde olan binalardan, mühendislik olmayan, kaçak binalardan başlayacağız.”
Enkaz kaldırmada birinciyiz
Bayraktar, “Enkaz kaldırmada biz dünyanın en ileri ülkelerinden daha ilerideyiz. Fakat yapı konusunda, denetiminde ve kaliteli yapıda belli bir yere gelemedik. Bu, Türkiyemizin genel problemidir. Bundan sonra çok kuvvetli bir yapı sistemi ve inşaat düzeni getirmek suretiyle hep beraber bunun üstesinden geleceğiz” diye konuştu. Pazar günü yine Van’a gideceğini söyleyen Bayraktar, “Yeni, modern bir Van kuracağız” dedi.
Karakteri sağlayamadık
Bayraktar, TOKİ binalarının mimarisi ile ilgili eleştirilere hak vererek, “Biz TOKİ olarak mimari karakter bakımından gereğini yapamadık. Bu bir vakadır. Ben de eleştiriyorum bu binaları. Fakat Türkiye’de planlı kalkınmaya geçildikten sonra oluşan mimari siluet bellidir. Biz bu biraz daha iyileştirdik” dedi.
Yabancıya mülk satışı
Bayraktar, yabancılara mülk satışı konusunda, “Türkiye’nin menfaatleri korunmak suretiyle ve stratejik öneme haiz yerlerde satış yapmamak şartıyla ve bir ilçede en fazla o ilçenin yüzölçümünün yüzde 10’una varıncaya kadar... Daha bunlar netleşmedi bunları tartışacağız. Mutlaka ülke menfaatlerini korumak suretiyle biz yabancılara mülk satılmasını istiyoruz” diye konuştu.