GündemBabadan oğluna hayat

Babadan oğluna hayat

20.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi’nde Organ Nakli Merkezi açıldı. İlk böbrek nakli 11 yaşındaki Suriyeli Muhammed Ali Abtini’ye yapıldı. Babasının böbreğiyle diyalizden kurtulan Muhammed Ali ‘Babam, en büyük hayalimi gerçekleştirdi’ dedi

Babadan oğluna hayat

Çiğdem Yılmaz - Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi’nde yaklaşık iki ay önce Organ Nakli Merkezi açıldı. 30 kişilik ekiple hizmet vermeye başlayan merkezde, ilk nakil geçen hafta gerçekleşti. 40 yaşındaki Suriyeli Ömer Abtini’nin böbreği, başarılı bir operasyonla 11 yaşındaki oğlu Muhammed Ali Abtini’ye nakledildi. Schimke sendromu hastası olan Abtini’ye 3 yıl önce tanı konulmuştu. Küçük çocuk, son 1.5 yıldır da günde 14 saat diyalize girmek zorundaydı. Diyalize girmekten kurtulduğunu söyleyen Abtini şunları söyledi:

Haberin Devamı

‘Babam sayesinde’

“Günde 14 saat diyalize girmek çok zordu. Annem ya da babamdan biri böbreğini verecekti. Tahliller yapıldı ve babamın vermesine karar verildi. Benim en büyük hayalim diyaliz makinesinden kurtulmaktı. Babam sayesinde diyalize girmekten kurtuldum. Babam benim en büyük hayalimi gerçekleştirdi. Ben de babamın en büyük hayalini gerçekleştirmek onu Suriye’deki annesi ve iki kız kardeşine kavuşturmak istiyorum. Tüm doktorlara çok teşekkür ederim. Hepsi özel olarak benimle ilgilendiler.” 

Oğluna böbreğini veren baba Ömer Abtini ise Suriye’deki iç savaş nedeniyle 7 yıl önce Suriye’nin Halep şehrinden İstanbul’a geldiklerini belirterek, “3 çocuğumun 3’ü de benim için aynı. Muhammed en büyük çocuğum ve 3 yıldır da bu hastalıkla yaşıyordu. Çok mutluyuz, doktorlarımıza çok teşekkür ederiz” dedi.

Haberin Devamı

Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu ise Muhammed Ali ve yeni açılan Organ Nakli Merkezi ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Hastanemizin eksiklerinden biri de Organ Nakli Merkezi’ydi. Türkiye genelinde, 22 bin civarında böbrek nakli bekleyen hastamız var. 70 bine yakını diyaliz hastası. Şu an 16 hastamız bulunuyor. İlk naklini yaptığımız çocuğumuzda 11 yaşında fakat 7-8 yaşında gösteriyor. Çocuğumuz schimke sendromlu. Hem karaciğeri hem böbreği etkiliyor ve ölüme kadar götüren bir durum. Hastamıza 3 yıl önce tanı konmuş, bize diyalize bağlı yaşıyordu. Nakil için bize geldiler ve başarılı bir operasyon gerçekleşti. Babanın da çocuğun da sağlık durumu iyi. Organ nakli büyük bir takım işi. 7 yataklı butik bir merkeziz ve 30 kişilik bir ekibimiz var.”

Schimke Sendromu nedir?

Nadir görülen ve genetik bir hastalık olan schimke sendromu, büyüme geriliği, ilerleyici böbrek yetmezliği, yineleyen enfeksiyonlarla giden hücresel immün yetmezliğidir. Schimke sendromlu hastalarda genellikle kemik displazisine bağlı şiddetli büyüme geriliği görülür.

 

Yazarlar