13.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
MERT İNAN İstanbul - Olası böbrek hasarı ve hastalığının erken tespiti için tamamen milli imkânlarla üretilen yerli biyobelirteç tıp alanında umut ışığı oldu. Argeron NephroTesT adı verilen milli belirteç kiti, İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Abdullah Olgun’un öncülüğünde geliştirilirken, yerli kitin özel sağlık kurumlarında kullanıma girdiği bilgisi verildi.
Erken teşhis imkânı
Böbrek hasarının erken bir göstergesi olarak idrardaki trehalaz enzimi aktivitesini ölçmeye yarayan belirteç hakkında Milliyet’e bilgi veren Prof. Dr. Olgun, böbrek hastalığının geç fark edilen, halk arasında “sinsi hastalık” olarak tanımlandığını, geliştirdikleri testte ise erken teşhis sağladıklarını söyledi. Olgun, solüsyon sayesinde böbrek fonksiyonlarını gösteren trehalaz protein değerlerini saptadıklarını belirtirken “Geliştirdiğimiz NephroTesT idrarda trehalaz aktivitesindeki artışı ölçerek böbreğin maruz kaldığı stresi ve oluşan hasarı belirleyebiliyor. Bu sayede böbrekte daha kalıcı bir hasar oluşmadan önleyici tanının konulması sağlanıyor. Yurt dışında FDA onaylı bir test mevcut ancak fiyatı çok yüksek. Milli belirteç ise çeşitli kimyasallarla oluşturduğumuz özel solüsyon ve test kiti sayesinde mevcut laboratuvarlardaki cihazlarla ölçülebiliyor. Bu sayede maliyeti 10 kata kadar azaltmış olduk” dedi. Milli belirteç ve solüsyonun hem katmadeğer hem de erken teşhis açısından büyük katkı sunacağını da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Olgun, şunları söyledi:
“Böbrek hasarının bir göstergesi olarak idrar trehalaz enzimi aktivitesi ölçmek çok önemli. Yerli kitin en önemli özelliklerinden biri de mevcut glukoz ölçüm kitleri ile de kullanılabiliyor olması. Artık hastalar sadece kreatin testi ile gecikmiş bir zaman diliminde değil, erken evrede hasar olup olmadığını görecek.”