Gündem‘Bikinili vücut görmek orucu bozmaz’

‘Bikinili vücut görmek orucu bozmaz’

28.08.2008 - 13:25 | Son Güncellenme:

.

‘Bikinili vücut görmek orucu bozmaz’

İLAHİYATÇI Prof. Dr. Şahin Filiz, oruçlu bir insanın plaja ve denize rahatlıkla gidebileceğini belirterek, deniz kıyafetli kadın veya erkek vücudu görmenin orucu bozmayacağını söyledi. Prof. Dr. Filiz, orucun, denizde bilerek veya yanlışlıkla su yutulduğunda ve plaj kıyafetli bir insana bakılıp, orgazm ve boşalma olduğunda bozulabileceğini ifade etti.

Haberin Devamı

Antalya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahin Filiz, insanların Ramazan ayında da normal yaşantılarına devam edebileceğini söyledi. Prof. Dr. Filiz, şunları söyledi:

Oruç, ahlaki bakımdan bireyin gelişmesi, olgunlaşması ve her türlü yanlışlıklara karşı kendini sağlamlaştırmasını hedef alan bir ibadettir. Ruh ve beden uyumunun birlikte hareket etmesini sağlar. İnsanlar, Ramazan ayı dışında nasıl evrensel ilkelere uyması gerekirse, bu ayda da aynı olmalıdır. Razaman ayında yoğunlaştırılmış bir ibadet programı vardır. Razaman ayı dışında denize girerken insanlar, çıplak bedenleri gördüklerinde ahlakları bozulmaz. Bu yüzden deniz kıyafetli kadın ve erkek vücudu görmek oruca zarar vermez, orucu bozmaz. Ancak, denize girdiğinde bilerek veya yanlışlıkla su yutarsa ve plaj kıyafetli bir insana bakıp, orgazm ve boşalma olduğunda oruç bozulur. Menü gelmediği ve orgazm olmadığı sürece oruç bozulmaz. Orucu bozulan insan, bu durum karşısında ya birebir oruç tutarak öder, ya da sağlığı oruç tutmaya elverişsizse, parasını vererek öder. Parasını ödeme şeklide bir fakiri, normal standartlarda olmak koşuluyla iki öğün doyurmaktır.”

Haberin Devamı

LOKANTALAR AÇIK OLMALI

Razaman ayında yiyecek hizmeti veren işyerlerinin açık olması gerektiğini de belirten Prof. Dr. Filiz, şöyle devam etti:

“İnsanlarımızın 11 ay boyunca gösterdikleri hoşgörüyü, Ramazan ayında da göstermeleri gerekir. Oruç tutan ve tutmayan şekline ayırım yapılamaz. Oruç tutan, tutmayanın üzerinde bir baskı kuramaz. Dinin ruhuna ve mantığına da aykırıdır. Bu yüzden de Ramazan ayında, hayat normal akışı ile devam etmelidir. Bir çok ilde, yiyecek ve içeçek hizmeti veren lokanta ve çay ocakları gibi işyerlerinin kapandığı görülmektedir. Kapatılması doğru değildir. Şehir 11 ay nasılsa hareketli ise, Ramazan'da da öyle olmaladır. ‘Ramazan'da lokanta kapatmak sevaptır’, şeklindeki ifadeler yanlış. Kapatmak islamın emri değildir. Onun için, lokanta ve çay ocakları gibi yiyecek ve içecek hizmeti veren işyerleri diğer aylar gibi açık olmalıdır. Çünkü hasta, hamile, yaşlı, çocuk ve başka bir kentten gelen misafirler ihtiyaçlarını gidermek zorundalar. Bu nedenle de temel ihtiyaç hizmeti veren yerler açık olmalıdır.”