GündemCumhuriyet’te 7 tahliye

Cumhuriyet’te 7 tahliye

29.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarlarının yargılandığı davada tutuklu sanıklar Musa Kart, Güray Öz, Bülent Utku, Hakan Kara, Önder Çelik, Kemal Güngör ve Turhan Günay serbest bırakıldı. Mahkeme Ahmet Şık, Murat Sabuncu, Kadri Gürsel ve Akın Atalay’ın ise tutukluluk hallerinin devamına karar verdi

Cumhuriyet’te  7 tahliye

Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarlarının “Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına ve anayasal düzene karşı suç işlemek” suçlamasıyla yargılandığı davanın 5. duruşması yargılanan gazetecilerin avukatlarının savunmalarıyla başladı. Pazartesiden bu yana süren yargılamaya tutuklu sanıklar Akın Atalay, Ahmet Şık, Bülent Utku, Kadri Gürsel, Mehmet Murat Sabuncu, Önder Çelik, Hacı Musa Kart, Hakan Kara, Mustafa Kemal Güngör, Güray Tekin Öz, Turhan Günay ve sosyal medyadaki “jeansbiri” hesabının sahibi Ahmet Kemal Aydoğdu ile tutuksuz sanıklar Aydın Engin, Bülent Yener, Günseli Özaltay, Mehmet Orhan Erinç ve Hikmet Aslan Çetinkaya katıldı.
‘Adalet kırıntısı’
İlk olarak söz alan avukat Ali Rıza Dizdar, “Bu dosyada kişilerin özgürlüğünün kısıtlanmasını gerektiren herhangi bir delil toplanmamıştır. Derhal beraat verilmeli” dedi. Mahkeme başkanı, derhal beraat koşullarının oluşmadığını, yargılamanın devamını gerektiren olgular olduğunu söyleyerek talebi reddetti. Kadri Gürsel’in avukatı İlkan Koyuncu ise “İddianamede somut suçlama yok. Biz buraya Norveç’ten gelmedik. Bugün buradan adalet fışkırsın demiyoruz, bunun olmayacağını biliyoruz ama hiç değilse bir kırıntı bekliyoruz. Hukuksuzluktan da ölüyoruz. 9 aydır tutukluyuz. Cemaat örgüttür diyen Kadri Gürsel sanık, Fethullah Gülen’in kitaplarını okudum diyen tanık” diye konuştu.
İddianameye ilişkin değerlendirme yapan avukat Fikret İlkiz de, tahliye talebinde bulunurken “Verin hepsini bize. Ne zaman isterseniz gelirler yine. Sabuncu çok izin yaptı, Günay’ın daha fazla cezaevi anısı olmasın, Ahmet Şık da daha fazla cezaevini mesken tutmasın” dedi.
‘Verin hepsini bize’
Taleplere ilişkin görüşünü açıklayan Başsavcıvekili Hacı Hasan Bölükbaşı, tutuklu sanıklar Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör, Hacı Musa Kart, Güray Tekin Öz ve Turhan Günay’ın tahliyesini talep etti. Bölükbaşı, Günay’ın koşulsuz serbest bırakılmasını diğer 4 sanığın ise, haklarındaki delilerin büyük bir kısmı toplandığı için adli kontrolle serbest kalmasını istedi.
Savcının görüşünün ardından mahkeme heyeti bir süre ara verdi. Aranın ardından konuşan mahkeme heyeti başkanı Abdurrahman Orkun Dağ, tutuklu sanıklar Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör, Hacı Musa Kart, Güray Tekin Öz, Turhan Günay, Önder Çelik ve Hakan Kara hakkında yurt dışına çıkış yasağı konularak tahliyesine karar verildiğini açıkladı. Diğer tutuklu sanıklar Ahmet Şık, Akın Atalay, Kadri Gürsel ve Murat Sabuncu’nun, “Suçlamanın niteliği, lehine yardımda bulunulduğu söylenen örgütlerin silahlı terör örgütü olduğu, bu sanıkların davada eylemin irdelenmesi açısından önemli bir hareket noktası olan ‘Cumhuriyet Vakfı Anayasası’ olarak da tabir edilen vakıf senedi üzerindeki illiyetleri ile denetim görev ve sorumlulukları ile bu ilkelerden ayrılma çerçevesinde yardım suçunun ana hareket noktasının oluşabildiği, somut delillerin varlığı, üstlendikleri görev, dinlenmeyen tanıklar, sanık açıklamaları ve celse beyanları dikkate alındığında kuvvetli suç şüphesi dikkate alınarak” bu hallerinin devamına hükmeden mahkeme, tutuklu sanık Ahmet Kemal Aydoğdu’nun ise ByLock kullanıcısı olması nedeniyle bu halinin devamını kararlaştırdı.

Vareste tutma kararı
Firari sanıklar gazetenin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar ile İlhan Tanır hakkındaki yakalama kararının beklenmesini kararlaştıran mahkeme, ifade veren tutuksuz sanıkların duruşmalardan vareste tutulmasına hükmetti.

Adliye önünde okuma eylemi
G-9 Gazeteci Örgütleri Platformu da dün Çağlayan Adliyesi önünde bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Cumhuriyet gazetesi yönetici, çalışanları ve yazarlarının yargılandığı dava, gazetecilerin neden hapiste olduğunun en açık göstergesi olmuştur” ifadelerine yer verildi. Öte yandan duruşma devam ettiği sırada Çağlayan Adliyesi önünde topluca Cumhuriyet gazetesi okuma eylemi de yapıldı. CHP milletvekilleri, gazeteciler, Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan, sanatçı Melike Demirağ ve Cumhuriyet okurlarının da aralarında olduğu grup, Cumhuriyet gazetesinin dünkü sayısını sesli olarak okudular.

Şık’a suç duyurusu
Kararı okurken duruşmanın 11 Eylül’de Silivri’de görülmesine karar verildiğini vurgulayan mahkeme başkanı Dağ, davayı bu yıl içerisinde bitirmeyi planladıklarını da söyledi. Mahkeme heyeti, diğer ara kararlarında tutuksuz sanık Aydın Engin ve Hikmet Çetinkaya hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmasına karar vererek, Cumhuriyet Vakfı ve Yenigün Holding’in mali durumunun, Türk Ticaret Kanununun koşullarına uyup uymadığı, satılan gayrimenkullerden elde edilen bedellerin ne şekilde tasarruf edildiği hususunda atanacak bilirkişi raporunun alınmasını kararlaştırdı. Ahmet Şık’ın savunma kapsamında bildirdiği birtakım söz veya ithamlarının savunma sınırını aşarak suç unsuru teşkil edebileceği kanaatine varan mahkeme, Şık’a ait savunma bölümünün değerlendirilmesinin ardından gereği için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasını da karara bağladı. Kararın ardından Şık, “Ben sadece anne babamın elini öpmek için eğildim, bundan sonra da böyle devam edeceğim” dedi. Akın Atalay ise “Bizi merak etmeyin sapasağlam ayaktayız” dedi.

Tutuksuz yargılanmalılar
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Cuma namazı sonrası cami çıkışında yaptığı açıklamada, Cumhuriyet gazetesi davasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gül, gazetecilerin her zaman tutuksuz yargılanmasının doğru olduğunu söylediğini belirterek, “Şimdi de gazetecilerin tutuksuz yargılanmasının daha doğru olacağını düşünüyorum. Şüphesiz mahkeme kendi kanaatine göre kararını verecektir. Ancak Türkiye’de hükümeti içeride ve dışarıda rahatlatacak bir unsur olur diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı. l İSTANBUL DHA