10.04.2025 - 07:01 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Fidan, “İsrail 8 Aralık’tan itibaren, Esad ülkeyi terk ettiği günden itibaren çok sistemli bir şekilde düzenli bir ordunun kullanacağı uçak, helikopter, gemi, hava savunma üssü, radar üssünü teker teker tahrip ediyor. Yani yeni gelen yönetime, silahlı kuvvetlere hiçbir şey bırakmama konusunda bir strateji belirlemiş durumda” dedi. “Biz bize saldırmayan hiçbir ülkeye açıktan saldırmayız” diyen Fidan, şöyle devam etti: “Başka bir ülkeyle ilgili konuya geldiğimiz zaman da orada istikrarsızlık çıkmaması önemli. Komşu olan bir ülkede bize de etkisi dokunacak, zararı dokunacak bir istikrarsızlık alanı çıkıyorsa orada biz buna seyirci kalamayız. Suriye’de biz birtakım operasyonları yaparken, gerek havadan gerek başka türlü, burada o bölgede uçak uçuran İsrail’le belli bir noktada çatışmasızlık mekanizması, tıpkı Amerikalılarla yaptığımız gibi, Ruslarla yaptığımız gibi olması gerekiyor. Bu mekanizmaya aslında bir noktada İsrail’in de eklenmesi gerekiyor. Bunu temin edici tabii ki teknik düzeyde temasların olması normal.”
‘Üs bölgemiz yok’
Fidan, “Bizim Suriye’de deklare ettiğimiz üs bölgemiz yok. Suriye’ye saygılı olmamız gerekiyor” dedi. Fidan, “Filistin sorununu esas alan bir Orta Doğu perspektifine baktığımız zaman Amerika’nın Netanyahu’ya tabiri caizse bir ayar vermesi, bir çerçeve çizmesi gerekiyor” ifadesini kullandı.
Diplomasinin nabzı Belek’te atacak
Dördüncü Antalya Diplomasi Forumu (ADF 2025), Cumhurbaşkanı’nın himayelerinde ve Dışişleri Bakanlığının ev sahipliğinde, yarın Antalya Belek’te başlayacak. 3 gün sürecek forum, bu yıl “Ayrışan Dünyada Diplomasiyi Sahiplenmek” ana temasıyla toplanacak. Farklı formatlarda düzenlenecek 50’yi aşkın oturumda küresel gündem ele alınacak. Foruma 140’tan fazla ülkeden 20’yi aşkın devlet başkanı katılacak - AYDIN HASAN Ankara