12.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
MERT İNAN İstanbul
FETÖ’nün Balyoz davası kumpası nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev yapan yüzlerce askerin geleceği karartılırken, birçok asker de dava sürecinde yaşamını kaybetti. Kumpaszedeler, uğradıkları haksızlıkların telafisi için Adalet Bakanlığı aleyhine tazminat davası açmaya devam ederken, KUMPASDER yerel mahkemelerde en yüksek tazminat kararı verilen 20 emekli askerin durumunu Milliyet ile paylaştı. Balyoz mağdurları için henüz Yargıtay’dan çıkan bir karar olmasa da, mağdurlar arasındaki tazminat farkı tartışmalara neden oluyor.
Örneğin Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, emekli Korgeneral Engin Alan’a toplam 1 milyon 363 bin 650 lira, Korgeneral Ayhan Taş’a ise 1 milyon 250 bin lira tazminat ödenmesine karar verirken, bin 335 gün cezaevinde tutsak edilen emekli Kurmay Albay Hanifi Yıldırım’a ise 75 bin liralık tazminat verilmesi yönünde karar çıktı. Yaşanan duruma isyan eden isimlerden Kumpas Mağdurları Derneği (KUMPASDER) Başkanı emekli Hava Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, şunları söyledi:
Devletin rücu hakkı
“Kumpaszedeler, sadece hapiste yatmakla kalmadı. Arkadaşlarımız tutuklu kaldıkları süre içinde TSK mensubu olarak elde edecekleri terfilerden de mahrum bırakıldılar. Devletin hukuken rücu hakkı var. Devlet bu hakkı kullanarak TSK mensuplarına kumpas kuran yasadışı örgüt elemanlarından tazminat paralarını tahsil edebilir. Kumpas davalarında bize en büyük sıkıntıyı yaşatanlar Hakim Ömer Diken, Hakim Murat Üründül ve Hakim Ali Efendi Peksak olmuştu. Zekeriya Öz ve Fikret Seçen başta olmak üzere savcılar hakkında da şikayetçiyiz. Kumpasçılar nedeniyle ortaya çıkan bu ekonomik tablonun devlet tarafından ödenmemesi gerekir. Bu paralar devlet mekanizmalarına sızan yasadışı F tipi elemanlarından kuruşuna kadar tahsil edilsin” dedi.
Üçok, kumpas davaları nedeniyle yüzlerce askerin geleceğinin çalındığını belirterek, şunları söyledi:
‘Terfi edemediler’
“Maddi manevi tazminat davaları her kumpas mağdurunun ikamet ettiği ağır ceza mahkemelerinde açılıyor. Adalet Bakanlığı aleyhine açılan davaların amacı haksız tutuklama ile ilgili ortaya çıkan maddi, manevi zararın giderilmesidir. Bu süreç ‘haksız tutuklama davaları’ olarak geçiyor. Haksız tutuklamalar ile sadece cezaevinde alıkoyulma süresi anlaşılmamalıdır. Kumpaszedeler, sadece hapiste yatmakla kalmadılar. Arkadaşlarımız tutuklu kaldıkları süre içinde TSK mensubu olarak elde edecekleri terfilerden de mahrum bırakıldılar. Bölge ceza mahkemelerinden verilen kararlara yönelik Yargıtay’dan çıkan bir şey yok. Yargıtay’da bizlerin durumunu bilen, yaşadığımız haksızlıkların farkında olan insanlar var. Şahsi kanaatim Balyoz mağdurları için toplu karar verilebilir.”
‘Komik bir rakam’
Kumpas mağdurlarından emekli Kurmay Albay Hanifi Yıldırım ise şunları söyledi: “Bin 335 gün cezaevinde kaldıktan sonra 75 bin lira gibi komik bir tazminat tutarına karar verildi. Mahkemeye maddi kayıplarımı ve mağduriyetimi ispatlayan tüm belgeleri sundum. 1 milyon liranın üzerinde maddi manevi zararım kaybım var. Cezaevine girdiğimde kurmay albay rütbesindeydim. Kumpas mağduru olmasam orgeneralliğe kadar yükselecektim. Erzurum’daki mahkeme tazminat tutarını 75 bin lira gibi komik bir rakama indirdi. Şayet Yargıtay’dan sonuç çıkmazsa AYM’ye, oradan da sonuç çıkmazsa AİHM’e gideceğim.”