GündemBebeğin gelişimi nasıldır adım adım bebek gelişimi

Bebeğin gelişimi nasıldır adım adım bebek gelişimi

28.04.2018 - 12:09 | Son Güncellenme:

Bebek, daha anne karnında iken çevresinde olup biteni hissedebilmektedir. Bebekler, anne karnında annenin kalp atışlarını hissettikleri için doğum sonrasında annenin kucağına gidince aynı kalp atışını duyarak kendilerini güvende hissederler. Böylece kaygı durumları azalmış olur.

Bebeğin gelişimi nasıldır adım adım bebek gelişimi

İlk aylar

Haberin Devamı

Bebekler, doğduktan ilk altı ay sonra görmeye başlarlar. Bundan öncesinde sadece siyah beyaz görürler. Bu yüzden çizgili siyah beyaz oyuncaklar göstermek bebeğin gelişimini, dikkatini destekler. Daha sonra bebeği yüz üstü yatırıp önüne ayna koymak bebeğin kendi benliğini geliştirmesinde etkili olur. Ayna, bebeğin gelişimi için oldukça önemlidir. Ayrıca anne, bebeği yere değil de kendi üstüne yüzüstü yatırırsa bebeğin anneyle iletişimi güçlenir.

Bebek ve bakım veren arasındaki ilişki

Bebeğin bakım verenle ilişkisi çok önemlidir. İleriki hayatında birçok ruhsal problemin ortaya çıkmasını, kaygı düzeyinin yüksekliğini, benlik duygusunun düşük olmasını etkilemektedir.

Bir-üç yaş dönemi

Bir-üç yaş arası egosantrik dönemdir. Bebek bu dönemde hiçbir şeyini paylaşmak istemez. Bu dönemde ebeveynlerin bebeğin üstüne gitmemesi, oyuncaklarını veya eşyalarını biriyle sürekli paylaşması istenmemelidir. Çünkü bu, o dönemdeki her bebekte görülen gelişimsel bir özelliktir. Bunun dışında iki yaş bebekleri sürekli hayır der. Bunun sebebi o dönem tuvalet eğitimi almasındandır. Çocuk tuvaletini bırakmak istemez. İlk kez kendine ait olan bir şeyi bırakması istenir ve hiçbir şeyini paylaşmak istemeyen bebekten bunu istemek oldukça zordur. Bu dönemde hassasiyet önemlidir. Bebeğin bu dönemde en çok duyduğu şey hayır olduğu için o da sürekli hayır der. Bunun bilincinde olup çocuğa aşırı tepki verilmemelidir.

Haberin Devamı

Bebekler için oyuncak seçimi

Etrafını tanımakla meşgul olan bebek hemen hareketlenir. Bu yüzden bebeğin gelişimini destekleyici oyuncaklar seçilmelidir.

  • Görme
  • Dokunma
  • İşitme gibi duyu organlarına özellikle dikkat edilmelidir. Bebeğin çevresi ana renklerle dolu olmalıdır. İlk altı aydan sonra bir tek ana renkleri görebilir. Bu yüzden ara renklere daha sonra geçilmelidir.

Dokunma için bebeğin eline farklı dokular verilmelidir. Bebek etrafını tanıma sürecinde olduğu için etrafta birçok uyarıcı olmalıdır. Bu ayrıca, bebeğin bilişsel gelişimi için de destekleyicidir.

İşitme alanında bebeğin kontrolleri mutlaka yapıldıktan sonra bebeğe çıngırak gibi oyuncaklar verilmelidir. Eline takılabilen çıngıraklı oyuncaklarla bebeğin hem işitmesine hem de dokunarak hissederek gelişimine destek verilmesi gerekir.

Yazarlar