04.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), liselere geçişte TEOG yerine bu yıl ilk kez uyguladığı merkezi sınav ve yerel yerleştirme sisteminde yüz binlerce öğrenciyi ilgilendiren hata yapıldığı iddiası 3 bakanlık bürokratının görevden alınmasıyla sonuçlandı.
Liselere yerleştirme sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Buna göre 91 bin 687 öğrenci herhangi bir okula yerleştirilemedi. Yerel yerleştirme tercihini hiç yapmayan 211 bin 700 öğrenci ise sistem dışına çıkarak açık liseye gitmek zorunda kaldı. Eski Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt, il milli eğitim müdür ve yardımcılarının kullandığı sosyal paylaşım platformunda, bakanlığın yeni dönem için 11 aydır üzerinde çalıştığı “algoritma sistemi”nin yeni yönetimce değiştirildiğini iddia ederek, “Mesele 91 bin öğrenci değil, yerleştirilmeme meselesi. Yerleşen 700 bin küsur öğrenci de doğru yerleşmedi” iddiasını ortaya attı. Bu iddia yeni Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’u harekete geçirdi. Selçuk, yaşanan iddia sahibi Muhterem Kurt’un yanı sıra Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Bayram Çetin ile Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü (YEĞİTEK) Bilal Tırnakçı’yı görevden aldı. Yerleştirme işlemleri ile ilgili Kurt ve Çetin hakkında soruşturma başlatıldığı öğrenilirken, Tırnakçı’nın görevden alınmasının bu süreç ile ilgisinin olmadığı belirtildi.
Bakanlık: Değişiklik yok
Bakanlık yetkilileri ise Kurt’un iddialarına karşı konu ile ilgili bir algoritma değişikliği yapılmadığını savunarak, sistemin yeni Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’tan önce uygulamaya konulan bir sistem olduğunu vurguladı. Yetkililer, “Sistemi çalışan sorumlular, bir algoritma değişikliği yönünde ifadelerde bulunuyorlar. Konu ile ilgili soruşturma başlatıldı ve sorumlular Bakan bey tarafından görevden alındı. Ancak zaten burada eski sistem uygulandı, değiştirmeniz mümkün değil. Kılavuzu var. Kılavuzda değişiklik yapamazsınız, algoritmayı değiştiremezsiniz. Hukuken mümkün değil. Değişiklik yaptığınızda mahkeme sınavı iptal eder” ifadelerini kullandı.
3 formül üzerinde duruluyor
Öte yandan MEB, yerleştirme krizini çözmek için harekete geçti. Üç formül üzerinde duran bakanlığın, ilk olarak önümüzdeki hafta anadolu liseleri için artırılmış kontenjanları açıklaması bekleniyor.
Talebin yoğunluğu halinde, artan kontenjanların da yeterli gelmemesi durumuna karşı il il çalışma yürütecek bakanlığın ailelerin tercihlerine göre farklı okul türlerinden boş kalanların Anadolu lisesine dönüştürülmesini gündeminde tutuyor. Bakanlığın, talebin en yoğun olduğu bölgelerde Anadolu liseleri için ikili eğitim formülünü masaya yatırması da konuşulan bir diğer formül.