Gündem‘Boomer’lar 'ok' diyor! Kullanım oranı beş kat arttı

‘Boomer’lar 'ok' diyor! Kullanım oranı beş kat arttı

02.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Pandemi döneminde aylarca evlerinde kapalı kalan Boomer kuşağı İSMEK’in bilgisayar kursları sayesinde dijital dünyayı keşfederek Z kuşağıyla aradaki farkı kapatıyor.

‘Boomer’lar ok diyor Kullanım oranı beş kat arttı

Gülden Çoktan - Tüm dünyayı etkisi altına alan koro0navirüs salgınından etkilenenler en çok ileri yaş grubundaki kişiler oldu. Sokağa çıkma yasakları nedeniyle de aylarca evlerinden çıkamayan ileri yaş grubu vatandaşlar, normalleşme süreciyle birlikte Enstitü İstanbul İSMEK’e akın etti. 2020-2021 eğitim döneminde eğitim alan kursiyerlerin yüzde 11’i, 50 yaş ve üzerindekiler olurken, en fazla tercih ettikleri kursların başında ise bilişim teknolojileri yer alıyor. 73 yaşında Nahide Avcı bilgisayar kursuna gidenlerden.

Haberin Devamı

BİLGİSAYARLA TANIŞTI

Bilgisayarı öğrenmenin hayatını kolaylaştırdığını belirten Nahide Avcı, “Ben hayatımda ilk defa bilgisayar kullandım. Çalışma hayatı, çoluk çocuk, torun torba derken kendi hayatımıza vakit ayıramadım. O nedenle şimdi kendime vakit ayırmak istiyorum. Bilgisayar öğrenmek hayatımda kolaylıklar sağlıyor. Kendime olan güvenim geldi. En azından artık ‘Bir şeyler yapabiliyorum’ diyebiliyorum. Sınav öncesi oğlumun işyerine gidip orada çalışıyorum. Evimde bilgisayarım yok ama çocuklarım mezun olduktan sonra bana bilgisayar
hediye edecekler” diye konuştu.

ÜNİVERSİTELİ OLDU

Üniversitede mimarlık öğrencisi olan aynı zamanda İSMEK’te bilgisayar bölümünde tasarım dersi alan 60 yaşındaki Metan Elci de “Öğrenmenin yaşı yoktur” diyenlerden. Sınıfta kendisinden yaşça küçük olan kursiyerlerin kendisini çok takdir ettiğini belirterek şunları söyledi: “Ben iç mimarlık öğrenciyim. Projelerime destek olsun diye kursa geliyorum. Şimdiki aldığım eğitimin temel eğitim olması nedeniyle benim tasarımda bana büyük desteği oluyorlar. Kurs fiyatları çok yüksek. Öğrenmenin yaşı yoktur. Beni gören gençler, olumlu şeyler söylüyor.”

Haberin Devamı

Photoshop dersi alan 54 yaşındaki Didar Taşkara da, “Bedensel engelliyim. İki oğlum var. Eşimle ayrıldık. Sonrasında rahatsızlandım. Tedavi sürecim oldu. Daha önce tekstil işinde çalışıyordum ve iyileştikten sonra aynı işi yapmak istemedim. O dönemlerde ahşap işlerine merak sarmıştım. Ahşabın ilk önce bilgisayarda çizimi yapılarak ardından kesilmesi gerekiyordu. Ben bunu yapmayı bilmiyordum. Bu çizim sürecini hep başkalarından yardım isteyerek yapıyordum. Başka insanlardan yardım istemek yerine bu programı kendim öğrenmek istedim. Bilgisayarla daha önce hiç çalışmadım. Makası alır, keserdim. Şimdi elimde fare (mouse) var. Pandemi döneminde de hep evde bilgisayarda çalıştım. Öğrenmenin yaşı yok. Sürekli başkasından yardım istemektense insanın kendi öğrenmesi güzel” şeklinde konuştu.

‘Boomer’lar ok diyor Kullanım oranı beş kat arttı

BEŞ YILDA BEŞ KAT ARTTI

TÜİK’in 18 Mart’ta açıkladığı 2020 yılı “İstatistiklerle Yaşlılar” çalışmasına göre interneti kullanan yaşlıların oranı beş yılda beş kat arttı. Hane halkı bilişim teknolojileri kullanım araştırması sonuçlarına göre, internet kullanan 65-74 yaş grubundaki bireylerin oranı 2015 yılında yüzde 5,6 iken bu oran 2020 yılında yüzde 27,1’e yükseldi. İnternet kullanan yaşlı bireyler cinsiyete göre incelendiğinde, erkeklerin kadınlardan daha fazla internet kullandığı görüldü. İnternet kullanan yaşlı erkeklerin oranı 2020 yılında yüzde 34,9 iken yaşlı kadınların oranı yüzde 20,4 oldu.

Haberin Devamı

‘BOOMER’ NEDİR?

Boomer” yada (Baby Boomer), 2. Dünya Savaşı sonrası 1946-1964 yılları arasındasavaşın sona erip askerlerin evlerine dönmesi ve dünya ekonomisindeki olumlu gelişmeler sebebiyle yaşanan “doğum patlaması”nda hayata gelen kuşağı tanımlamak için kullanılıyor. “Boomer”ın kelime anlamı da “patlama”. Son dönemde ise “OK boomer” ifadesi oldukça meşhur. “OK boomer” bu kuşakla birlikte, bu kuşaktan sonra gelen X kuşağını da hedef alan “alaycı” bir ifade. Bu slogan, “boomer” kuşağının çağın gerisinde kaldığı yönündeki algıyla ilişkili ancak boomer neslinin teknolojiye ilgisi bu önyargıyı kıracağa benziyor.