GündemBakan Soylu'dan 'Bataklık Operasyonu' açıklaması: Şahsıma gelen bir telefonla başladı

Bakan Soylu'dan 'Bataklık Operasyonu' açıklaması: Şahsıma gelen bir telefonla başladı

06.10.2022 - 10:46 | Son Güncellenme:

Bataklık Operasyonu ile ilgili önemli bilgiler veren Bakan Soylu, operasyonu şahsına gelen bir telefonla başladığını söyledi. Soylu, terörle mücadeleyle ilgili önemli bilgiler de verdi.

Bakan Soyludan Bataklık Operasyonu açıklaması: Şahsıma gelen bir telefonla başladı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TRT 1'de "Alişan ile Hayata Gülümse" programında açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Bakan Soylu'nun açıklamalarından satır başları şöyle; Türkiye'de 120'nin altında terörist kaldı. Tendürek Dağı temiz, Amanoslar'da tek bir terörist yok. Teröristlerin sıkıştığı yerler, sınır vilayetleri, Şırnak, Van, Mardin ve Ağrı. Karadeniz'de 'terörist ne zaman gelecek?' diye bir beklenti vardı. Bingöl tertemiz, Erzurum tertemiz. Buraların kırsallarında terörist vardı. Belediyelerin terörden temizlenmesi lazım.

Terör koridoru kurmak istediler. Eğer Zeytin Dalı, Barış Pınarı operasyonunu yapmamış olsa idik, Gaziantep'ten Hatay'dan sürekli karşıdan havan yiyen bir anlayışla karşı karşıya kalırdık.

"BU YIL SADECE 39 KİŞİ TERÖR ÖRGÜTÜNE KATILDI"

Terörün finansmanını kestik. İstikrar sadece ekonomik değildir, aynı zamanda güvenlik istikrarıdır. Bu yıl sadece 39 kişi terör örgütüne katıldı, sadece 1 kişiye bile tahammülümüz yok.

Haberin Devamı

"ANNELERİNİ GETİRİP MEGAFONLARLA ÇAĞRI YAPTIRIYORUZ"

Türkiye ikna çalışmalarına başladı. İknayla geleni direkt adalete teslim ediyoruz. Bu 120 teröristin nerede olduğunu bildiğimiz için 'Madem biliyorsunuz, neden almıyorsunuz?' diyorlar... Çok ufak bir lokalde yüzlerce mağaranın olduğu bir coğrafya tasarruf edin, biz oralara onların isimlerine yönelik bildiriler atıyoruz. Ailelerinin çağrılarını atıyoruz. Teslim olanların mektuplarını atıyoruz. Bazen annelerini getirip orada megafonlarla çağrı yaptırıyoruz.

Kırsalda 120'nin altında terörist var, bu sayı giderek azalıyor. Biz etkisiz hale getirdik derken, yaralı da etkisizdir, teslim olan da etkisizdir. Terörden etkisiz hale getirilmiştir. Burada Türkiye, tarihin en önemli mücadelesini veriyor.

UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE

Uyuşturucu ile mücadele aplikasyonu UYUMA, 46 bin 668 ihbar gelmiş bugüne kadar. Buradan çok önemli sonuçlar aldık biz. Son zamanlarda 17 ilde kökünü kurutma operasyonları yapmaya başladık.

Geçen sabah gece 02:00'de Ankara'dan çıktım, 04:00'de Adana'ya vardım. 04.30'da binlerce polis gecenin zifiri karanlığında hazırlar. Yaklaşık 9 ay boyunca izledik. Bize ihbar edin. Biz bunu yakaladığımız an bilgisiz, belgesiz adliyeye getirdiğimizde hukuk belgeye bakar. Tam 9 ay boyunca o da hakimlerin verdiği izinle, teknik takip yapılıyor. Ve 300'er 300'er bir sabah helikopterler, İHA'larla, polislerle adreslere baskın yapılıyor. Kim bunlar? Sokak satıcıları. Bazen 9 ay, bazen 8 ay sürüyor.

Haberin Devamı

Biz bu yıl 90 milyon ton kök kenevir yakaladık. Avrupa uyuşturucu piyasasını PKK yönetiyor. Avrupa'nın uyuşturucu raporlarında var. Göründüğünden daha büyük bir tehditle karşı karşıyayız. 'Uyuşturucu satıcısını gördüğünüz zaman bacağını kırın' dedim. Uyuşturucu kullananı değil. Uyuşturucu satıcısı büyük bir networkün büyük bir parçası. Oradan elde edilen para bütün dünya uyuşturucu piyasasını ayakta tutuyor.

"KURDUĞUMUZ SİSTEM BAŞARILI OLDU"

Bize doğudan geliyor uyuşturucu. Eroin, kök kenevir dediğimiz onun PKK ile de bağı var, doğudan giren uyuşturucuların yüzde 75'i eskiden batıda yakalanırdı. İstanbul, Kocaeli, İzmir, Sakarya, Bolu. Burada 15 Temmuz'dan sonra biz uyuşturucuyu yüzde 74-75'ini üç vilayette yakalıyoruz: Hakkari, Van, Ağrı... Engellemek için orada kurduğumuz sistem başarılı oldu.

Haberin Devamı

Türkiye'ye girmeden caydırıcı bir etki ortaya koyduk. Türkiye'nin uyuşturucu sevkiyatında doğudaki engeli rotayı değiştirdi. Biz 2021'de 22 ton eroin yakaladık, şu anda yakaladığımız ton 7.5 ton. Denizlerde artık eroin yakalamaları bu yıl da Akdeniz rotasında olmaya başladı. Türkiye'de rotayı daha ziyade güneye doğru aktardı.

