Gündem Cumhurbaşkanı protokolü Meclis’e sevk etti: İsveç NATO yolunda son kavşakta

Cumhurbaşkanı protokolü Meclis’e sevk etti: İsveç NATO yolunda son kavşakta

24.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü’nü dün imzalayarak TBMM’ye sevk etti. İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 23 Ekim 2023 tarihinde imzalanarak TBMM’ye sevk edilmiştir” denildi.

Cumhurbaşkanı protokolü Meclis’e sevk etti: İsveç NATO yolunda son kavşakta

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsveç’in NATO’ya onay protokolünü imzalayarak TBMM’ye sunmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Artık parlamento işlemleri başlayacak. NATO üyesi olmayı sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de yaptığı açıklamada imzayı memnuniyetle karşıladığını belirterek “Onay için hızlı bir oylama yapılmasını ve İsveç’i çok yakında tam bir NATO Müttefiki olarak karşılamayı sabırsızlıkla bekliyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan’la hafta sonu yaptığımız görüşmede de ifade ettiğim üzere, bu durum tüm İttifak’ı daha güçlü ve daha güvenli kılacaktır” dedi.

Protokol, Cumhurbaşkanlığı tezkeresi olarak Meclis Başkanlığı’na sunulduktan sonra, Meclis Başkanı tarafından kanun teklifi olarak Meclis Dışişleri Komisyonu’na gönderilecek. Komisyonda görüşülmesinin ardından da İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin protokolün onaylanmasının uygun görüldüğüne dair kanun teklifi Genel Kurul’a sevk edilecek. Teklif, Genel Kurul’da kabul edilirse Resmi Gazete’de yayımlanacak. Böylece İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin süreç tamamlanmış olacak.