GündemÇalışmak Depresyonu Nasıl Etkiler?

Çalışmak Depresyonu Nasıl Etkiler?

11.04.2018 - 14:59 | Son Güncellenme:

Hepimizin kendini kötü hissettiği ve hiçbir şey yapmak istemediği anlar olmuştur. Bu anlarda bu ruh halinden kurtulmak için farklı alanlara yöneliriz. Peki çalışmak depresyona iyi gelir mi?

Çalışmak Depresyonu Nasıl Etkiler

Depresyon nedir?

Haberin Devamı

Depresyon içsel ya da dışarıdan aldığımız uyaranlara karşı duyarlılığımızın azalması ile kendini gösteren, girişim gücümüzün ve özgüvenimizin azalması ile umutsuz ve karamsar bir hâl almamıza sebep olan çöküntü hâlidir.

Depresyona sebep olan nedenler nelerdir?

Depresyon pek çok etkenin bir araya gelmesi ile kendini göstermektedir. Bu etkenlerin ortadan kalkması bu ruh hâlinin değişmesine yardımcı olmaktadır. Depresyon pek çok farklı etkenin birikmesi ve çözülmemesi sonucu ortaya çıkar ve bu etkenler değişmeden değişim göstermez. Buna bağlı olarak depresyona sebep olan temel şey beyindeki kimyasal madde salgılanmasının değişmesidir. Dış etkenlere bağlı olarak beyindeki seratonin ve nöradrenalin hormonlarının az salgılanması ile ortaya çıkar.

Haberin Devamı

Üzüntü, stres ve yaşanan travmalar bu hormonların salgılanma derecelerini değiştirerek depresyona sebep olabilmektedirler.

Depresyon belirtileri nelerdir?

  • Karamsarlık: Dünyaya olumsuz bakma ve olumsuz düşüncelerden sıkça bahsetme hâli.
  • Ümitsizlik: Yolunda gitmeyen şeylerin düzene gireceğine inanmama.
  • Zevk ve keyif alamama: Eskiden keyif alınan etkinliklerden eskisi gibi zevk alamama.
  • Ölmeyi isteme: Var olan ruh hali ile baş edememe sonucu intihar düşüncesi.
  • Cinsel isteksizlik: Cinsel yaşantıda isteksiz olma.
  • Fiziksel ağrılar: Düşünce yoğunluğunun fiziksel olarak vücuda etkisi.
  • İş-okul yaşantısında zorlanma: Odaklanma ve işleri yapmada isteksizlik ve zorlanma.
  • İştahsızlık: Hiç yemek yememe veya yemek yerken isteksiz olma.
  • Uyuyamama: Uyku düzeninin bozuk olması veya hiç uyumama.

Bu belirtilerin pek çoğuna sahip olanlar depresyon tanısı alırlar. Fakat burada dikkat edilmesi gereken husus bu belirtilerden herhangi birini gösteren herkesin depresyon tanısı almadığının bilinmesidir. Depresyon tanısı çok fazla detay göz önüne alınarak konmalıdır.

Depresyona neler iyi gelmektedir?

Bazen bazı besinlerin vücutta eksik olması da hormonların yeterince salgılanamamasına ve depresyon ruh hâlinin ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Bu sebeple dengeli ve düzenli beslenmek, farklı besin maddelerini vücuda almak önemlidir.

Düşünce tarzının da depresyon üzerine etkileri vardır. Sabit ve saplantılı düşünceler sıkça depresyona sebep olduğundan bu düşünce ve saplantılardan uzak durmak da depresyona iyi gelmektedir.

Bazı kaynaklar çalışmanın da depresyona iyi geldiğini söylemektedir. Depresyondan işe kaçarak kurtulmaya çalışmak faydalı mıdır? Bakalım uzmanlar ne diyor.

Çalışmak depresyona iyi gelmiyor!

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doçent Doktor Tayfun Turan, yaygın kanının aksine depresyondan kaçmak için çalışmaya sığınmanın doğru olmadığını ve bunun tedavi edici bir etkisi olmadığını söylüyor. Yapılan araştırmalara göre yoğun iş yaşantısı da depresyona sıkça sebep olan etmenler arasında. Buna bağlı olarak daha fazla çalışmak, aklı iş ile meşgul ederek depresyondan kaçmak depresyon tedavisinde pek de bir işe yaramıyor. Tayfun Turan, depresyon tedavisinde önemli olan faktörün en temelde depresyona sebep olan semptomların bulunması ve tedavinin bu yönde ilerlemesi gerektiğini söylüyor.

Haberin Devamı

Depresyondan kurtulmak için küçük tavsiyeler

Eğer depresyondaysanız ve bir çıkış yolu arıyorsanız bu yolun da farklı alanlara kanalize olmaktan veya çalışmaktan geçtiğini düşünüyorsanız bir durun. Size yardımcı olacak en önemli şey kendinizsiniz.

Peki bunu nasıl yapabilirsiniz?

Dengeli ve düzenli bir yaşam tarzı: Yaşam tarzınızı düzene koymak sizi bazı yüklerden kurtaracak ve daha sağlıklı düşünmenizi ve hormonlarınızın daha dengeli salgılanmasını sağlayacaktır.
Yoğun tempodan az da olsa uzaklaşma: Yoğun olan her şeyden sıyrılma omuzlarınızdaki yükleri bırakmanıza ve zihinsel olarak rahatlamanıza yardımcı olur.
Uç düşünce ve fikirleri bir kenara bırakma: Uç düşünceler sizi yorar. Bu yorgunluktan kurtulmak için onları bir kenara bırakın
Daha fazla hareket: Daha fazla hareket etmek hücrelerinizi uyandırır ve hormon seviyenizi normale taşır.
Kendinizle barışık olma: Kendinizle ilgili olumsuz düşünceler sizi yorar. En temel kural kendini sevmek
Hayata pozitif bakabilme: Problemlere çözüm odaklı bakabilmek sizi rahatlatır. Unutmayın hiçbir problem çözümsüz değildir.