"YÜZDE 55'İNİN DÜZENLİ İŞİ VAR"

Ukrayna - Rusya savaşındaki karmaşıklık yerini biraz daha stabilizasyona alırsa güçlü bir rota da oradan olacak. Ortalama uyuşturucuya başlama yaşı Türkiye'de ortalama 20 idi. Türkiye'de uyuşturucu kullananların yüzde 48'i evinde kullanıyor, 28'i metruk binalarda, yüzde 11'i arkadaşının evinde, yüzde 7-8'i arabada, yüzde 3'ü parklarda kullanıyor Yüzde 55'inin düzenli bir işi var. Yüzde 91'inin anne ve babası yaşıyor. Yüzde 86.7'si aile fertleri ile birlikte yaşıyor.

Uyuşturucu kullananların annelerinin yüzde 92'si ev hanımı.. Anne baba arasında şiddet var mı? Yüzde 32.5'u hiçbir şiddet yok diyor. Aslında direkt şiddet olayına bağlı olmadığını gördüğümüz sonuçlar oluşuyor. Yüzde 88'i uyuşturucuya başladığında bekarım diyor. Sokağa indiğim zaman bir anne koluma yapışıyor, 'Beni kurtar' diyor. Oğlu kendisine şiddet uyguluyor ve uyuşturucu kullanıyor, evindeki eşyaları satıyor. Anneyi, aileyi, sosyal hayattan çıkarıyor. Bu onun evladı. Ve bizim devlet olarak da annenin hayatına da çocuğu uyuşturucudan kurtarmaya yönelik elimizi uzatmaya yönelik sorumluluğumuz var.

Haberin Devamı

Bakan Soyludan Bataklık Operasyonu açıklaması: Şahsıma gelen bir telefonla başladı

İKİ ÇOCUĞUNU UYUŞTURUCU BATAKLIĞINDAN KURTARDI

Bakan Soyludan Bataklık Operasyonu açıklaması: Şahsıma gelen bir telefonla başladı

İki evladının uyuşturucu bağımlısı olduğunu öğrendi. Pes etmedi, çocuklarını kurtarmak için büyük bir mücadele verdi ve sonunda başardı. TRT 1 yayınına katılan Banu Doğan ve oğlu Ahmet Doğan, İçişleri Bakanı Soylu ile buluştu.

Bakan Soylu: Banu hanım büyük bir mücadele ortaya koydu. Annelerin aslında bu meselenin en acı tarafıyla karşı karşıyalar. Banu hanım, Banu hanımın arkadaşları, Türkiye'deki anneler büyük bir mücadele veriyorlar. Evlatlarını kurtarmak için verdikleri mücadele ölçülemeyecek şekilde hem cesur, hem adanmış, hem de uyuşturucu kartellerine verilmiş bir mücadele. Kırıkkale'de de Türkiye'nin birçok yerinde de arkadaşları var. Bize de öğretiyorlar. Biz minnettarız.

Banu Doğan: Öncelikle sayın Bakanıma ben çok teşekkür ediyorum. Bize bu süreçte çok destek oldu. Devlet büyüklerimizin bize el uzatması bu bizi güçlendirdi. Sayın Bakanımın projeleri Türkiye'de çok büyük farklılıkar kattı. Annelerin değeri arttı.

YÜZÜNÜ İLK KEZ GÖSTERDİ

Ahmet Doğan: Yüzümü göstermek istemedim. Annem dedi ki; "Biz bunu insanlık namına yapıyoruz. Belki 1, belki 10 kişi kurtulacak. Gel önyargından kurtul" dedi. Bende "İnsanlık namına olacaksa tamam" dedim.

Bu işi terör örgütleri yapıyor. Verdiğimiz her para mermi, silah, bomba olarak Mehmetçiğimize geri dönüyor. 3 senedir temizim. Allah'a şükürler olsun ki ailem bana destek verdi.

BATAKLIK OPERASYONU

Biz birçok insanın canını yakan bir şebekeyi veya bir uyuşturucu satıcısını, baronu bir yerde yakalayacağız. Türkiye'nin en büyük suç geliri operasyonuydu "Bataklık Operasyonu". Şahsıma gelen bir telefonla başladı. Milyarlarca liraya el konuldu. Bu uyuşturucu yakalama operasyonu değil. Bu uyuşturucudan elde edilen gelire el konulma operasyonu. Ve bu el konulmalar yapıldı, neticelendirildi. Ve netice itibarıyla uluslararası bağlantıları, diğer ülkeler bağlantısı, Hollanda bağlatısı hepsi çözüldü. Şimdi oralardan gelecek yargı kararları, mahkeme kararlarıyla beraber onun temel amaçlarından bir tanesi o mal varlıklarına, uyuşturucudan elde edilen gelirleere el koymaktı. Ve o eller de koyulmuş oldu.

"ÖNÜMÜZDEKİ AY BAŞKA BİR OPERASYON YAPACAĞIZ, TÜRKİYE BUNU İLK KEZ DUYACAK"

Önümüzdeki bir ay içinde başka bir operasyon yapacağız. Türkiye bunu ilk kez duyacak. Bu da uyuşturucu ile ilgili. Devletin uyanık olduğunu, takip ettiğini vatandaşımız bilsin. İçeri tıkıldığı zaman satıcının içerden çıkması ihtimali zordur. Biz buna projeli operasyon diyoruz. Bir şebekeyi çözmemiz lazım. Bazen aylar alıyor. Gizli soruşturmacı koyuyoruz, alış-satış yapıyor. Hakimlerin savcıların bildiği isimler bunlar.